Ζ.Ζάεφ: Συμφωνία Πρεσπών κατοχυρώνει Μακεδονική γλώσσα-Μακεδονική ταυτότητα και εμάς ως Μακεδόνες

323
Μακεδονική ταυτότητα και εμάς ως Μακεδόνες

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών και προκάλεσε ξανά λέγοντας πως «είμαστε Μακεδόνες από τη Βόρεια Μακεδονία για όλον τον κόσμο», δηλώσεις που γίνονται λίγα 24ωρα μετά τις προκλήσεις των Σκοπιανών στο EURO 2020. 

Συγκεκριμένα η βουλευτής Ανέ Λασκόσκα από το VMRO-DPMNE (το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια), στο πλαίσιο των επερωτήσεων κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, ζήτησε εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ γιατί, όταν η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε οργισμένα επειδή η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα έφερε το όνομα της «Μακεδονίας», διόρθωσε, λέγοντας ότι έκανε λάθος και ζήτησε συγγνώμη από την Ελλάδα.

Οπως μεταδίδει το echedoros-a.gr, αναφερόμενος στις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ζάεφ απάντησε ότι ήταν σωστό να παραδεχτούμε πως είχε γίνει λάθος με την «εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Μακεδονίας», λέγοντας στη Λασκόσκα να μην ανησυχεί για την ταυτότητα, επειδή η FYROM είναι παρελθόν.

«Δεν επιτρέπεται το επίθετο μακεδονική από τη Συμφωνία Πρεσπών, και η ονομασία με τη Βόρεια Μακεδονία αναφέρεται σε κρατικούς θεσμούς, και η FFM δεν είναι τέτοιος (θεσμός), και γιατί είπατε ότι η μακεδονική ταυτότητα είναι συγκεκριμένη, όταν υπάρχουν πληροφορίες ότι διαπραγματευτήκατε και γι’ αυτήν; Πόσο θα τραβήξει η ταπείνωση του μακεδονικού λαού; Κάνετε άλλες δηλώσεις στο εσωτερικό, και άλλες στο εξωτερικό», ανέφερε η Λασκόσκα με επερώτηση που απηύθυνε στον Ζάεφ.

«Εγγυάται τη μακεδονική ταυτότητα»

«Αλλες δηλώσεις γίνονται στο εσωτερικό και άλλες έξω, από τον αρχηγό σας τον Μίτσκοσκι. Είπα αυτό που ανέφερα δημόσια. Διαπραγματεύτηκα τη Συμφωνία Πρεσπών, έχει μετατραπεί σε νόμο και ξέρω ακριβώς ποιες είναι οι διατάξεις. Εγγυάται απολύτως τη μακεδονική ταυτότητα, τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική μας εθνική ταυτότητα.

»Εσείς η ίδια είπατε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν θεωρείται ως επίθετο. Και αυτό είναι αλήθεια. Αλλά, όταν αναφερόμαστε σε ‘Φουντ Μπολ’, ναι η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου βρίσκεται στη Βόρεια Μακεδονία. Είναι σωστό να παραδεχθώ ότι είναι λάθος» απάντησε ο Ζάεφ.

Και πρόσθεσε: «Ναι, η μακεδονική ταυτότητα είναι συγκεκριμένη. Σήμερα, για τους Έλληνες πολιτικούς δεν υπάρχουν διλήμματα όταν χρησιμοποιείται το Βόρεια, καθώς και το Μακεδόνας ή Μακεδόνες.

»Ημασταν FYROM για ολόκληρο τον κόσμο, μόνο στο εσωτερικό λέγαμε Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σήμερα είμαστε η Βόρεια Μακεδονία για ολόκληρο τον κόσμο, είμαστε Μακεδόνες που μιλούν μακεδονικά για ολόκληρο τον κόσμο. Σε θέματα ταυτότητας, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις και δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις».

Τα νέα διαβατήρια

Από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους τα διαβατήρια θα εκδίδονται με το νέο συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ολιβερ Σπασόφσκι, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, όπως αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων TV21.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης σχετικά με την έλλειψη διαβατηρίων, την οποία αρνήθηκε ο Σπασόφσκι, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει πρόβλημα μόνο με τα διπλωματικά διαβατήρια.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η μεταφορά δεδομένων βρίσκεται σε εξέλιξη, και θα συνεχισθεί μέχρι τη Δευτέρα.

«Προς το παρόν, τα δεδομένα μεταφέρονται στο νέο εκσυγχρονισμένο σύστημα και στη συνέχεια τη Δευτέρα θα αρχίσουμε να προετοιμάζουμε ξανά την έκδοση όλων των εγγράφων που θα εναρμονισθούν με το Σύνταγμα, με το νέο συνταγματικό όνομα και με άλλα νομικά δεδομένα», κατέληξε ο Σπασόφσκι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας