Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: Χαμένη η Κύπρος!

1271

Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, προκειμένου να επιβληθούν δια των όπλων οι πολιτικές θέσεις του ρωσικού καθεστώτος στη συνεχιζόμενη εδώ και χρόνια Ρωσο-ουκρανική διαμάχη και να δοθεί μια οριστική λύση.

Πρόκειται για μια ολοκληρωτική σύγκρουση που και οι δυο αντίπαλες πλευρές πληρώνουν βαρύτατο φόρο αίματος, εκατομμύρια Ουκρανοί άμαχοι εγκατέλειψαν τις πατρογονικές εστίες τους και ένα σημαντικό κομμάτι της χώρας έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Μια από τις παράπλευρες απώλειες του πολέμου φαίνεται να είναι και η μαρτυρική Μεγαλόνησος, η Κύπρος μας, που ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει σαν Ιφιγένεια, με απώτερο σκοπό να συσφίξει περαιτέρω τους διπλωματικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς  δεσμούς με την αναθεωρητική και επιθετική Τουρκία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινής της Κύπρου» και του δημοσιογράφου Γιάννη Ιωάννου, η Μόσχα προσέγγισε τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ήδη από τον Ιανουάριο του 2021 για το ζήτημα ανοίγματος προξενικού γραφείου στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα (ψευδοκράτος).

Η απόφαση δεν φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία ή τη στάση της Λευκωσίας στο ζήτημα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για την ρωσική εισβολή κι αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση/προστασία των 15.000 Ρώσων πολιτών που κατοικούν μόνιμα στα κατεχόμενα, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην «Κ» πως το εν λόγω προξενείο θα ανοίξει εντός του έτους με τη Ρωσία να αναζητά τοποθεσία, κτιριακή εγκατάσταση και προσωπικό.

Να σημειωθεί ότι στις 21 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε κάνει αναφορά για «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», ώστε να δικαιολογήσει τη ρωσική παρέμβαση στην Ουκρανία και την απόσχιση-ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των δυο περιοχών της (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) που βρίσκονται υπό την κατοχή των φιλορώσων αυτονομιστών.

Υπάρχουν πλέον αποδείξεις για αλλαγή στάσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό και υιοθέτηση του δόγματος του ισχυρού, με την διαστρέβλωση της ιστορίας και την επίκληση των διεθνών κανόνων αποσπασματικά και εν πολλοίς αυθαίρετα .Το γνωστό «α λα Τούρκα» Διεθνές Δίκαιο.

Ο Ελληνισμός βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο και η πιθανότητα για μια εθνική καταστροφή και ταπείνωση είναι ορατή στο άμεσο μέλλον. Απαιτείται συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, στρατιωτική εγρήγορση, διπλωματική δεξιοτεχνία, μακροχρόνια στρατηγική, αποβολή φοβικών συνδρόμων και επικίνδυνων ρόλων, όπως «του χρήσιμου ηλίθιου» στις διεθνείς σχέσεις.

Θάνος Κάλλης

Δημοσιογράφος

Δικηγόρος-Ιστορικός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας