Η Αίγυπτος δημιουργεί νέα βάση στη Μεσόγειο

502
Μέρος του Αιγυπτιακού Βόρειου Στόλου

Μέρος του Αιγυπτιακού Βόρειου Στόλου

Νέα αιγυπτιακή ναυτική βάση στη Μεσόγειο… μια ανάσα από τη Λιβύη!

Η Αίγυπτος βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της κατασκευής μιας νέας ναυτικής βάσης στις ακτές της Μεσογείου, κοντά στα σύνορά της με τη Λιβύη αναφέρει ο ιστότοπος Al Monitor.

Όπως τονίζεται, η Αίγυπτος των 100 εκατομμυρίων ανθρώπων «προσπαθεί να προστατευθεί από τις ταραχές στη γειτονική Λιβύη, να ασκήσει τον έλεγχό της στα θαλάσσια σύνορά της και να διαφυλάξει τα οικονομικά της συμφέροντα».

Αιγύπτιοι εργολάβοι κατασκευάζουν τη νέα ναυτική βάση της «3ης Ιουλίου» (η ημερομηνία της επανάστασης του στρατού κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) εδώ και αρκετά χρόνια στο Γκαργκούμπ, ένα πολύ γνωστό λιμάνι στις βορειοδυτικές ακτές της Αιγύπτου, περίπου 250 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Λιβύης.

Η ναυτική βάση, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, θα είναι μέρος του Αιγυπτιακού Βόρειου Στόλου που περιφρουρεί τις αιγυπτιακές ακτές στη Μεσόγειο.
«Η περιοχή όπου λειτουργεί ο Βόρειος Στόλος είναι γεμάτη από προκλήσεις ασφαλείας, ιδίως υπό το φως των εξελίξεων στη Λιβύη», σχολίασε στο Al Monitor ο απόστρατος ναύαρχος Μοχάμεντ Μιτβάλι.

«Ο στόλος είναι καλά εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και να υπερασπιστεί τα εθνικά οικονομικά συμφέροντα στον ίδιο τομέα» πρόσθεσε.
Ο αιγυπτιακός στρατός δεν έχει ορίσει ημερομηνία για τα εγκαίνια της νέας βάσης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στο Αμμάν, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουσταφά Μάντμπουλι έδωσε στον Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας πρόσκληση από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να παραστεί στα εγκαίνια.

Η νέα βάση αποτελεί τμήμα μιας σειράς νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε διάφορα μέρη της Αιγύπτου, οι οποίες, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, στοχεύουν στην ενίσχυση του ελέγχου των αιγυπτιακών συνόρων και στην προστασία των στρατηγικών της συμφερόντων.

«Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι σημαντικές διότι επιτρέπουν στον στρατό να αναπτύξει τα στρατεύματα και τον εξοπλισμό του με στρατηγικό τρόπο», δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός Νασρ Σάλεμ. «Είναι επίσης καλοί τόποι εκπαίδευσης για τα στρατεύματα σε προετοιμασία για αποστολές».

Πηγή: al-monitor.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας