Ρωσική προέλαση προς Χάρκοβο-Μείζονα κρίση στις Ουκρανικές ένοπλες Δυνάμεις

1188

Στα 30 χλμ από την πόλη του Χάρκοβο οι Ρώσοι!

Θέμα… Χάρκοβο άνοιξε ξανά ο ρωσικός Στρατός μετά την ξαφνική προέλαση του και την κατάληψη σημαντικών περιοχών συνέπεια της ραγδαίας επιδείνωσης των αμυντικών δυνατοτήτων των ουκρανικών δυνάμεων. Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ξανά σε απόσταση βολής 30 χλμ από την πόλη του Χάρκοβο!

Ο ουκρανικός Στρατός είναι σε δυσχερή θέση καθώς από τη μία πλευρά έχει πολύ βαριές απώλειες και από την άλλη η άμυνα του στο Χάρκοβο έχει εξασθενήσει σε μεγάλο βαθμό.

Όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια, ρωσικές πηγές δίνουν εξήγηση για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Χάρκοβο.

Δείτε βίντεο

“Οι Ρώσοι πέρασαν τον Seversky Donets και μπήκαν στο Stary Saltov”

Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν στη δεξιά όχθη του ποταμού Seversky Donets και οχυρώθηκαν στο Stary Saltov, στην περιοχή του Χάρκοβο.

Αυτό κατέστη εφικτό μετά από μάχες και ήττα των ουκρανικών δυνάμεων ανατολικά του Χάρκοβο κάτι που άνοιξε το δρόμο για το χωριό Stary Saltov.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Oleksandr Motuzyanyk επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές ότι τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν στη δεξιά όχθη του Seversky Donets και εισήλθαν στο Stary Saltov, στην περιοχή Volchansky, περίπου 30 χιλιόμετρα από το Χάρκοβο .

Πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, ο πληθυσμός του Stary Saltov ήταν περίπου 3,4 χιλιάδες άτομα.

Νωρίτερα, για αρκετές εβδομάδες, τα ρωσικά στρατεύματα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν σε αμυντική διάταξη στην αριστερή όχθη του Seversky Donets.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατιωτικού τμήματος είπε σχετικά:

“Ο εχθρός μπόρεσε να αποκτήσει βάση στη δεξιά όχθη του Seversky Donets στην περιοχή του Stary Saltov.

Σε αυτήν την περιοχή, το Seversky Donets περνά στη δεξαμενή Pechenezh.

Προηγουμένως, πολλές γέφυρες  ανατινάχτηκαν”.

Ο ρωσικός στρατός προελαύνει προς Χάρκοβο – Ποιες περιοχές κατέλαβε

Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές κάνουν λόγο για «σοβαρά προβλήματα» στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας στην περιοχή του Χάρκοβο. Έτσι, επιβεβαιώνονται πληροφορίες ότι ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στο χωριό Stary Saltov.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν και το χωριό Rubezhnoye στην περιοχή του Χάρκοβο δημιουργώντας προγεφύρωμα στην δεξιά όχθη του ποταμού Seversky Donets.

Στη συνέχεια οι Ρώσοι κατέλαβαν τις περιοχές Ternove, Varvarovka, Izbitsky, Vesele, Male Vesele, Borshchova, Velikiye Prokhody και Malye Prokhodi.

Στα βόρεια του Χάρκοβο διεξάγονται σκληρές μάχες. Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν επίθεση εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές Dementyevka, Russkaya και Lozovaya.

Η στρατηγική σημασία αυτών των χωριών είναι σημαντική, καθώς η ανακατάληψη τους από τον ρωσικό Στρατό θα επιτρέψει στους Ρώσους να χτυπήσουν στα μετόπισθεν και στα πλάγια  τις ουκρανικές δυνάμεις σε Prudynka, Slatino.

Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τις θέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων νότια της Varvarovka και του Izbitsky ενώ προσέγγισαν το χωριό Bayrak, το οποίο εδαφικά αποτελεί τμήμα της περιοχής του Χάρκοβο.

Οι ουκρανικοί ένοπλοι σχηματισμοί που βρίσκονται στην περιοχή, διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο καθώς απέτυχαν να σπάσουν την άμυνα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και κινδυνεύουν τώρα να περικυκλωθούν κατά μήκος της γραμμής Molodov-Stary Saltov-Bayrak.

Να σημειωθεί ότι από το Bayrak έως τα περίχωρα του Χάρκοβο σε ευθεία γραμμή είναι περίπου 30 χλμ. Περίπου η ίδια απόσταση είναι από το Χάρκοβο έως το Stary Saltov.

Να σημειώσουμε ότι η κατάληψη των περιοχών Fedorovka και Shestakovo προ ημερών έδειχνε προς την κατεύθυνση του Χάρκοβο…

Γιατί «κατέρρευσε» η άμυνα των ουκρανών στην περιοχή του Χάρκοβο

Ρωσικές στρατιωτικές πηγές οι οποίες επικαλούνται υποκλοπές των ουκρανικών δυνάμεων, ανέφεραν ότι επικρατεί έντονη ανησυχία και προβληματισμός στην Ουκρανική διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της μεταφοράς στο Severodonetsk και το Lisichansk του Τάγματος Kraken (το KRAKEN είναι μέρος του συντάγματος ειδικών δυνάμεων Azov) και της Λεγεώνας των Ξένων, η άμυνα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή του Χάρκοβο άρχισε να καταρρέει.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και οι συμμαχικές δυνάμεις του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ πέρασαν στην αντεπίθεση στην περιοχή μεταξύ των χωριών Ternovaya και Izbitskoye κοντά στο Χάρκοβο.

Να σημειωθεί ότι το «Kraken» δεν είναι η μοναδική μονάδα του «Azov» στην περιοχή του Χάρκοβο. Στα τέλη Μαΐου δημιουργήθηκε εκεί το απόσπασμα Azov-Kharkov.

Η μεταφορά Ουκρανών εθνικιστών, μισθοφόρων και άλλων δυνάμεων από το Κίεβο στην κατεύθυνση Lysychansk-Severodonetsk είναι κατανοητή καθώς αυτό είναι το πιο “πύρινο” μέρος στη γραμμή ολόκληρου του μετώπου μήκους 1350 χιλιομέτρων. Υπάρχουν πιο έντονες μάχες και η κατάσταση εκεί για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι πολύ δύσκολη.

Δείτε χάρτες

Image

Image

Image

Image

Image

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας