Βρετανία: Ο Johnson αποσύρει άρον-άρον τα μέτρα πανδημίας, ένα μήνα νωρίτερα

734
Το σκάνδαλο με το παρτι έφερε πρόωρη άρση των μέτρων 

Να άρει έναν μήνα νωρίτερα όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς που ισχύουν στην Αγγλία λόγω κορωνοϊού, σχεδιάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson όπως ανακοίνωσε μιλώντας στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το BBC.
Μεταξύ των μέτρων που θα αρθούν είναι ακόμη και η καραντίνα για τους θετικούς στον ιό. 
Έως τώρα οι θετικοί σε κορωνοϊό μπαίνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον πέντε ημέρες.
Με βάση όσα ισχύουν σημερα, τα μέτρα θα λήξουν στις 24 Μαρτίου.

Τι είπε στη Βουλή

Μιλώντας στη Βουλή ο Johnson είπε εφόσον διατηρηθεί «η ενθαρρυντική τάση» των επιδημιολογικών δεικτών, ο ίδιος αναμένει πως θα μπορέσει να ανακοινώσει έναν μήνα νωρίτερα από το καθορισμένο την πλήρη κατάργηση των εγχώριων περιορισμών που εξακολουθεί να ορίζει ο νόμος, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης απομόνωσης για όσους διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.
Η νομική απαίτηση για αυτοαπομόνωση, με πρόστιμα έως και 10.000 £ για μη συμμόρφωση, είναι ένα από τα πολλά νομοσχέδια για τον Covid που πρόκειται να λήξουν τον Μάρτιο.
Αυτά τα λίγα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ στην Αγγλία περιλαμβάνουν επίσης την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δομές υγείας και επιτρέπουν προαιρετικά σε καταστήματα και επιχειρήσεις να ζητούν από πελάτες υγειονομικό πιστοποιητικό Covid.

Το σκάνδαλο με το παρτι 

Η πρόωρη άρση των μέτρων γίνεται την ώρα που στην Βρετανία επικρατεί χάος στην πολιτική σκηνή με τα πάρτι του πρωθυπουργού εν μέσω πανδημίας, με τα ταμπλόιντ να έχουν «κρεμασμένο» τον Johnson στα μανταλάκια εδώ και εβδομάδες περιμένοντας την αποπομπή του, αν και ο ίδιος επιμένει πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να αφήσει την πρωθυπουργική του θέση.
Αλλωστε, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν την παραίτηση του Johnson, καθώς ο ίδιος έχει πολλά σκάνδαλα στο… βιογραφικό του, για τα οποία, μάλιστα, βρίσκει και δικαιολογίες.

Το έπος των κορωνοπάρτι

Η έκθεση για τη διεξαγωγή πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ είναι καταπέλτης για τον Johnson. Τα στοιχεία δείχνουν πως δεν κατηγορείται απλά για ένα πάρτι όπου παρευρέθηκε χωρίς να γνωρίζει τις απαγορεύσεις, όπως διατεινόταν, αλλά για τουλάχιστον δέκα. Υπάρχουν φωτογραφίες και e-mails που το αποδεικνύουν.

Συγκεκριμένα:

15 Μαΐου 2020

Ο Johnson και η νυν σύζυγός του, Κάρι, εμφανίζονται να πίνουν κρασί μαζί με περίπου άλλα είκοσι άτομα στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

20 Μαΐου 2020

Ο Μάρτιν Ρέινολντς, κορυφαίος σύμβουλος του Johnson , προσκαλεί το βράδυ κόσμο στο κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ που προσέλκυσε περίπου 40 άτομα. Παρευρέθηκε και ο Μπόρις Johnson με τη σύζυγό του. Είναι το πρώτο πάρτι που είδε το φως της δημοσιότητας από το e-mail που διέρρευσε.

19 Ιουνίου 2020

Περίπου 30 άτομα λέγεται πως πήραν μέρος σε πάρτι για τα 56α γενέθλια του Βρετανού πρωθυπουργού ενώ τα μέτρα κατά του κορονοϊού επέτρεπαν τις συναθροίσεις μέχει 6 άτομα.

13 Νοεμβρίου 2020

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, σύμβουλος του πρωθυπουργού, καταγγέλλει πως διεξήχθη πάρτι στο πρωθυπουργικό γραφείο.

27 Νοεμβρίου 2020

Ο Johnson λέγεται πως εκφώνησε αποχαιρετιστήρια ομιλία εντός της Ντάουνινγκ Στριτ για να αποχαιρετήσει έναν συνεργάτη του. Το αποτέλεσμα ήταν να συνωστιστούν τουλάχιστον 50 άτομα στην ίδια αίθουσα.

14 Δεκεμβρίου 2020

Τα βρετανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως εκείνη την ημέρα πραγματοποιήθηκε πάρτι στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος.

15 Δεκεμβρίου 2020

Ο  Johnson φωτογραφήθηκε εκείνη την ημέρα μαζί με άλλα άτομα εντός της Ντάουνινγκ Στριτ. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για πάρτι λόγω των εορτών.

17 Δεκεμβρίου 2020

Καταγγελίες για τουλάχιστον δύο πάρτι τη συγκεκριμένη ημέρα, με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών.

18 Δεκέμβριου 2020

Τα βρετανικά ΜΜΕ μιλούν για «χριστουγεννιάτικο πάρτι» εκείνη την ημέρα στη Ντάουνινγκ Στριτ, με τη συμμετοχή στενών συνεργατών του Μπόρις Johnson . Το γραφείο του πρωθυπουργού το αρνείται.

16 Απριλίου 2020

Όχι ένα, αλλά δύο πάρτι με αλκοόλ καταγγέλλεται πως έλαβαν χώρα το βράδυ πριν από την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο Johnson λέγεται πως δεν ήταν «παρών».

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας