Ρωσία δέχτηκε πρόταση Κίνας-Αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες βάθος 100χλμ στην Ουκρανία!

1550

Αποστρατικοποιημένη Ζώνη ανατολικά του Δνείπερου

Η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει αποστρατιωτικοποιημένες ουδέτερες ζώνες μέσα στην Ουκρανία γύρω από τις τέσσερις περιοχές που έχει προσαρτήσει, δήλωσε ο στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ λέγοντας ότι μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει βαθύτερα στην Ουκρανία αν τέτοιες ζώνες δεν μπορέσουν να δημιουργηθούν.

Ο Ν.Μεντβέντεφ αποκάλυψε επί της ουσίας ότι έγινε δεκτό το κινεζικό σχέδιο επίλυσης του ουκρανικού Ζητήματος το οποίο προέβλεπε την δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης ανατολικά του ποταμού Δνείπερου.

Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα δεν παρουσίασε τυχαία το σχέδιο της αλλά έλαβε υπόψιν τους στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας.

Ο Ν.Μεντβέντεφ προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω. Αν το σχέδιο δεν γίνει δεκτό, τότε η Ρωσία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να πάει μέχρι τέλους.

Πιο αναλυτικά, ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε πως η Ρωσία χρειάζεται αποστρατιωτικοποιημένους διαδρόμους γύρω από τις περιοχές τις οποίες διεκδικεί – και για τις οποίες η Ουκρανία λέει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ τον έλεγχό τους από τη Ρωσία.

«Πρέπει να επιτύχουμε όλους στους στόχους που έχουν τεθεί προκειμένου να προστατεύσουμε τα εδάφη μας, δηλαδή τα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, που είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης η οποία αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Πρέπει να «διώξουμε όλους τους ξένους που είναι εκεί με την ευρεία έννοια της λέξης, να δημιουργήσουμε μια ουδέτερη ζώνη η οποία δεν θα επιτρέψει τη χρήση όπλων οποιουδήποτε είδους που λειτουργούν σε μεσαίες και μικρές αποστάσεις, δηλ. 70-100 χιλιόμετρα, να την αποστρατιωτικοποιήσουμε», είπε ο Μεντβέντεφ.

Η Ρωσία θα χρειαστεί να προχωρήσει πιο πέρα στην Ουκρανία αν δεν εγκαθιδρυθούν τέτοιες ζώνες, είπε, καταλαμβάνοντας την πρωτεύουσα Κίεβο ή ακόμη την πόλη Λβιβ της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 17-18% της Ουκρανίας

Η Ρωσία ελέγχει τώρα περίπου το 17-18% της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης μιας λωρίδας γης στα ανατολικά και κατά μήκος της ακτογραμμής της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας καθώς και της Κριμαίας την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Ο εξουθενωτικός πόλεμος με το πυροβολικό ανάμεσα σε δύο σκληραγωγημένους και καλά εφοδιασμένους στρατούς ήταν δαπανηρός για τη Ρωσία και την Ουκρανία, που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Η Ρωσία επιμένει πως θα επιτύχει όλους τους πολεμικούς στόχους της και έχει προειδοποιήσει τη Δύση να μην δοκιμάσει την αποφασιστικότητά της. Η Δύση λέει πως αυτό που ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς αποκαλεί «ύβρη» του Πούτιν θα αποδειχθεί με την ήττα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

«Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί εδώ. Αν χρειάζεται να πας στο Κίεβο, τότε χρειάζεται να πας στο Κίεβο, αν χρειάζεται να πας στο Λβιβ, τότε χρειάζεται να πας στο Λβιβ προκειμένου να καταστρέψεις αυτή τη μόλυνση», είπε ο Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα εξάλλου με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Μεντβέντεφ είπε πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει να μπει σε απευθείας σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και πως ενδιαφέρεται για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης μέσω συνομιλιών.

Προειδοποίησε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε προσπάθεια να καταληφθεί η χερσόνησος της Κριμαίας θα είναι λόγος ώστε η Ρωσία να χρησιμοποιήσει «απολύτως οποιοδήποτε όπλο».

Ποιο ήταν το κινεζικό σχέδιο – Η Αποστρατικοποιημένη Ζώνη 

Αν και το σχέδιο αυτό της Κίνας που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν απευθύνει συγκεκριμένες προτάσεις προς τη Ρωσία ή την Ουκρανία, κυκλοφορεί ένας χάρτης που – φέρεται – να συνοδεύει την κινεζική πρόταση, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από το Πεκίνο.

Σε αυτόν αποτυπώνεται η Ρωσία να διατηρεί τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες -Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζιε – που προσάρτησε το περασμένο φθινόπωρο και προφανώς και την Κριμαία που έχει καταλάβει από το 2014 ενώ χρωματίζει ως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη όλο το τμήμα εκείνο της Ουκρανίας που βρίσκεται ανατολικά του ποταμού Δνείπερου.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως στον χάρτη αυτό στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη εντάσσεται και το τμήμα του Κιέβου που βρίσκεται ανατολικά του ποταμού.

Το Κίεβο χωρίζεται σε δυτικό και Ανατολικό. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας