Εμπρηστική Μέρκελ: Ανεπαρκής η συμφωνία περιορισμού του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης

1894
μέρκελ

Στα χνάρια Μακρόν κινήθηκε και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο καθώς αναφορικά στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είπε πως η παρούσα συμφωνία δεν επαρκεί για να το περιορίσει.
Η Μέρκελ διαπίστωσε ότι η ισχύουσα συμφωνία «δεν είναι επαρκής» ώστε να περιοριστούν οι φιλοδοξίες της Τεχεράνης και τόνισε ότι η επιρροή της θα πρέπει «να περιοριστεί».
«Είμαστε της άποψης ότι η JCPOA είναι ένα πρώτο βήμα που συνέβαλε στην επιβράδυνση των δραστηριοτήτων του Ιράν σε αυτόν τον τομέα (των πυρηνικών) αλλά πιστεύουμε, επίσης, ότι αυτό δεν επαρκεί ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλοδοξίες του Ιράν θα χαλιναγωγηθούν και θα περιοριστούν» τόνισε.
Πρόσθεσε ότι θα παραμείνει σε «πολύ στενή» επαφή με τις ΗΠΑ όσο πλησιάζει η στιγμή που ο πρόεδρος Τραμπ θα κληθεί να αποφασίσει αν θα παραμείνει η χώρα του ή αν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή.

Τραμπ: Το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα

Πρόσθεσε ότι θα παραμείνει σε «πολύ στενή» επαφή με τις ΗΠΑ όσο πλησιάζει η στιγμή που ο πρόεδρος Τραμπ θα κληθεί να αποφασίσει αν θα παραμείνει η χώρα του ή αν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε κατηγορηματικά ότι «το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα» αλλά απέφυγε να σχολιάσει αν εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει χρήση βίας για να πετύχει αυτόν τον σκοπό.
«Δεν μιλώ για το αν θα μπορούσα ή όχι να χρησιμοποιήσω στρατιωτική βία. Αλλά σας λέω αυτό, δεν θα αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Αυτό μπορώ να σας το πω. Εντάξει; Δεν θα αποκτήσουν πυρηνικά. Μπορείτε να βασιστείτε σ’ αυτό» τόνισε.
Αναφερόμενη στις πιέσεις που δέχεται το Βερολίνο ώστε να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό του, η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι το 2019 η χώρα της θα επενδύσει το 1,3% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, αυξάνοντας τα ποσά που δαπανά τα τελευταία χρόνια για τον σκοπό αυτό.
Σχολιάζοντας τη φορολογική μεταρρύθμιση που προώθησε ο πρόεδρος Τραμπ, η Μέρκελ είπε ότι τώρα οι ΗΠΑ έχουν γίνει πολύ «ενδιαφέρον» μέρος για να επενδύσει κανείς, ενώ για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, είπε ότι θα μπορούσε να γίνει διαπραγμάτευση για διμερή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πίεση στη Βόρεια Κορέα θα συνεχιστεί

Η πρακτική της άσκησης μέγιστης πίεσης στη Βόρεια Κορέα θα συνεχιστεί μέχρι την αποπυρηνικοποίησή της, διαμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε ότι αισθάνθηκε ενθαρρυμένος από την ιστορική συνάντηση των ηγετών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, που έγινε λίγες ώρες νωρίτερα πάνω στα σύνορα των δύο χωρών.
Πρόσθεσε, δε, ότι ευελπιστεί ότι και η συνάντηση που θα έχει ο ίδιος με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν θα είναι «παραγωγική».
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας είπε ότι «δύο χώρες» παραμένουν υποψήφιες για να φιλοξενήσουν τη δική του συνάντησή με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, χωρίς να αποκαλύψει ποιες είναι αυτές.
Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας εμφανίστηκε επιφυλακτική, λέγοντας ότι «θα δούμε» αν εγκαθιδρυθεί μια αποπυρηνικοποιημένη ζώνη στην κορεατική χερσόνησο.

Θερμές χειραψίες και ασπασμοί

Παρά τις διαφορές τους για θέματα εμπορίου η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προχώρησαν σε μια επίδειξη θερμών και φιλικών αισθημάτων κατά τη συνάντηση.
Μετά την τελευταία τους συνάντηση, στην οποία δεν αντάλλαξαν χειραψία στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ φρόντισε να το κάνει δύο φορές, συγχαίροντας τη Μέρκελ για τη νίκη της στις εκλογές. “Έχουμε μια πραγματικά θαυμάσια σχέση, είχαμε στην πραγματικότητα μια θαυμάσια σχέση από την αρχή αλλά κάποιοι δεν το κατάλαβαν”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζοντας την καγκελάριο “πολύ εξαιρετική γυναίκα”.
Η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι χρειάστηκε λίγος χρόνος για να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, το περασμένο φθινόπωρο. Τόνισε όμως ότι ήταν σημαντικό το πρώτο της ταξίδι εκτός Ευρώπης να γίνει στην Ουάσινγκτον.
Η καγκελάριος θα επιχειρήσει σε αυτή τη συνάντηση να κάνει περισσότερη πρόοδο απ’όση πέτυχε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τριήμερη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ιδίως σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η συμφωνία αυτή, οι αμερικανικοί δασμοί στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο, ο σχεδιαζόμενος ρωσικός αγωγός φυσικός αερίου που θα φτάνει στη Γερμανία και οι αμυντικές δαπάνες του Βερολίνου είναι τα βασικά ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές και ενδέχεται να συζητηθούν στο γεύμα εργασίας που θα έχουν οι δύο ηγέτες.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν αναμένει να υπάρξει κάποια συμφωνία για το Ιράν σε αυτή τη συνάντηση, αλλά θεωρεί βέβαιο ότι θα συζητηθεί τόσο το θέμα αυτό όσο και οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Αλλιώς με τον Μακρόν, αλλιώς με τη Μέρκελ

Ωστόσο, η  διαφορά μεταξύ της επίσκεψης της Μέρκελ και αυτής του Μακρόν  είναι αισθητή: Ένα γεύμα εργασίας και μια κοινή συνέντευξή Τύπου, όμως χωρίς κανονιοβολισμούς, κόκκινο χαλί ή δείπνο στον Λευκό Οίκο.
Ενα σκίτσο που δημοσιεύθηκε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung περιγράφει με χιούμορ την αλλαγή ατμόσφαιρας: Σε ένα τραπέζι έτοιμο για να γευματίσει η γερμανίδα καγκελάριος υπάρχει ένα μενού που γράφει: «Ξαναζεσταμένα αποφάγια από το δείπνο με τον υπέροχο Εμανουέλ Μακρόν».
Οι συζητήσεις μεταξύ του Τραμπ και της Μέρκελ αναμένονταν ιδιαίτερα τεταμένες.
Ο πρώην επιχειρηματίας από τη Νέα Υόρκη επέβαλε δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου τον Μάρτιο, κατηγορώντας τους εμπορικούς εταίρους του για παράνομες πρακτικές. Ωστόσο εξαίρεσε την ΕΕ από τους δασμούς αυτούς ως την 1η Μαΐου.
Ο Λάρι Κάντλοου, ο βασικός οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, προειδοποίησε ότι αυτή η εξαίρεση δεν θα παραταθεί παρά μόνο αν οι ΗΠΑ λάβουν υποχωρήσεις σε αντάλλαγμα, αναφερόμενος κυρίως στον τομέα των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ ξέρει πώς να απαντήσει σε περίπτωση «εμπορικού πολέμου». «Για ποιο λόγο να κάνουμε υποχωρήσεις; Στο όνομα ποιου;», διερωτήθηκε.
Η γερμανίδα καγκελάριος που έφτασε την Πέμπτη το βράδυ στην Ουάσινγκτον δεν έχει κάνει πολλές αναφορές στο ακανθώδες αυτό θέμα.
«Πρέπει να ξεκινάμε από την αρχή ότι οι δασμοί θα επιβληθούν από την 1η Μαΐου», επεσήμανε Γερμανός αξιωματούχος της κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Θα χρειαστεί να δούμε τι θα κάνουμε», πρόσθεσε.
Ο άλλος στόχος της Μέρκελ θα είναι να προσπαθήσει να πείσει τον Τραμπ ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να διατηρηθεί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Τεχεράνη ενδέχεται να ξεκινήσει ξανά τις ενέργειες για να αποκτήσει ατομική βόμβα και άρα να προκληθεί εξοπλιστική κούρσα σε μια ασταθή περιοχή.
Μετά την τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Μακρόν στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι έχει την αίσθηση πως ο Τραμπ θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία «για λόγους εσωτερικής πολιτικής».
Εκτός από την Ουάσινγκτον, όλες οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, ΕΕ, Κίνα και Μόσχα) καθώς και οι διεθνείς επιθεωρητές θεωρούν ότι η Τεχεράνη τηρεί τις δεσμεύσεις της.
«Το βασικό πρόβλημα της Μέρκελ είναι ότι πρέπει να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών, βάσει των οποίων είναι πλέον η ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου», σχολίασε η Μόνα Κρέουελ του πανεπιστημίου Κορνέλ. «Ο Τραμπ δεν θα κάνει τίποτε για να τη διευκολύνει», προέβλεψε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας