Παραιτήθηκε η Υπ.Άμυνας της Γερμανίας-Δεκτή η παραίτηση από Σολτς

788

Την παραίτησή της από την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς υπέβαλε τη Δευτέρα η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ, στέλεχος του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), του μεγαλύτερου του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού από το οποίο προέρχεται και ο καγκελάριος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τέως – πλέον – υπουργός Άμυνας της Γερμανίας διαφωνούσε με την αναβάθμιση της υποστήριξης της Ουκρανίας με όπλα για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Θεωρείται εξάλλου ότι απέτυχε να φέρει εις πέρας την ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων την οποία έχει διακηρύξει η κυβέρνηση Σολτς, με τη δημιουργία ταμείου 100 δισ. ευρώ, λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η παραιτηθείσα υπουργός ‘Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ (SPD) καταλόγισε στα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία “επί μήνες επικεντρώνονται στο πρόσωπό μου, εμποδίζοντας μια ουσιαστική αναφορά και συζήτηση για τους στρατιώτες, τις ένοπλες δυνάμεις και τις αποφάσεις για την πολιτική ασφάλειας προς το συμφέρον των πολιτών”, την ευθύνη για τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποχωρήσει σήμερα από το πόστο της. Στο προσκήνιο πρέπει να βρίσκεται “η πολύτιμη δουλειά των στρατιωτών”, τονίζει στην επιστολή της παραίτησής της.

Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε δεκτή την παραίτηση της Λάμπρεχτ, με το γραφείο του να σημειώνει ότι σύντομα ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης θα προτείνει στον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ πρόσωπο για την αντικατάστασή της.

Το όνομα του αντικαταστάτη της Λάμπρεχτ θα ανακοινώθεί την Τρίτη, σύμφωνα με την FAZ και το πρακτορείο Reuters, ενώ η ίδια θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι η αποχώρησή της από το κυβερνητικό σχήμα να κυρωθεί από τον πρόεδρο Σταϊνμάιερ.

Μεταξύ των υποψηφίων για το υπουργείο ‘Αμυνας θεωρούνται η εντεταλμένη της Bundestag για τις Ένοπλες Δυνάμεις Εύα Χεγκλ, η οποία σε συνέντευξή της χθες, Κυριακή, ζήτησε επιπλέον 200 δισεκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό της Bundeswehr, ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ, η υφυπουργός ‘Αμυνας Σιέμτγιε Μέλερ, αλλά και ο αρχηγός του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ. Δεν αποκλείεται η κάλυψη της θέσης του υπουργού ‘Αμυνας να προκαλέσει και ευρύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας