Ρωσία διαψεύδει αναγνώριση Κατεχομένων Κύπρου-Iskra: Αν Ελλάδα-Κύπρος δεν αλλάξουν συμπεριφορά χάνονται

1170

Αν η Ρωσία αναγνωρίσει τα Κατεχόμενα Κύπρου, η Κύπρος θα γίνει βορά της Τουρκίας. Όπως αν η Ρωσία σταματήσει να αναγνωρίζει 12ν.μ. στο Αιγαίο, θα χαθεί για την Ελλάδα το ιστορικό πέλαγος. Ελλάδα και Κύπρος αυτοκτονούν με την υστερική αντιρωσικη πολιτική τους.

Τι δήλωσε ο Πρέσβης

Διαψεύδει ο Ρώσος Πρέσβης, με αποκλειστικές δηλώσεις του στο Σίγμα, πως υπάρχει πρόθεση της Ρωσίας να ανοίξει Προξενείο στα Κατεχόμενα. Υπάρχουν, ωστόσο, σκέψεις και επαφές για το πώς θα εξυπηρετούνται οι Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα, κάτι που, ομολογουμένως, προκαλεί προβληματισμό.

Η χαρακτηριστική δήλωση του Στάνισλαβ Οστάτσι ήταν πως δεν πρόκειται να γίνει μια ενέργεια ανοίγματος Προξενείου, εξηγώντας ότι για να ανοίξει, πρέπει να έρθουν σε επαφή με το λεγόμενο «Υπουργείο Εξωτερικών» και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις, κάτι που δεν είναι διατεθειμένοι να πράξουν.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι εδώ και αρκετό καιρό επεξεργάζονται τρόπους για το πώς θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι περίπου 10 χιλιάδες Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα. Κάτι που προβληματίζει και μπορεί να ερμηνευθεί και ως προσπάθεια να ασκηθούν εμμέσως πιέσεις στη Λευκωσία, χωρίς να αποκλείεται κανένα σενάριο περί πιθανής αναγνώρισης.

Σε κάθε περίπτωση, αρνήθηκε εντόνως πως υπήρξε νέο, πρόσφατο αίτημα, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Αναλυτές, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα, ανέφεραν πως ενδέχεται να αφορούν προθέσεις πολιτικών κύκλων, για να στραφεί η Λευκωσία ακόμη πιο έντονα κατά της Ρωσίας, αγνοώντας τις συνέπειες στο Κυπριακό.

Εν γνώση της Λευκωσίας οι ρωσικές προθέσεις

Αρμόδιες πηγές από την Λευκωσία, που ήρθαμε σε επικοινωνία για το δημοσίευμα της Καθημερινής, δεν αρνήθηκαν την ρωσική βολιδοσκόπηση περί εξακρίβωσης των διαθέσεων της Λευκωσίας σε ό,τι αφορά την πρόθεσή τους να ρυθμίσουν το θέμα της προξενικής αρωγής στα κατεχόμενα.

Διευκρίνισαν, ωστόσο, κατ’ αναλογίαν των δηλώσεων του Ρώσου Πρέσβη, πως η βολιδοσκόπηση έγινε εδώ και καιρό και ότι δεν υπάρχει πρόταση, αλλά σκέψεις, οι οποίες δεν αφορούν ίδρυση προξενείου.

Οι πρωταρχικές σκέψεις των Ρώσων

Σε ερώτημά μας προς τον Ρώσο Πρέσβη για το ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι τρόποι εξυπηρέτησης των Ρώσων που διαμένουν στα κατεχόμενα, χωρίς να αναγνωρίζεται το παράνομο καθεστώς, εξήγησε ότι, μέχρι τώρα, οι Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα μεταβαίνουν στο Σπίτι της Συνεργασίας, για τις υποθέσεις τους.

Σε διευκρινιστικές μας ερωτήσεις, αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο κτίριο, μεγαλύτερο και αποκλειστικά, ίσως, γι’ αυτό τον σκοπό, και πάλι εντός της νεκρής ζώνης. Τέλος, είπε πως δεν υπάρχει πρόθεση ούτε για δημιουργία εμπορικού γραφείου στα κατεχόμενα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας