Ρωσία: Αντίποινα σε Γερμανία-Γαλλία εάν προμηθεύσουν Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

4216

Να μην προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, προειδοποίησε τη Γερμανία και τη Γαλλία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Σύμφωνα με τον Peskov η προμήθεια τέτοιων πυραύλων θα οδηγήσει μόνο σε μεγαλύτερη κλιμάκωση.
“Τώρα βλέπουμε ήδη ότι αρχίζει η συζήτηση για παραδόσεις, για παράδειγμα, από τη Γαλλία, τη Γερμανία πυραύλων με βεληνεκές 500 ή και περισσότερων χιλιομέτρων.
Πρόκειται για έναν ποιοτικά διαφορετικό οπλισμό, ο οποίος τελικά, ας πούμε, θα οδηγήσει σε ένα άλλο σπιράλ κλιμάκωσης της έντασης”, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Τα αιτήματα της Ουκρανίας

Τον Μάιο, δημοσιεύματα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι η Ουκρανία είχε υποβάλει αίτημα ζητώντας από το Βερολίνο την προμήθεια πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς KEPD 350 Taurus.
Ο Taurus είναι ένας σουηδο-γερμανικός πύραυλος κρουζ χαμηλής παρατηρησιμότητας, που εκτοξεύεται από αέρος, με αναφερόμενο βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων.
Ο πύραυλος χρησιμοποιεί ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια GPS που υποστηρίζεται από ένα σύστημα αντιστοίχισης του περιγράμματος του εδάφους.
Η ίδια θερμογραφική κάμερα που χρησιμοποιείται για την πλοήγηση στο έδαφος βοηθά τον πύραυλο να εντοπίσει τον στόχο του κατά την τελική προσέγγιση χρησιμοποιώντας την αντιστοίχιση εικόνων.
Ο Taurus είναι συγκρίσιμος με τον αγγλογαλλικό πύραυλο κρουζ Storm Shadow που εκτοξεύεται από αέρος, τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο προμήθευσε στην Ουκρανία νωρίτερα, νωρίτερα τον Μάιο.
Η Ουκρανία φέρεται να έλαβε μια έκδοση του Storm Shadow με μειωμένη εμβέλεια από 560 χιλιόμετρα σε μόλις 250 χιλιόμετρα.
Ωστόσο, δεν υπάρχει υποβαθμισμένη έκδοση του Taurus, πράγμα που σημαίνει ότι η Γερμανία θα μπορούσε να προμηθεύσει την Ουκρανία με την αρχική έκδοση που θεωρητικά μπορεί να φτάσει στη ρωσική πρωτεύουσα, τη Μόσχα.

Τι αναφέρουν οι Γάλλοι

Αναφορές γαλλικών μέσων ενημέρωσης από τον Μάιο αποκάλυψαν επίσης ότι η Ουκρανία θα μπορούσε σύντομα να αποκτήσει τη γαλλική έκδοση του Storm Shado, η οποία είναι γνωστή ως SCALP EG [Système de Croisière Autonome à Longue Portée – Emploi Général, δηλαδή πύραυλος κρουζ μεγάλου βεληνεκούς γενικού σκοπού].
Παραμένει ασαφές αν το βεληνεκές αυτής της έκδοσης θα περιοριστεί επίσης στα 250 χιλιόμετρα.
Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη αναχαιτίσει δεκάδες πυραύλους Storm Shadow.
Ορισμένα ουκρανικά μαχητικά βομβαρδιστικά Su-24 σοβιετικής κατασκευής, τα οποία είχαν τροποποιηθεί για να εκτοξεύουν τον πύραυλο cruise μεγάλου βεληνεκούς, επίσης είτε καταρρίφθηκαν είτε καταστράφηκαν στο έδαφος.
Ενισχύοντας τις δυνατότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς του Κιέβου, η Δύση όχι μόνο κλιμακώνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά και διακινδυνεύει μια άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας