Οργιάζει η κερδοσκοπία-“Στα 25€ το λίτρο θα φτάσει η τιμή λαδιού”

785

Σε πολιτικό ζήτημα εξελίσσεται η μετατροπή του ελαιόλαδου σε «υγρό χρυσό» αφού το σημαντικότερο διατροφικό προϊόν του Έλληνα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, πωλείται 30% φθηνότερα στην Ελβετία, από ότι στην χώρα μας και αναμένεται να φτάσει την αστρονομική τιμή των… 25 ευρώ το λίτρο!

Το οξύμωρο και ταυτόχρονα τραγικό είναι πως η Ελλάδα θεωρείται και είναι ελαιοπαραγωγός χώρα (με το ελαιόλαδό της να αποτελεί την κορυφή σε σχέση με τις παραγωγές άλλων ανταγωνιστικών χωρών).

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί πως στην Ελβετία, όπως και στην πλειονότητα των χωρών της ΕΕ, οι μισθοί είναι τριπλάσιοι ή και τετραπλάσιοι από την χώρα μας.

Τίθεται ζήτημα μεγάλης ευθύνης της ελληνικής κυβέρνησης η οποία επέτρεψε το 80% της συνολικής περσινής παραγωγής ελαιόλαδου να εξαχθεί στο εξωτερικό με αποτέλεσμα τώρα που δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα να μην μπορεί να καλυφθεί το κενό.

Ευθύνες έχει και για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να αποτρέψει ή έστω να περιορίσει τα αποτελέσματα των φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές και πλημμύρες που έπληξαν φέτος στη χώρα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την αύξηση της τιμή του «υγρού χρυσού», μεταξύ των οποίων η μικρότερη παραγωγή το 2023, ο υψηλός ΦΠΑ, οι καιρικές συνθήκες και οι φυσικές καταστροφές, το υψηλό κόστος παραγωγής και η έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά για να μην ξεχνιόμαστε και οι ενέργειες αισχροκέρδειας εκ μέρους εμπόρων.

Αυτή τη στιγμή το χύμα ελαιόλαδο πωλείται στα 150-170 ευρώ ο τενεκές από 60-80 ευρώ που ήταν μέχρι πριν από δύο χρόνια!

Όπως αναφέρει το Mega:

Φθινόπωρο 2022: 5,45€ – 5,75€ / λίτρο
Ιούλιος 2023: 6€ – 6,40€ / λίτρο
Αύγουστος 2023: 9,50€ – 12€ / λίτρo
Νοέμβριος 2023: 12€ – 15€/λίτρο

Το πρόβλημα φέτος δεν θα είναι μόνο οι τιμές αλλά και η μειωμένη παραγωγή:

«Έχει μειωθεί η παραγωγή από πέρσι, έχω μία βδομάδα που μαζεύω τις ελιές. Πέρσι μάζεψα 5 τόνους λάδι περίπου, φέτος θα είναι θαύμα αν βγάλω 500 κιλά. Πέρσι πούλαγα 6 ευρώ, η τιμή από παραγωγό και φέτος θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ».

Ο ελαιοπαραγωγός και αντιπρόεδρος Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηράκλειου, Μύρων Χιλετζάκης αναφέρθηκε στις τιμές του λαδιού, προκαλώντας σοκ:

«Θα απογειωθεί η τιμή λόγω των καιρικών φαινομένων και λόγω της ακαρπίας. Πέρσι παραγάγαμε ως χώρα 350.000 τόνους ελαιόλαδο και φέτος δεν θα πράξουμε ούτε 100.000 τόνους.

Τα φρέσκα λάδια θα υπερβούν τα 10 ευρώ στο χονδρεμπόριο, θα φτάσει στα 25 ευρώ το λίτρο. Τα λάδια μας δεν φτάνουν για εξαγωγή. Στα premium λάδια η τιμή δεν άλλαξε στο εξωτερικό.

Το χονδρεμπόριο, τα χύμα λάδια, το βυτίο αυξήθηκε κατά πολύ. Το premium ελαιόλαδο είχε 20 ευρώ το λίτρο και δεν άλλαξε γιατί είναι λίγοι καταναλωτές και μικρή παράγωγη. Το φθηνό λάδι, η μάζα, το λάδι του τενεκέ απογειώθηκε».

Το ελαιόλαδο θεωρείται ο κύριος παράγοντας της καλής διατροφής και όταν λέμε καλή διατροφή, εννοούμε αυτήν που αποδίδει περαιτέρω χρόνια ζωής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας