Κορονοϊός-Τουρκία: Νέο ρεκόρ θανάτων σε ένα 24ωρο–Στις 4.801 τα κρούσματα

887
τουρκία

Πρόκειται για τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από την έναρξη της επιδημίας στην Τουρκία.

Στους 1.643 έφτασαν οι νεκροί από κορονοϊό στην Τουρκία, αφού μόνο σήμερα καταγράφηκαν 125 νέοι θάνατοι. Ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από την έναρξη της επιδημίας στην Τουρκία.

Τα κρούσματα ανέρχονται στις 74.193, με 4.801 νέα θετικά τεστ μέσα σε ένα 24ωρο. «Ξεπεράσαμε τις 40.000 τεστ την ημέρα. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων ήταν η προβλέψιμη. Διαθέτουμε δύο δυνατότητες: Πρόληψη και θεραπεία. Ας χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας», ήταν το μήνυμα του Τούρκου υπουργού Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά.

Λάθος να λέει η Τουρκία ότι σταθεροποιήθηκε ο κορονοϊός, λένε οι γιατροί

Είναι λάθος να λέει η Τουρκία ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό έχει σταθεροποιηθεί, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας, Σινάν Αντίγιαμάν, προσθέτοντας ότι αντίθετα με τις επίσημες δηλώσεις, η εξάπλωση βρίσκεται σε έξαρση ακόμη στην Τουρκία.

Ο Τούρκος γιατρός εξηγεί ότι ο ρυθμός της εξάπλωσης παραμένει ασαφής, καθώς τα διαγνωστικά τεστ εντοπίζουν μόνο το 60% των θετικών περιστατικών, ενώ η πλειοψηφία των θανάτων λόγω κορονοϊού δεν καταγράφεται.

«Λαμβάνουμε πληροφορίες από τα μέλη από όλη τη χώρα που δείχνουν ότι τα στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα», δηλώνει στη Deutsche Welle.

Ένας από τους λόγους του χάσματος μεταξύ επίσημων αριθμών και πραγματικής κατάστασης είναι –σύμφωνα με τον Σινάν Αντίγιαμάν- το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας δεν ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσον αφορά τη διαπίστωση των θανάτων. Για παράδειγμα, ασθενείς που πέθαναν με συμπτώματα COVID-19 αλλά το τεστ (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης) για το κορονοϊό βγήκε αρνητικό, δεν συμπεριλαμβάνονται στον απολογισμό των θανάτων.

Εγκρίθηκε από την τουρκική βουλή 3μηνη άδεια άνευ αποδοχών για εργαζόμενους

Νέα νομοθετική ρύθμιση που ενέκρινε η τουρκική εθνοσυνέλευση επιτρέπει στους Τούρκους εργοδότες  να χορηγούν 3μηνη άδεια άνευ αποδοχών στους εργαζόμενούς τους λόγω κορονοϊού.

Οι εργοδότες, ωστόσο, για το ίδιο διάστημα, δεν έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν συμβάσεις εργασίας ή παροχής υπηρεσιών και να απολύουν εργαζόμενους, εκτός από περιπτώσεις μη συμμόρφωσης του εργαζόμενου με τους κανόνες δεοντολογίας και καλής πίστης. Σε περίπτωση που ο εργοδότης καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας, θα του επιβληθεί πρόστιμο.

Η νομοθετική ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει κι άλλα οικονομικά μέτρα, δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να παρέχει πλήρη ή εν μέρει άδεια άνευ αποδοχών, η οποία όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 3 μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατηρεί το δικαίωμα της παράτασης του μέτρου από 3 μήνες σε 6 μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας