Έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για τις δηλώσεις Νετανιάχου

846
έκτακτη

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή, για να συζητηθεί η «υπόσχεση» που έδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα προσαρτήσει την κοιλάδα του Ιορδάνη, στη Δυτική Όχθη.

«Κατόπιν αιτήματος της Σαουδικής Αραβίας ο Οργανισμός θα συνεδριάσει κατεπειγόντως την Κυριακή σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στην Τζέντα, για να συζητηθεί η σοβαρή ισραηλινή κλιμάκωση», ανέφερε μέσω του Twitter.

Την Τρίτη, σε μια προεκλογική συγκέντρωση, ο Νετανιάχου είπε ότι σκοπεύει «να εφαρμόσει την κυριαρχία του Ισραήλ στην κοιλάδα του Ιορδάνη και το βόρειο τμήμα της Νεκράς Θάλασσας», εφόσον κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της επόμενης εβδομάδας.

Η κοιλάδα του Ιορδάνη αντιστοιχεί στο περίπου 30% της Δυτικής Όχθης, του παλαιστινιακού εδάφους που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967. Ο Νετανιάχου διευκρίνισε ότι θέλει να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς (δηλαδή το 90%) της κοιλάδας, όχι όμως «τα αραβικά χωριά ή τις πόλεις, όπως την Ιεριχώ». Όπως είναι γνωστό, οι εβραϊκοί οικισμοί έχουν δημιουργηθεί παράνομα, με καταπάτηση της γης των Παλαιστινίων και σε αντίθεση με επανειλημμένες αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η «υπόσχεση» του Νετανιάχου καταδικάστηκε από τους Παλαιστίνιους, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας που την χαρακτήρισε «επικίνδυνη κλιμάκωση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας