Ραγδαίες εξελίξεις: Το ΝΑΤΟ στην Ασία-Στόχος η περικύκλωση Κίνας

764
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την Κίνα παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί παγκόσμια λύση

Την εμπλοκή του και στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού τόσο στρατιωτικά, όσο και πολιτικά επισημοποιεί το ΝΑΤΟ λόγω της συνεχούς αυξανόμενης επιρροής της Κίνας αλλά και της απροθυμίας της να καταδικάσει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
Μιλώντας μετά τις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 7 Απριλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg παρατήρησε ότι οι παγκόσμιες επιπτώσεις της ουκρανικής σύγκρουσης ώθησαν τον οργανισμό να εντείνει τη δέσμευσή του με τους εταίρους της Ασίας-Ειρηνικού για πρώτη φορά.
«Είδαμε ότι η Κίνα δεν είναι πρόθυμη να καταδικάσει την επιθετικότητα της Ρωσίας.
Και το Πεκίνο προσχώρησε στη Μόσχα αμφισβητώντας το δικαίωμα των εθνών να επιλέξουν τον δικό τους δρόμο», είπε ο Stoltenberg.
«Αυτή είναι μια σοβαρή πρόκληση για όλους μας. Και καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να είμαστε μαζί για να προστατεύσουμε τις αξίες μας», πρόσθεσε.

Η καθοριστική συνάντηση

Το ΝΑΤΟ και οι εταίροι του σε Ασία και Ειρηνικό—Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα— συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τη διεθνή υποστήριξη στην Ουκρανία.
Ο Stoltenberg έκανε γνωστό πως οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι η επόμενη ενημέρωση Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούνιο, πρέπει να δώσει μια απάντηση σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία στο μέλλον αλλά και την κινεζική επιρροή.
«Το ΝΑΤΟ και οι εταίροι μας σε Ασία – Ειρηνικό συμφώνησαν τώρα να εντείνουν την πρακτική και πολιτική συνεργασία μας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοχώρου, της νέας τεχνολογίας και της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης», είπε.
«Θα συνεργαστούμε επίσης πιο στενά σε άλλους τομείς όπως η θαλάσσια ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και η ανθεκτικότητα. Γιατί οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις», σημείωσε.

Συνεργασία με την Αυστραλία

Η είδηση για την νατοϊκή εμπλοκή στον Ειρηνικό έρχεται καθώς η Αυστραλιανή υπουργός Εξωτερικών Marise Payne ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία θα συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ για να βοηθήσει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει καλύτερα τις υβριδικές απειλές και την παραπληροφόρηση αλλά και να ενισχύσει την υποστήριξη της Καμπέρας στο ΝΑΤΟ.
Η Payne είπε ότι η Αυστραλία θα συνεργαστεί με το Κέντρο Αριστείας Στρατηγικών Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ (SCCE) για να εμβαθύνει τις γνώσεις της χώρας στις στρατηγικές προκλήσεις επικοινωνίας και ασφάλειας που αντιμετωπίζουν το ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι της βορειοατλαντικής συμμαχίας και οι εταίροι.
«Η σημασία της βελτίωσης των στρατηγικών επικοινωνιών έχει υπογραμμιστεί από τη χρήση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του παράνομου και απρόκλητου πολέμου εναντίον της Ουκρανίας», τόνισε.
«Θα προσφέρουμε μια ξεκάθαρη άποψη για τη γεωστρατηγική δυναμική στον Ινδο-Ειρηνικό και τις επιπτώσεις της για το ΝΑΤΟ», συνέχισε.

Υβριδικές απειλές

Το SCCE, το οποίο βρίσκεται στη Ρίγα της Λετονίας, είναι ένας διεθνής στρατιωτικός οργανισμός που έχει εγκριθεί από το ΝΑΤΟ, αλλά είναι ξεχωριστός από τη Δομή Διοίκησης του Οργανισμού.
Στόχος του είναι να συμβάλει στην ενίσχυση των στρατηγικών επικοινωνιακών δυνατοτήτων μεταξύ των κρατών μελών της Συμμαχίας ΝΑΤΟ και άλλων συμμαχικών κρατών.
Η Αυστραλία είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ, πράγμα
 που σημαίνει ότι εργάζεται για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, τη συμμετοχή σε προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης και ασκήσεων του Οργανισμού και την ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τον Payne, η συνεργασία θα ξεκινήσει με την απόσπαση ενός Αυστραλού αξιωματούχου στο SCCE, από το οποίο η Αυστραλία θα εργαστεί στη συνέχεια για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και άλλων υβριδικών απειλών.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας