Θυσαυρίζει η Τουρκία : Αύξηση 5.491% στις εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία!

700

Κατά 5.491% αυξήθηκαν οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς το Κίεβο. Drones, πυρομαχικά, στολές και κράνη στην πρώτη γραμμή, χωρίς να διασαλεύεται η τουρκική άσκηση λεπτών ισορροπιών και προς την εταίρο Μόσχα.

Οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στην Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 5.491% τους πρώτους δύο μήνες του 2022 σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας σχεδόν τα 59 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων της Τουρκίας και παρουσιάζει το Middle East Eye. Πέρυσι, την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές έφταναν μόλις τα 970.000 δολάρια.

Αγκυρα και Κίεβο διατηρούν μακροχρόνιους δεσμούς αμυντικής συνεργασίας. Η Ουκρανία έχει αγοράσει περισσότερα από 20 οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το Al-Monitor, η Ουκρανία έλαβε έκπτωση 30% για τα drones TB2, πληρώνοντας περίπου 7 εκατ. δολάρια για το καθένα.

Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολεξέι Ρέζνικοφ ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι τελευταίως οι παραλαβές TB2 από το Κίεβο έχουν αυξηθεί. Πράγματι, όπως δείχνουν τα στοιχεία που επικαλείται το Middle East Eye, τον Μάρτιο απογειώθηκαν περισσότερα έμφορτα αεροπλάνα από τη Ραιδεστό (Τεκιρντάγ), όπου εδρεύει το εργοστάσιό της εταιρείας Baykar που παράγει τα drones.

Η εταιρεία, που έχει στενούς δεσμούς με την οικογένεια Ερντογάν, πριν από τον πόλεμο κατασκεύαζε και μια μονάδα της στην Ουκρανία. Πιστεύεται επιπλέον ότι η Τουρκία πουλά και «έξυπνα» πυρομαχικά στην Ουκρανία, απαραίτητα για τις επιθέσεις με drone.

Επίσης, από φωτογραφίες φαίνεται ότι σε ουκρανικά τεθωρακισμένα έχει ενσωματωθεί στρατιωτικός εξοπλισμός τουρκικής κατασκευής. Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εντοπιστεί να φορούν κράνη τουρκικής κατασκευής σε διάφορα μέρη της χώρας, σύμφωνα με το Middle East Eye, ενώ η τουρκική αμυντική εταιρεία Aselsan υπέγραψε πέρυσι συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας.

Παρά τους σημαντικούς αμυντικούς και εμπορικούς δεσμούς με την Ουκρανία, η Αγκυρα ασκείται σε μια λεπτή ισορροπία μετά τη ρωσική εισβολή. Συνέχισε σιωπηρά να προμηθεύει με drones το Κίεβο, αλλά παράλληλα απέφυγε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Παράλληλα, έχει κλείσει τη διέλευση προς τη Μαύρη Θάλασσα για όλα τα πολεμικά πλοία, βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ που ρυθμίζει το καθεστώς των στενών του Βοσπόρου.

Από την άλλη, η Ρωσία δεσπόζει με 20% στην τουρκική τουριστική αγορά και βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ η Ουκρανία έρχεται τρίτη. Τέλος, η Τουρκία το 2020 εισήγαγε το 34% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, τον κορυφαίο προμηθευτή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας