Ρωσικές ενέδρες με Ka-52, Kornet και Mi-28N-Το Κίεβο τρέμει

1635

Άσχημο κλίμα επικρατεί στο Κίεβο μετά το εφιαλτικό 24ωρο των ουκρανικών δυνάμεων στην Ζαπορίζια. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Ουκρανού προέδρου, μέχρι τώρα έχουν καταστραφεί 150 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένου 12 αρμάτων μάχης Leopard και 15 M2 Bradley.

Αμερικανοί Αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Ρωσική αεροπορία έπαιξε κομβικό ρόλο στην αναχαίτιση της Ουκρανικής επίθεσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 και Mi-28N κατέστρεψαν τα γερμανικά άρματα μάχης των Ουκρανών πολύ μακριά από την γραμμή επαφής στην Ζαπορίζια.

Οι Ρώσοι κάνουν λόγο για “ενέδρες που στήθηκαν κυρίως με Ka-52 στον τομέα του Orekhov στην Ζαπορίζια”.

Όσα κατάφεραν να γλιτώσουν από την ρωσική αεροπορική επίθεση, είτε δέχτηκαν επίθεση με αντιαρματικά Kornet είτε επέλεξαν να περάσουν πάνω από ναρκοπέδια.

Έκτακτη σύγκληση της ουκρανικής ηγεσίας

Οι Ρώσοι αναφέρουν ότι ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Β.Ζαλούζνι, συγκαλεί έκτακτο πολεμικό συμβούλιο για την κατάσταση στην Ζαπορίζια.

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν συγκεκριμένα:

“Tο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας συνοψίζει τα πρώτα αποτελέσματα των προσπαθειών στην Zαπορίζια. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατηγούς,η ρωσική άμυνα υποτιμήθηκε.

Το πρώτο στάδιο της αντεπίθεσης, ο ουκρανικός στρατός έπρεπε να επιτεθεί σε διαφορετικούς τομείς προκειμένου να “απλώσει” τις ρωσικές δυνάμεις. Αυτό όμως δεν λειτούργησε.

Ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος περίμενε ότι θα διασπάσει την άμυνα των ρωσικών δυνάμεων προς κάποια κατεύθυνση στο πρώτο στάδιο, απέτυχε και επέστρεψε στις προηγούμενες θέσεις του, έχοντας υποστεί μεγάλες απώλειες.

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, στο Κίεβο έκαναν λάθος υπολογισμό κατά την κατάρτιση του σχεδίου, μη λαμβάνοντας υπόψη την άμυνα σε βάθος που δημιουργήθηκε από τη Ρωσία και το θάρρος του ρωσικού στρατού, που δεν ήθελε να υποχωρήσει.

Είναι πιθανό ότι ο Ζελένσκι περίμενε να επαναλάβει την περσινή επιτυχία κοντά στο Χάρκοβο και πίστευε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα άφηναν τα όπλα και θα έτρεχαν. Αυτό δεν συνέβη.

“Οι αμυντικές δομές του ρωσικού στρατού είναι πολύ οχυρωμένες και τα ναρκοπέδια στερούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις την ικανότητα ελιγμών, γι’ αυτό και ο εξοπλισμός μας γίνεται εύκολος στόχος για το εχθρικό πυροβολικό” – είπε μια από τις ουκρανικές πηγές.

Δείτε βίντεο από την “σκοποβολή” των Ρώσων

Ο Πριγκόζιν συνεχάρη τον ρωσικό Στρατό: “Ευχαριστώ παιδιά! Μπράβο!”

Οι δυνάμεις της 58ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων της Ρωσίας έλαβαν συγχαρητήρια από τον ιδρυτή της Wagner PMC, Yevgeny Prigozhin.

Σε ηχητικό μήνυμα, ο Prigozhin τόνισε ότι εκ μέρους του και εκ μέρους της ομάδας Wagner PMC, θέλει να συγχαρεί τον ρωσικό στρατό, που καταστρέφει δυτικής κατασκευής άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην Ζαπορίζια.

“Σας ευχαριστώ παιδιά! Μπράβο! 58η Στρατιά, πυροβολητές, μηχανοκίνητα τυφέκια, που από τα χαρακώματα επιτέθηκαν στον εχθρό, με ανθρώπινο δυναμικό, τελειώνοντάς τους, και οι Ρωσικές Αεροπορικές Δυνάμεις, που τους υποστήριξαν από αέρος” τόνισε ο Πριγκόζιν, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη στον ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Wagner PMC, όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ακόμη πολλή δουλειά να κάνουν για να επιστρέψουν «την παλιά δόξα του ρωσικού στρατού και τη λάμψη των ρωσικών όπλων».

Νωρίτερα, ο πρώην διοικητής των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων, συνταγματάρχης Βλαντιμίρ Σαμάνοφ, μίλησε στους στρατιώτες της 58ης Στρατιάς συνδυασμένων όπλων και στον πρώην αρχηγό των χερσαίων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Στρατηγό Βλαντιμίρ Τσίρκιν, που κάποτε διοικούσε αυτή τη μεραρχία,. Αργότερα απευθύνθηκε στους στρατιώτες της 42ης Μεραρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων.

Οι απόστρατοι στρατιωτικοί ηγέτες ευχαρίστησαν τους στρατιώτες για το θάρρος και τον ηρωισμό τους στο πεδίο της μάχης.

Με τη σειρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι ο ρωσικός στρατός απέκρουσε επιτυχώς τις προσπάθειες αντεπίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην Ζαπορίζια.

Δείτε το βίντεο

Ρώσος αναλυτής: Ο εχθρός θα θυμάται τη χθεσινή νύχτα στην Ζαπορίζια για πολύ καιρό

Σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό Υuri Podolyak, ίσως η χθεσινή βραδιά να μείνει στα βιβλία της ιστορίας.  Eίπε συγκεκριμένα:

“Απόψε, ο εχθρός προσπάθησε πραγματικά, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης drones, των συστημάτων Himars, με τα οποία επιτέθηκαν στα χαρακώματα μας. Τα κύματα του εχθρού πήγαιναν ένα ένα από τη 01:00 τη νύχτα έως τις 04:00 τα ξημερώματα.

Προχώρησαν με την προφανή πρόθεση να σπάσουν την πρώτη γραμμή άμυνας των στρατευμάτων μας νότια του Orekhov, αλλά όλα αυτά δεν τους βοήθησαν. Τα τεθωρακισμένα οχήματα σκίστηκαν από νάρκες, διαλύθηκαν από το πυροβολικό, καταστράφηκαν από την αεροπορία, και επίσης – το πεζικό μας δεν πτοήθηκε.

Αυτό ήταν τόσο απροσδόκητο για τον εχθρό. Παρά το γεγονός ότι εδώ και τρεις ημέρες ο Ουκρανικός στρατός επιτίθεται εντατικά στην κύρια κατεύθυνση, δεν έχει πει λέξη για την ίδια την «αντεπίθεση» που έκαναν” σημείωσε ο Podolyak.

Ο εμπειρογνώμονας εξήγησε ότι υπάρχουν ήδη τεράστιες αποδείξεις για τις κολοσσιαίες απώλειες που υπέστησαν τα ουκρανικά στρατεύματα τις τελευταίες ημέρες, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία του NMD, υπάρχει πλήρης πληροφοριακή ηρεμία από την άλλη πλευρά.

Αυτό δείχνει ευθέως ότι η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία της Ουκρανίας, καθώς και η μηχανή προπαγάνδας, βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και πώς να προχωρήσουν.

Περίμεναν ότι οι Ρώσοι θα έτρεχαν από το πρώτο χτύπημα. Έστησαν τους στρατιώτες τους με τέτοιο τρόπο που δεν χρειάζεται παρά να χτυπήσει καλά και ο ρωσικός στρατός θα τρέξει και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα φτάσουν στην Αζοφική Θάλασσα και μετά πιο πέρα. Όλα όμως έγιναν ακριβώς το αντίθετο. Ο εχθρός μπόρεσε να πάρει μόνο λίγες προχωρημένες θέσεις με τίμημα τεράστιων απωλειών.

Δεν ξέρω, δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμα, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, νομίζω, τα στρατεύματά μας σκότωσαν αρκετές εκατοντάδες άτομα, κατέστρεψαν δεκάδες κομμάτια εξοπλισμού. Αυτά έμειναν να καούν στα χωράφια της Ζαπορίζιε. Όλα αυτά ήταν μάταια, όπως και οι προηγούμενες επιθέσεις του εχθρού, σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου από τον Δνείπερο έως το Βουχλένταρ είπε ο Podolyak.

Ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε ότι κοντά στο Αρτέμοβσκ, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έκαναν άλλη μια ανεπιτυχή προσπάθεια να εκδιώξουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τον οικισμό Μπερκόβκα. Την προηγούμενη μέρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδειξε πλάνα από την καταστροφή εχθρικών τεθωρακισμένων οχημάτων κοντά σε αυτό το χωριό, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι καθημερινές απώλειες των ουκρανικών στρατευμάτων σε εξοπλισμό ανέρχονται σε δεκάδες μονάδες. Πολλά διαθέσιμα βίντεο από διαφορετικά μέρη αναλύονται τώρα και τα αποτελέσματά τους θα δημοσιοποιηθούν” κατέληξε ο ίδιος.

Δείτε βίντεο

Ουκρανική φάλαγγα πέφτει σε ναρκοπέδιο

Ka-52 βάλει εναντίον ουκρανικού άρματος μάχης

Δείτε εικόνες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας