Σαν Σήμερα-«Σφαγή στο Κεντ» – Σκότωσαν φοιτητές που διαμαρτυρόταν για τον πολεμο στο Βιετνάμ

906

Έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας και η Ιστορία επαναλαμβάνεται…

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, όταν η εθνοφρουρά των ΗΠΑ άνοιξε πυρ κατά των φοιτητών που διαμαρτυρόταν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, στο χώρο του πανεπιστημίου του Κεντ, στο Οχάιο.

Στις 4 Μαΐου του 1970 έχασαν τη ζωή τους τέσσερις φοιτητές και άλλοι 9 τραυματίστηκαν, όταν οι άντρες της εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ κατά των φοιτητών που διαδήλωναν κατά του πολέμου, ενώ το γεγονός στιγμάτισε τη συνείδηση των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεν συμμετείχαν όλοι όσοι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν στη διαδήλωση, η οποία αντιτάχθηκε στον βομβαρδισμό της ουδέτερης Καμπότζης από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Η αντιπαράθεση, που μερικές φορές αναφέρεται ως η «σφαγή της 4ης Μαΐου», ήταν μια καθοριστική στιγμή για ένα έθνος έντονα διχασμένο σχετικά με τον παρατεταμένο πόλεμο, στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 58.000 Αμερικανοί.

Προκάλεσε απεργία εκατομμυρίων φοιτητών σε όλες τις ΗΠΑ, κλείνοντας προσωρινά περίπου 900 κολέγια και πανεπιστήμια. Τα γεγονότα έπαιξαν επίσης κεντρικό ρόλο, υποστηρίζουν οι ιστορικοί, στρέφοντας την κοινή γνώμη ενάντια στις συγκρούσεις στη Νοτιοανατολική Ασία.

Τις ώρες αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, οι δημοσιογράφοι στη χαοτική σκηνή προσπάθησαν να προσδιορίσουν ποιος πυροβόλησε και γιατί. Μεταξύ των θεωριών ήταν ότι μέλη της Φρουράς πυροβόλησαν αφού εντόπισαν έναν ελεύθερο σκοπευτή. Το Associated Press ανέφερε ότι ένας αξιωματούχος της περιπολίας του αυτοκινητόδρομου διέψευσε τη θεωρία του ελεύθερου σκοπευτή.

Εκατοντάδες κολέγια, γυμνάσια και πανεπιστήμια έκλεισαν τις επόμενες μέρες ως αντίδραση στο μακελειό, σε μια πρωτοφανή μαθητική απεργία με τη συμμετοχή περισσότερων από 4.000.000 μαθητών και φοιτητών η οποία αποτέλεσε ορόσημο στον αντιπολεμικό αγώνα της εποχής.

    

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας