Βαλτική: Νέα «αεροναυμαχία» ρωσικών μαχητικών με το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Roosevelt

883
ρωσικών μαχητικών με το αμερικανικό αντιτορπιλικό

Δεύτερο παραλίγο «θερμό» αεροναυτικό επεισόδιο μεταξύ ρωσικών μαχητικών και ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, συγκεκριμένα ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού κλάσης Arleigh Burke, του USS Roosevelt (DDG 80), σημειώθηκε στην Βαλτική Θάλασσα: Μαχητικά υποστρατηγικής κρούσης Su-24M του ρωσικού Ναυτικού πραγματοποίησαν εικονική προσβολή του αμερικανικού αντιτορπιλικού, το οποίο είχε πλησιάσει κοντά στα ρωσικά εθνικά χωρικά ύδατα

Όπως φαίνεται στο βίντεο, τουλάχιστο  ένα από τα ρωσικά βομβαρδιστικά Su-24 ήταν εξοπλισμένο με αντιπλοϊκούς πυραύλους Kh-25ML.

Loading video

Το δεύτερο επεισοδιο είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει προειδοποίηση σε ανώτατο επίπεδο, από τον Αρχηγό του ρωσικού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Valery Gerasimov:

Όπως είπε ο Ρώσος Α/ΓΕΕΘΑ «Οι ενέργειες των πολεμικών σκαφών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κοντά στα χωρικά μας ύδατα μπορεί να γίνουν αιτία για ένα στρατιωτικό συμβάν».

Το όλο σκηνικό έχει περισσότερο χαρακτήρα «ψυχολογικού πολέμου» παρά πραγματικών επιχειρήσεων: Σε πραγματικές συνθήκες «θερμής» αναμέτρησης, ούτε τα ρωσικά μαχητικά θα πλησίαζαν το αμερικανικό αντιτορπιλικό τόσο κοντά, αφού θα είχαν εκτοξεύσει τους Kh-25ML από δεκάδες μίλια μακριά, ούτε βέβαια το USS Roosevelt (DDG 80) θα «καθόταν με σταυρωμένα χέρια» αφού θα είχε εντοπίσει από τα αεροσκάφη από εκατοντάδες χλμ. ή εν πάση περιπτώσει σε μια απόσταση κατάλληλη για βολή α/α πυραύλων επιφανείας-αέρος SM-2 ή και SM-3 και θα είχε καταρρίψει πολλά από αυτά.

Loading video

Το ίδιο ισχύει και για το πρωινό σημερινό επεισόδιο: Το HMS Defender θα μπορούσε να προκαλέσει «σφαγή» στα ρωσικά Su-24 με τα βλήματα ASTER-15 και κυρίως με το ASTER-30, πολύ πριν οι πιλότοι των Su-24 το δουν.

Αλλά είναι επίσης εξαιρετικά αμφίβολο αν σε πραγματικές συνθήκες σύγκρουσης θα αναλάμβαναν δράση τα Su-24 με βόμβες OFAB 250 κατά του βρετανικού αντιτορπιλικού ή θα αναλάμβαναν δράση οι επάκτιες ρωσικές συστοιχίες πυραύλων εδάφους-επιφανείας με μία πλειάδα συστημάτων, όπως τα Ρ-800 Onyx που με μια σειρά επιθέσεων κορεσμού θα μετέτρεπαν το βρετανικό αντιτορπιλικό… σε υποθαλάσσιο ύφαλο για φωλιές ψαριών, μέσα σε λιγότερο από 5′.

 

Πάντως το επεισόδιο με το HMS Defender, είχε ένα θύμα: Την βρετανική αξιοπιστία στην ενημέρωση. Οι διαψεύσεις του Λονδίνου για το επεισόδιο διαψεύστηκαν από τα ίδια τα βρετανικά ΜΜΕ:  Επάνω στο αντιτορπιλικό βρισκόταν ο Βρετανός δημοσιογράφος Jonathan Beale, ο οποίος επιβεβαίωσε την ρίψη προειδοποιητικών βολών και επιβεβαίωσε ότι τα ρωσικά μαχητικά προχώρησαν σε εικονικές προσβολές εναντίον του αντιτορπιλικού

Ο Βρετανός δημοσιογράφος μάλιστα αποκάλυψε ότι στην ρωσική επίθεση συμμετείχαν πάνω από 20 μαχητικά και τα δύο περιπολικά σκάφη της FSB.

Το αντιτορπιλικό απέπλευσε από την Οδησσό στην Νότια Ουκρανία για να κατευθυνθεί προς Γεωργία. Έτσι, διήλθε μέσα των χωρικών υδάτων της Κριμαίας την οποία όμως η Βρετανία δεν αναγνωρίζει ως έδαφος της Ρωσίας.

Tι μεταδίδει ο Βρετανός ανταποκριτής Jonathan Beale του BBC

«Eίμαι πάνω στο πλοίο στην Μαύρη Θάλασσα. Το πλήρωμα τέθηκε σε κατάσταση μάχης καθώς πλησιάζαμε το νότιο τμήμα της κατεχόμενης (sic) Κριμαίας. Τα οπλικά συστήματα ενεργοποιήθηκαν.

Αυτή είναι μια εσκεμμένη κίνηση απέναντι στην Ρωσία. Το HMS Defender πρόκειται να περάσει εντός των 12 ν.μ. από τα χωρικά ύδατα της Κριμαίας.

Τότε δύο σκάφη της ρωσικής ακτοφυλακής προσέγγισαν το πλοίο και προσπάθησαν να το αναγκάσουν να αλλάξει την πορεία του.

Σε ένα στάδιο, ένα από τα ρωσικά πλοία πιθανότατα το κλάσης 22160 “Pavel Derzhavin”,το πλησίασε στα 100 μέτρα.

Στον ασύρματο ακούγονταν ολοένα και πιο εχθρικές προειδοποιήσεις – συμπεριλαμβανομένης μιας που είπε “αν δεν αλλάξετε πορεία θα σας βυθίσω”.

Ακούσαμε κάποιες βολές στο βάθος, αλλά πιστεύεται ότι ήταν πολύ εκτός εμβέλειας.

Ο κυβερνήτης του “HMS Defender”, Βίνσεντ Όουεν, δήλωσε ότι το ραντάρ του πλοίου εντόπισε περισσότερα από 20 μαχητικά αεροσκάφη να προσεγγίζουν»!

Και το βίντεο με τα ρωσικά μαχητικά Su-24 να το έχουν προσεγγίσει:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας