Οι ξένοι οίκοι τα «μασάνε» τώρα για επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα!

667

S&P: «Θα δούμε στις 20 Οκτωβρίου»

Ύστερα από 13 χρόνια στην κατηγορία junk η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα αλλά οι ξένοι οίκοι μάλλον έχουν άλλα στο νου και λένε «θα δούμε».

Έτσι πλέον καθίσταται κρίσιμη η 20η Οκτωβρίου όπου και θα αποφασιστεί η χορήγηση ή η συνέχιση της στάσης αναμονής με κύριο αντικείμενο τον έλεγχο της πορείας της ελληνικής οικονομίας η οποία όμως δείχνει να προβληματίζει στους τομείς του εμπορικού ισοζυγίου που βαίνει αρνητικό, αλλά και την κακή σε σχέση με το αναμενόμενο τουριστική χρονιά.

Οι ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού Μύκονος και Σαντορίνη βρίσκονται 20-25% κάτω σε σχέση με πέρυσι ενώ τα υπόλοιπα νησιά είναι περίπου στα ίδια που σημαίνει αρκετά μεγάλη απώλεια εσόδων.

Παράλληλα οι Οίκοι Αξιολόγησης ζητούν, σαν άλλη τρόικα, συνεχώς μεταρρυθμίσεις με ιδιαίτερη βαρύτητα στην ψηφιοποίηση του κράτους.

Έτσι πόσο γρήγορα όμως μπορούμε να περιμένουμε το «δώρο» της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης; Το ερώτημα ετέθη σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με την S&P να δηλώνει «μετά τις εκλογές, οι πιθανότητες για το θετικό σενάριο είναι μεγαλύτερες». Όμως, «υπάρχει μία νέα κυβέρνηση, ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, ένας νέος υπουργός Οικονομικών. Κι αυτές είναι αλλαγές που φέρνουν μία αβεβαιότητα», έσπευσε να προσθέσει. «Είμαστε κοντά, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα. Έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι την επόμενη αξιολόγηση» εξήγησε.

«Προσπαθούμε να αλλάζουμε την αξιολόγηση κάθε 12 μήνες. Για την Ελλάδα, αυτό το ρολόι έχει αρχίσει να χτυπάει από τον Απρίλιο. Στο ημερολόγιό μας έχουμε την ημερομηνία της 20ης Οκτωβρίου. Πριν από αυτή την ανακοίνωση, θα πρέπει να δούμε αν έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αλλάξουμε την αξιολόγηση» συνέχισε ο εκπρόσωπος της S&P που ξεκαθάρισε, πάντως, ότι εφόσον δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες μέχρι τότε, δεν θα διστάσουμε να περιμένουμε. «Δεν θα βιαστούμε να λάβουμε μία απόφαση. Αντιμετωπίζουμε την Ελλάδα όπως κάθε άλλη χώρα και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα λάβουμε τη σωστή απόφαση».

Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, επεσήμανε ότι τα προβλήματα στο δικαστικό σύστημα συγκαταλέγονται στους παράγοντες που αποτρέπουν τις επενδύσεις στη χώρα.

«Η συνέχιση της ψηφιοποίησης, η φορολογική συμμόρφωση, οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά και το εμπορικό ισοζύγιο είναι πράγματα που επίσης κοιτάμε».

Αρκετοί της εγχώριας τραπεζικής θέλησαν να υποβαθμίσουν λέγοντας ότι η ανάκτηση της βαθμίδας θα έχει περισσότερο σημειολογική σημασία, παρά πραγματικό αντίκτυπο. «Όπως το 2010 τα προβλήματα ξεκίνησαν με τις διαδοχικές υποβαθμίσεις, τώρα επιστρέφοντας στην επενδυτική βαθμίδα θα έχουμε την ψυχολογική δικαίωση ότι όλα αυτά είναι πίσω».

Όσον αφορά τα κριτήρια για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, έγινε εξήγηση ότι ήδη πληρούνται τα βασικά για τη δημοσιονομική και την κυβερνητική σταθερότητα, για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και για την ανταγωνιστικότητα. Όμως, υπάρχει ακόμη δουλειά στην απονομή δικαιοσύνης, στη λειτουργία του δημοσίου, στη σύνδεση πανεπιστημίων – αγοράς εργασίας, στο κτηματολόγιο κ.α.

Στο φλέγον ζήτημα της επενδυτικής βαθμίδας εστίασε και ο Federico Barriga Salazar, Director, Fitch Ratings, o οποίος υποστήριξε ότι τον Δεκέμβριο, όταν θα δημοσιευθεί η τελευταία έκθεση του οίκου αξιολόγησης για το 2023, θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για την Ελλάδα. Αναγνώρισε δε, ότι η αξιοπιστία της χώρας έχει βελτιωθεί, όπως και η ικανότητα εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

«Πρέπει να δούμε όλη την checklist», σχολίασε ενδεικτικά. Ειδική μνεία έκανε και στις τράπεζες, εξηγώντας ότι πρέπει να δούμε το πώς οι εξελίξεις στην παγκόσμια νομισματική πολιτική θα επιδράσουν και θα επηρεάσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας