Νίγηρας: Ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν σε αεροπορική βάση που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ

892

Ξηλώνεται η Αμερικανο-Γαλλική νεοαποικιοκρατία στην Αφρική

Ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό εισήλθε σε αεροπορική βάση στον Νίγηρα όπου βρίσκονται και δυνάμεις των ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News.

Οι Ρώσοι βρίσκονται στην χώρα της δυτικής Αφρικής εδώ και αρκετές εβδομάδες καθώς οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται την απόσυρση των στρατευμάτων τους από δύο αεροπορικές βάσεις κατόπιν απαίτησης του Νίγηρα δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος περιέγραψε τους Ρώσους ως εκπαιδευτές και είπε ότι βρίσκονταν περίπου δύο μίλια μακριά από το σημείο όπου ένας μικρός αριθμός αμερικανικών στρατευμάτων εδρεύει στο διεθνές αεροδρόμιο του Νιαμέι. Οι περισσότεροι από τους περίπου 1.000 στρατιώτες των ΗΠΑ που εξακολουθούν να βρίσκονται στον Νίγηρα βρίσκονται σε μια δεύτερη αεροπορική βάση, περίπου 500 μίλια μακριά από την πρωτεύουσα, στην πόλη Agadez.

Ερωτηθείς την Παρασκευή για τη ρωσική ανάπτυξη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα ότι η Ρωσία «αναπτύσσει δεσμούς με διάφορες αφρικανικές χώρες σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του στρατιωτικού», προσθέτοντας ότι αυτά τα έθνη «ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των σχέσεων και θα συνεχίσουμε να τις αναπτύσσουμε με τα αφρικανικά κράτη».

Πριν από ένα πραξικόπημα στον Νίγηρα τον Ιούλιο του 2023, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν τις δύο βάσεις για να επιχειρούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αντιτρομοκρατικές αποστολές στην αχανή περιοχή Σαχέλ της βόρειας Αφρικής, όπου οι πολιτικές αναταραχές επιτρέπουν σε τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα και των θυγατρικών της ISIS, να αποκτήσουν ερείσματα.

Η ρωσική παρουσία στη βάση έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δύο και πλέον χρόνια μετά την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη γειτονική χώρα.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, μιλώντας την Πέμπτη στη Χαβάη, υποβάθμισε τους κινδύνους των αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων να βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση στην εκτεταμένη βάση στον Νίγηρα, ωστόσο, λέγοντας στους δημοσιογράφους «οι Ρώσοι βρίσκονται σε ξεχωριστό συγκρότημα και δεν έχουν πρόσβαση στις δυνάμεις των ΗΠΑ ή πρόσβαση στον εξοπλισμό μας».

«Πάντα επικεντρώνομαι στην ασφάλεια και την προστασία των στρατευμάτων μας», είπε ο Όστιν, «αλλά αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω σημαντικό ζήτημα εδώ όσον αφορά την προστασία των δυνάμεών μας».

Τον Οκτώβριο, η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε επίσημα ως πραξικόπημα την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από τον Στρατό, ενεργοποιώντας τους νόμους των ΗΠΑ που περιορίζουν την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης και βοήθειας στον Νίγηρα. Έκτοτε, οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκατάσταση των δεσμών με τον Νίγηρα ήταν ανεπιτυχείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας