Επίδειξη αποφασιστικότητας του Τζόνσον: Κλείνει τη Βουλή για Brexit χωρίς συμφωνία

1072
επίδειξη
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, να θέτει σε εφαρμογή ένα ιδιαίτερα ακραίο σχέδιο προκειμένου να δέσει τα χέρια των πολιτικών του αντιπάλων στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν το no deal Brexit.

Μάλιστα, φαίνεται πως ο Τζόνσον έχει και τη στήριξη της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία δέχθηκε να καθυστερήσει έως τις 14 Οκτωβρίου την ομιλία της στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπου θα περιλαμβάνονταν και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Μιλώντας στο Sky News, ο Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι η ομιλία της βασίλισσας θα γίνει στις 14 Οκτωβρίου και τόνισε ότι αυτή η ομιλία είναι απαραίτητη για την κατάρτιση του νομοθετικού προγράμματος.

«Οι βουλευτές θα έχουν άπλετο χρόνο για να συζητήσουν σχετικά με το Brexit» τόνισε και διέψευσε τα περί προσπαθειών να παραγκωνίσει το κοινοβούλιο όσον αφορά το Brexit.Η ανακοίνωση της Downing StreetΣε ανακοίνωση της Downing Street αναφέρεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε με τη βασίλισσα και της ζήτησε να αναστείλει την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, οι ψηφοφορίες επί της ομιλίας της βασίλισσας είναι πιθανόν να διεξαχθούν τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου.
Letter 1
Letter 2Σημειώνεται ότι χθες (27/8/2019), τα κόμματα της βρετανικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν να ενεργήσουν από κοινού στην εξεύρεση τρόπων για να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, περιλαμβανομένης της πιθανότητας ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας και της κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που εξέδωσαν μετά τη σημερινή τους συνάντηση.

Όπως ανακοίνωσε βουλευτής των Πρασίνων, τα κόμματα της βρετανικής αντιπολίτευσης θα προσπαθήσουν να περάσουν νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει τον Τζόνσον να ζητήσει παράταση για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτρέποντας ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

 

Οι πρώτες αντιδράσεις

 

Έπειτα και από την επίσημη αναστολή των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στη Βρετανία θα ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων.
Μάλιστα, ο Dominic Grieve από το Συντηρητικό Κόμμα δήλωσε ότι πλέον θα πρέπει να κατατεθεί άμεσα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι προσπαθεί να κυβερνήσει χωρίς το κοινοβούλιο.
«Η πρόταση μομφής είναι πιο πιθανή, τώρα» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι μετά την τελευταία κίνηση του πρωθυπουργού είναι πολύ δύσκολο η κυβέρνηση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

 

Σιγήν ιχθύος τήρησε η Κομισιόν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βρετανία. «Θα συνεργαστούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο σε οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση για το Brexit» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρνούμενος να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις.
«Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις για το Brexit από το Ηνωμένο Βασίλειο» είπε χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας