ΗΠΑ-6,8% χτυπάει κόκκινο ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο-Ρεκόρ 40 ετών

608
χτυπάει κόκκινο ο πληθωρισμός

Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Fed θα επιταχύνει τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων στην τελευταία συνεδρίαση -για φέτος- της κεντρικής τράπεζας μέσα την επόμενη εβδομάδα

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Νοέμβριο αυξήθηκε 6,8% έναντι 6,2% τον Νοέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι γεγονός ότι η…επιμονή του πληθωρισμού διαβρώνει τους μισθούς και αυξάνει την πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα για αυστηρότερη πολιτική.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8% από τον Οκτώβριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις.

Οι προκαταρκτικές προβλέψεις -σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους «έδειξαν»  ετήσια αύξηση 6,8% και άνοδο 0,7% σε μηνιαίο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Fed θα επιταχύνει τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων στην τελευταία συνεδρίαση -για φέτος- της κεντρικής τράπεζας  μέσα την επόμενη εβδομάδα.

Στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών βρίσκεται το πότε η τράπεζα θα προχωρήσει στη σταδιακή μείωση (tapering) του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων για την ενίσχυση της οικονομίας, όπως και στο εάν υπάρχουν σκέψεις μεταξύ των αξιωματούχων της Fed για την αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας, με τον διοικητή της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να έχει τονίσει επανειλημμένα μιλώντας για ενδεχόμενο άμεσης αύξησης των επιτοκίων πως «δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο».

Οι κεντρικές τράπεζες – και οι πολιτικοί – σε όλο τον κόσμο δέχονται αυξανόμενες πιέσεις για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό καθώς οι εργαζόμενοι ξοδεύουν περισσότερα για τρόφιμα και για καύσιμα.

Μια ταχύτερη μείωση θα άνοιγε την πόρτα στη Fed να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, μια κίνηση που αναμένουν τώρα οι αγορές στα μέσα του επόμενου έτους.

Υψηλό 30 ετών για τον δομικό πληθωρισμό

Από εκεί και πέρα, οι ετήσιες αυξήσεις του δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένεται να κυμανθούν κοντά στο 7% το 2022.

Εξαιρουμένων  τροφίμων και ενέργειας, οι αποκαλούμενες βασικές τιμές αυξήθηκαν κατά 0,5% από τον προηγούμενο μήνα. Έτσι, δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 4,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ένα νέο υψηλό 30 ετών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας