Τούρκος Διεθνολόγος: Η Τουρκία θα απαγορεύσει κάθε γεώτρηση στην περιοχή Κύπρου

729
Τούρκος Διεθνολόγος: Η Τουρκία θα απαγορεύσει

Για τις γεωτρήσεις της EXXON MOBIL στην κυπριακή ΑΟΖ και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία μίλησε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open ο καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεωντου πανεπιστημίου Yildirim Beyazit της Άγκυρας, Μπιλάλ Σαμπούρ.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία γεώτρηση σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου και το τουρκικό ναυτικό βρίσκεται ήδη εκεί αν η ΕXXON ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στείλει γεωτρύπανα για έρευνες φυσικού αερίου», εκτίμησε ο καθηγητής, σχετικά με την ενδεχόμενη αντίδραση της Τουρκίας, και εξήγησε περαιτέρω: «αν για παράδειγμα η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση αποφασίσει να συμφωνήσει με την εταιρεία για γεωτρήσεις σε αυτή την περιοχή να είστε σίγουροι ότι το τουρκικό ναυτικό θα πάει να τις σταματήσει. Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της χωρίς κανένα δισταγμό. Είναι, λοιπόν για μένα μια πολύ ριψοκίνδυνη κίνηση».

Ο Σαμπούρ αναφέρθηκε και στην προσέγγιση, με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Η Τουρκία χρειάζεται χρήματα, οικονομικά πακέτα από τα ΗΑΕ με στόχο να αναζωογονήσει τη τωρινή οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και τα ΗΑΕ βρίσκονται σε ανταγωνισμό με τη Σαουδική Αραβία σχετικά με τις οικονομίες τους. Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές και ζητά από τους κεφαλαιούχους να μην επενδύουν χρήματα μόνο στα ΗΑΕ, αλλά να έρθουν και στο Ριάντ. H Toυρκία εκμεταλλεύεται την ένταση της Σαουδικής Αραβίας με τα ΗΑΕ με ρεαλιστικό τρόπο», σημείωσε.

Ο λαός δεν αντέχει να περιμένει άλλο

Όσον αφορά στην κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, ο ίδιος έκρινε ότι η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη. «H τουρκική οικονομία πλέον είναι μη διαχειρίσιμη. Είναι εκτός ελέγχου. Υπάρχουν πολιτικοί που δεν αναγνωρίζουν την κατάσταση και λένε ότι είναι μια προσωρινή κατάσταση και ότι οσονούπω θα έρθουν ξένοι επενδυτές στην Τουρκία  και θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας αλλά ο λαός δεν αντέχει να περιμένει άλλο», υπογράμμισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας