Βρετανός ΥΠΑΜ: “Το challenger-2 έλιωσε από βολή ρωσικού πυροβολικού—Πρώτη απώλεια 30-χρόνια”!

2634

Λαμπάδιασε πακέτο με Leopard 2, Kozak-7, M113, BMP-1

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε πριν λίγο στην βρετανική τηλεόραση την πρώτη καταγεγραμμένη απώλεια άρματος μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία δίνοντας και λεπτομέρειες της καταστροφής του.

Το Challenger 2 κτυπήθηκε από βολή του ρωσικού πυροβολικού, πιθανότατα με κατευθυνόμενο βλήμα Krasnopol M1.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Challenger 2 επιχειρούσε μαζί με Leopard 2, δύο BMP-1, ένα M113, ένα T-64BV και τεθωρακισμένα οχήματα Kozak-7 στον τομέα του Ραμποτίνο στην Ζαπορίζια. Η τεθωρακισμένη ομάδα καταστράφηκε κατά την αντεπίθεση της 76ης Μεραρχίας VDV.

Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έγιναν ο πρώτος στρατός στον κόσμο που κατέστρεψε το βρετανικό άρμα μάχης Challenger. Ούτε ένα Challenger 2 δεν έχει χαθεί στη μάχη από την πρώτη χρήση του το 1994.

Βρετανός ΥΠΑΜ: Το Challenger 2 καταστράφηκε ολοσχερώς – Δεν θα στείλουμε άλλο!

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει την καταστροφή του πρώτου Challenger 2 στην Ουκρανία.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς τόνισε ότι το ουκρανικό πλήρωμα κατάφερε να επιβιώσει από το κατεστραμμένο άρμα μάχης.

Αρνήθηκε επίσης να δώσει ένα νέο Challenger 2 για να αντικαταστήσει το κατεστραμμένο και τόνισε ότι τώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν στη διάθεσή τους 13 τέτοια άρματα μάχης.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς είπε συγκεκριμένα:

“Αυτή είναι ίσως η πρώτη απώλεια, από όσο γνωρίζουμε.

Κοιτάξτε, δώσαμε στην Ουκρανία 14 άρματα μάχης Challenger 2. Αναγνωρίζουμε ότι είναι πιθανές υλικές απώλειες στην εμπόλεμη ζώνη, όπως συνέβη και σε αυτήν την περίπτωση.

Μπορώ επίσης να επιβεβαιώσω ότι και οι 6 άνθρωποι στο άρμα μάχης, Ουκρανοί, κατάφεραν να επιβιώσουν.

Το Challenger 2 χτυπήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό και όταν προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά, χτυπήθηκε ξανά […]

Παραδεχόμαστε ότι αυτό συμβαίνει στη στρατιωτική ζώνη, αλλά θα παρακολουθούμε πάντα στενά τι παρέχουμε στους Ουκρανούς” είπε ο Σαπς σε συνέντευξή του στο Sky Νews.

Δείτε τις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΑΜ Grant Shapps

Βρετανικά ΜΜΕ: Πρώτη απώλεια εδώ και 30 χρόνια!

Το BBC ανέφερε ότι μόνο μία απώλειες Challenger 2 ως αποτέλεσμα λανθασμένων φίλων πυρών στο Ιράκ ήταν προηγουμένως γνωστό.

“Το βρετανικό Challenger 2, που κάηκε από τον ρωσικό στρατό στην περιοχή Rabotino, έγινε το πρώτο άρμα μάχης αυτού του τύπου που καταστράφηκε εδώ και 30 χρόνια” προσθέτει ο Guardian.

Το περιοδικό Forbes, το οποίο τον Μάιο αποκάλεσε το βρετανικό άρμα μάχης «το καλύτερο όπλο που έχουν οι Ουκρανοί», ανέφερε με λύπη την καταστροφή του Challenger 2.

Ο ρωσικός στρατός έριξε νοκ άουτ ένα άρμα Challenger 2 για πρώτη φορά στην ιστορία

BBC, Forbes και Guardian επιβεβαίωσαν την απώλεια του πρώτου Challenger 2  κατά τη διάρκεια των μαχών κοντά στο Ραμποτίνο.

Τα βρετανικά Challenger 2 βρίσκονται σε υπηρεσία με την 82η Ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η οποία, σύμφωνα με το oυκρανικό σχέδιο έπρεπε να φτάσει στην Κριμαία, αλλά εξακολουθεί να ηττάται και υφίσταται απώλειες στην πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας .

Το Challenger 2 κάηκε πακέτο με Leopard 2, M113 και δύο BMP-1

Σύμφωνα με τους Ρώσους, το πρώτο βρετανικό «Challenger 2» και άλλος ουκρανικός εξοπλισμός καταστράφηκε μεταξύ Ραμποτίνο και Βέρμποβο χτες νωρίς το πρωί.

“Η βρετανική πολεμική μηχανή έκαιγε έντονα όλη τη νύχτα.

Εκτός από το βρετανικό άρμα μάχης, κάηκαν δύο BMP-1, ένα αμερικανικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού M113 και ένα φορτηγό.

Λίγα μέτρα παρακάτω κάηκε ένα ακόμη Leopard 2.

Επιπλέον, στο βίντεο φαίνονται ένα T-64BV και τεθωρακισμένα οχήματα Kozak-7.

To βίντεο με το άρμα μάχης να καίγεται γυρίστηκε από Ουκρανούς που επέβαιναν σε ένα φορτηγό το οποίο αργότερα καταστράφηκε επίσης από το πυροβολικό μας.

Αυτά τα άρματα μάχης βρίσκονταν στη στρατηγική εφεδρεία της στρατιωτικής διοίκησης. Και το γεγονός ότι έπρεπε ακόμα να χρησιμοποιηθούν στη μάχη υποδηλώνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έριξαν το τελευταίο τους ατού στην επίθεση.

Ωστόσο, το θαύμα δεν έγινε. Το βρετανικό άρμα μάχης δεν επέδειξε καμία εξαιρετική ικανότητα επιβίωσης στο πεδίο της μάχης. Αποδείχθηκε ότι δεν καίγεται λιγότερο από το γερμανικό Leopard 2.

Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι ο μύθος του άτρωτου του δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού καταρρίφθηκε οριστικά” καταλήγουν οι Ρώσοι.

Δείτε εικόνες από το σημείο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας