Σοκ-Κίνα προειδοποιεί ΗΠΑ: “Όταν έρθουν τσακάλια τα αντιμετωπίζουμε με όπλα”

1461

Σφοδρότατη επίθεση στις ΗΠΑ με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης στον Ειρηνικό εξαπέλυσε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Li Shangfu.
«Δεν θα διστάσουμε ποτέ να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τα ζωτικά συμφέροντα του έθνους», δήλωσε ο Li.
«Όπως λένε οι στίχοι ενός γνωστού κινέζικου τραγουδιού, όταν μας επισκέπτονται φίλοι, τους καλωσορίζουμε με καλό κρασί.
Όταν έρθουν τσακάλια ή λύκοι θα τους αντιμετωπίσουμε με κυνηγετικά όπλα», είπε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου ο Li έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη δημιουργία στρατιωτικών συμμαχιών «τύπου ΝΑΤΟ» στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Μιλώντας στην διάσκεψη για την ασφάλεια στην Ασία, γνωστή ως Διάλογος του Σάνγκρι-Λα, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι εκ νέου ότι το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Κίνας.
«Δεν θα ανεχθούμε προσπάθειες από αυτονομιστικές δυνάμεις του νησιού και από ξένα κέντρα να διαχωρίσουν την Ταϊβάν από την ηπειρωτική Κίνα», διεμήνυσε ο Li Sangfu.
Απαντώντας στις επικρίσεις που διατύπωσε κατά της Κίνας ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Loyd Austin, ο οποίος κατηγόρησε το Πεκίνο για «απροθυμία» να εμπλακεί σε διάλογο με την Ουάσινγκτον με αντικείμενο τη διαχείριση κρίσεων στην Ασία, ο Κινέζος κορυφαίος αξιωματούχος δήλωσε το Πεκίνο είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά προέτρεψε την Ουάσινγκτον να είναι ειλικρινής.
«Αναβιώνει μια ψυχροπολεμική νοοτροπία, αυξάνοντας σημαντικά τους κινδύνους για την ασφάλεια», είπε ο Sangfu, συμπληρώνοντας ότι «ο αμοιβαίος σεβασμός θα πρέπει να υπερισχύσει του εκφοβισμού και της ηγεμονισμού».
«Αδιαμφισβήτητα μια σοβαρή σύγκρουση ή αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα είναι μια αφόρητη καταστροφή για τον κόσμο», υπογράμμισε.

ΗΠΑ: Ανησυχούμε για τις επικίνδυνες ενέργειες των ΗΠΑ

Nωρίτερα οι ΗΠΑ από το βήμα της ίδιας διάσκεψης κατήγγειλαν τις ενέργειες του στρατού της Κίνας στα στενά της Ταϊβάν.
«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τις ολοένα και πιο επικίνδυνες και απειλητικές ενέργειες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στην περιοχή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου που συνοδεύει τον υπουργό Άμυνας Loyd Austin στη διάσκεψη για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη.
Οι δηλώσεις αυτές από το αμερικανικό Πεντάγωνο έγιναν έπειτα από δύο περιστατικά στα οποία είχαν εμπλακεί τις αμέσως προηγούμενες ώρες οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Κίνας στο Στενό της Ταϊβάν και τη Νότια Σινική Θάλασσα.
Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ κατηγόρησε συγκεκριμένα την Κίνα ότι στις 4/6 κινεζικό πολεμικό πλοίο ότι κινήθηκε «με επικίνδυνο τρόπο» γύρω από αμερικανικό αντιτορπιλικό που έπλεε στο Στενό της Ταϊβάν συνοδεύοντας καναδικό πλοίο.
Το κινεζικό πλοίο «έκανε επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στο Chung-Hoon», το αμερικανικό αντιτορπιλικό, κατήγγειλε το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.

Το δεύτερο σινοαμερικανικό επεισόδιο σε 10 μέρες

Ο κινεζικός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι παρακολουθούσε τη διέλευση των δύο πλοίων από το Στενό, αλλά δεν αναφέρθηκε σε κάποιο περιστατικό.
«Οι δύο χώρες δημιουργούν σκοπίμως προβλήματα στο Στενό της Ταϊβάν, υποδαυλίζουν σκοπίμως κινδύνους και υπονομεύουν κακόβουλα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», απάντησε ο συνταγματάρχης Xi Yi εκπρόσωπος της ανατολική διοίκησης της Κίνας.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι το δεύτερο σινοαμεκανικό επεισόδιο μέσα σε λιγότερες από 10 ημέρες στην περιοχή.
Στις 26 Μαΐου ο πιλότος ενός κινεζικού μαχητικού αεροσκάφους είχε πραγματοποιήσει «αδικαιολόγητο, επιθετικό ελιγμό» κοντά σε αμερικανικό αναγνωριστικό το οποίο πετούσε πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.
Όπως είχε τότε απαντήσει το Πεκίνο, το αμερικανικό αεροσκάφος «εισήλθε σκοπίμως» σε ζώνη εκπαίδευσης της Κίνας «για να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις αναγνώρισης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας