Ο Ερντογάν έφτασε να απειλεί ΗΠΑ: Καμία καθυστέρηση στη Συρία!

881
s

Καμία καθυστέρηση εκ μέρους των ΗΠΑ στην εφαρμογή μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία δεν πρόκειται να δεχτεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με απειλητικές δηλώσεις που επικαλείται σήμερα ο Τύπος.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμιά καθυστέρηση. Πρέπει η διαδικασία να προχωρήσει γρήγορα», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεφε χθες από επίσκεψή του στη Ρωσία.

Η Ουάσιγκτον συμφώνησε στις 7 Αυγούστου να”πουλήσει“, στο όνομα της προσέγγισης με την Τουρκία, τους Κούρδους συμμάχους της και να επιτρέψει τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας ανάμεσα στα τουρκικά σύνορα και τις συριακές ζώνες που ελέγχονται από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κουρδική πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Η συμφωνία αυτή, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός κέντρου κοινών επιχειρήσεων που θα συντονίσει τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας», επέτρεψε να αποφευχθεί μια τουρκική επιχείρηση εναντίον των YPG που έμοιαζε επικείμενη.

Η πολιτοφυλακή αυτή θεωρείται από την Τουρκία «τρομοκρατική οργάνωση» εξαιτίας των σχέσεών της με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει από το 1984 μια εξέγερση εναντίον των αρχών της Άγκυρας.

Οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τις YPG στη μάχη εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Το σύμφωνο που συνήφθη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο έχει στόχο να καθαρισθεί η περιοχή ανατολικά του Ευφράτη από την παρουσία των YPG και να εγκαθιδρυθεί μια ζώνη ασφαλείας, είναι ένα καλό μέτρο», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως κοινές περίπολοι με τις ΗΠΑ θα αρχίσουν «σύντομα».

Πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα τόνιζαν ότι και η Ελλάδα γρήγορα μπορεί να έχει την ίδια κακή τύχη με τους Κούρδους προκειμένου να τα βρουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας