Οι Ρώσοι κατέλαβαν Lysychansk και προελαύνουν σε Bakhmut και Slovyansk

836
Οι Ρώσοι κατέλαβαν Lysychansk

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην ουκρανική πόλη Mykolaiv

Μετά την κίνηση καλής θέλησης των Ρώσων να παραδώσουν το Snake Island… κατέλαβαν Lysychansk και προελαύνουν σε Bakhmut και Slovyansk.
Στην Ανατολική Ουκρανία που ονομάζεται Donbass οι δύο βασικές περιοχές είναι το Luhansk και το Donetsk.
Το Luhansk οι ρώσοι το έχουν καταλάβει πλήρως και στο Donetsk απομένει το 25% των εδαφών ελεύθερο.
Και ενώ ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργού Άμυνας Igor Konashenkov δήλωσε πως διυλιστήριο στην πόλη Lysychansk, επίκεντρο σφοδρών εχθροπραξιών τις τελευταίες ημέρες, έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων και των φιλορώσων αυτονομιστών, η ουκρανική πλευρά το διαψεύδει.
Σημειώνεται ότι η Lysychansk είναι το έσχατο οχυρό των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιφέρεια Luhansk , στη λεκάνη του Donbass, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία, την οποία η Μόσχα επιχειρεί να θέσει ολόκληρη υπό τον έλεγχό της.
Στο μεταξύ, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην ουκρανική πόλη Mykolaiv.

Zelensky: Στοχευμένη επίθεση το ρωσικό πλήγμα στην περιφέρεια της Οδησσού

Το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σε πολυκατοικία στην περιφέρεια της Οδησσού, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 21 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες ακόμη, δεν ήταν ατύχημα, αλλά στοχευμένη επίθεση, όπως ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος V. Zelensky κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού διαγγέλματός του.
Zelensky μίλησε για τρομοκρατική ενέργεια και υπογράμμισε ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε είναι σχεδιασμένος για να πλήττει αεροπλανοφόρα και άλλα πολεμικά πλοία.
Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει πάνω από 3.000 πυραύλους στην Ουκρανία αφότου άρχισε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου, χωρίς να λογαριάζονται οι οβίδες του πυροβολικού ή άλλα όπλα, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι νεκροί 21 άνθρωποι που ζούσαν στο κτίριο και άλλοι 40 τραυματίστηκαν, ενώ «δυστυχώς, ο απολογισμός των νεκρών αυξάνεται».
«Ήταν μια απλή πολυκατοικία με περίπου 160 ανθρώπους, απλούς ανθρώπους, άμαχους, που ζούσαν μέσα», ανέφερε στο διάγγελμα και επέμεινε ότι στο κτίριο δεν ήταν αποθηκευμένα όπλα ή στρατιωτικός εξοπλισμός, «όπως μας λένε πάντα οι ρώσοι προπαγανδιστές και αξιωματούχοι για τέτοιες επιθέσεις».

Ισχυρές εκρήξεις στη Mykolaiv

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην ουκρανική πόλη Mykolaiv, ανακοίνωσε ο δήμαρχός της, ο Oleksandr Senkevich, μέσω της πλατφόρμας Telegram.
«Ακούγονται ισχυρές εκρήξεις στην πόλη! Μείνετε σε καταφύγια!», τόνισε ο κ. Oleksandr Senkevich.
Δεν διευκρίνισε τι προκάλεσε τις εκρήξεις. Ωστόσο, λίγο προτού αρχίσουν, ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας στην περιφέρεια.
Δώδεκα ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη Mykolaiv «μέσα σε ένα βράδυ κι ένα πρωί», τόνισε ο Zelensky εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και στους φίλους των θυμάτων.
«Αυτή η φρικαλεότητα υπογραμμίζει πόσο δίκιο είχαν οι εταίροι μας όταν αποφάσισαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία», πρόσθεσε και σημείωσε πως κανένα κράτος δεν πρέπει να αφήνεται μόνο «μπροστά σε τέτοιο κακό».
Από την πλευρά του, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Dmytro Kuleba, κατηγόρησε τη Ρωσία πως διεξάγει πόλεμο εναντίον των αμάχων και κάλεσε μέσω Twitter τους εταίρους της χώρας «να μας δώσουν σύγχρονα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας το συντομότερο δυνατόν» για «να μας βοηθήσουν να σώσουμε ζωές και να βάλουμε τέλος στον πόλεμο αυτό».
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργού Άμυνας Igor Konashenkov δήλωσε πως διυλιστήριο στην πόλη Lysychansk, επίκεντρο σφοδρών εχθροπραξιών τις τελευταίες ημέρες, έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων και των φιλορώσων αυτονομιστών.
Ωστόσο, η ουκρανική πλευρά το διέψευσε.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Lysychansk

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τα νότια και τα ανατολικά προάστια του Lysychansk.
«Η επίθεση στο Lysychansk και η προέλαση στο Lysychansk είναι ήδη σε εξέλιξη από τέσσερις κατευθύνσεις: από τα νότια, στην περιοχή του εργοστασίου με προϊόντα καουτσούκ, οι συμμαχικές δυνάμεις όχι μόνο εισέβαλλαν στην πόλη, αλλά πραγματοποίησαν επίσης προέλαση από τα βόρεια, από το εργοστάσιο γυαλιού Proletary.
Στη δεξιά όχθη του ποταμού Seversky μετά τη διέλευση των Ρωσικών μονάδων, έχει σχηματιστεί ένα ευρύ προγεφύρωμα με στόχο την πλήρη κατάληψη του Lysychansk

Στόχος το Slovyansk

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Υπουργείου Πληροφοριών της Δημοκρατίας του Donetsk Daniil Bezsonov σημείωσε ότι η ένταση των βομβαρδισμών στο Donetsk από τους Ουκρανούς μειώθηκε αισθητά τις τελευταίες πέντε ημέρες χάρη στο πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας και την αεροπορία
“Έχουμε τώρα επιθετικές επιχειρήσεις ειδικά στο έδαφος με κατεύθυνση προς το Slovyansk, οι στρατιώτες μας επιχειρούν αργά αλλά σταθερά εκεί.
Υπάρχει επίσης ενεργοποίηση στο νότιο μέτωπο στην περιοχή Ugledar”.
Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να αντεπιτεθούν, αλλά υπέστησαν σοβαρές απώλειες.
Οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή Marinka, ενώ κινητικότητα υπάρχει στην περιοχή Novoselovka στην κατεύθυνση Avdeevsky,.
«Προσπαθούμε να παρακάμψουμε την Avdiivka στην αριστερή πλευρά της ουκρανικής άμυνας προσπαθούμε να μπούμε από τα μετόπισθεν, ενώ δεν υπάρχει καμία ισχυρή προέλαση προς το παρόν.

Κίνηση καλής θέλησης η αποχώρηση από το Snake Island

Οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από το Snake Island ή νησί των φιδιών στις 30 Ιουνίου.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε την υποχώρηση ως «βήμα καλής θέλησης».
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν παρεμβαίνει στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να οργανώσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, αλλά δεν αναγνώρισε την ουκρανική επίθεση στο Snake Island.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν όλες τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους της Ουκρανίας.

Ρωσικές πηγές υπερασπίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία τη ρωσική απόφαση να αποσύρουν στρατεύματα και εξοπλισμό από το Snake Island, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις δίνουν προτεραιότητα στην «απελευθέρωση του Donbass».

Οι ρωσικές αρχές συνεχίζουν να ενισχύουν τις μονάδες τους.
Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov ανακοίνωσε στις 29 Ιουνίου ότι ένα άλλο ειδικό τάγμα το Akhmat, το τάγμα Vostok ή Ανατολικό Akhmat, έχει σχηματιστεί επιτυχώς και σύντομα θα αναλάβει δράση στο πεδίο της μάχης.

Βασικά σημεία

Τα ρωσικά στρατεύματα σημείωσαν κέρδη εντός του διυλιστηρίου πετρελαίου στο Lysychansk και γύρω από το Lysychansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις νότια και ανατολικά του Bakhmut και βόρεια του Slovyansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις προσπάθειες για να ανακτήσουν τον έλεγχο των οικισμών βόρεια της πόλης του Kharkiv.

Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις συνεχίζουν να αναγκάζουν τα ρωσικά στρατεύματα στον Νότιο Άξονα να δώσουν προτεραιότητα στις αμυντικές επιχειρήσεις.

Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν κέρδη εντός του διυλιστηρίου πετρελαίου Lysychansk και συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις εντός και γύρω από το Lysychansk.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν από το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti έδειξαν ρωσικές δυνάμεις εντός του εργοστασίου.
Τα ρωσικά στρατεύματα πιθανότατα προσπαθούν να περάσουν από τη βορειοανατολική πλευρά του διυλιστηρίου προκειμένου να προχωρήσουν προς στο Lysychansk.
Ο αρχηγός της Δημοκρατίας της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ειδικές δυνάμεις της Τσετσενίας Akhmat προέλασαν προς το Lysychansk από τα βορειοδυτικά και διέσχισαν τον ποταμό Siverskyi γύρω από την Kreminna και τη Stara Krasnyanka, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Lysychansk.
Ο Ramzan Kadyrov ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις και οι δυνάμεις πληρεξουσίου ελέγχουν το μισό Privillya, και θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να προχωρήσουν στο Lysychansk μέσω του Novodruzhesk από αυτές τις θέσεις στα βορειοδυτικά

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις ανατολικά του Bakhmut…

Ο Αναπληρωτής Αρχηγός του Τμήματος Κύριων Επιχειρήσεων του Ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Ταξίαρχος Oleksiy Gromov σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Bakhmut έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα όσον αφορά τη δύναμη και τα μέσα.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις προς το Soledar, το οποίο βρίσκεται ακριβώς βορειοανατολικά του Bakhmut κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου T0513 Bakhmut – Siversk, και επιδιώκουν επιπλέον να εμποδίσουν τις ουκρανικές γραμμές επικοινωνίας κατά μήκος του T0513
Τα ρωσικά στρατεύματα έδωσαν μάχες για τον έλεγχο του Klynove και του Novoluhanske, και οι δύο περιοχές νοτιοανατολικά του Bakhmut.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν μια σειρά από ρωσικές επιθέσεις στις γραμμές Mykolaivka – Spirne, Volodymyrivka – Pokrovske βορειοανατολικά του Bakhmut και γύρω από το Dolomytne και το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Vuhledar νότια του Bakhmut.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις προσπάθειες να προχωρήσουν νοτιοανατολικά προς το Slovyansk από τα σύνορα της Περιφέρειας Kharkiv και Donetsk στις 30 Ιουνίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις έδωσαν μάχες επιπλέον στο Bohorodychne και στην Krasnopillya, βορειοδυτικά του Slovyansk κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου E40.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στο Tetyanivka, 20 χιλιόμετρα ακριβώς βόρεια του Slovyansk, και στόχευσαν τις μη στρατιωτικές υποδομές στο ίδιο το Slovyansk προκειμένου να θέσουν προϋποθέσεις για περαιτέρω επιθετικές κινήσεις στο Slovyansk

Νότιος άξονας: Kherson και Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να δίνουν προτεραιότητα στις αμυντικές επιχειρήσεις κατά μήκος του Νότιου Άξονα στις 30 Ιουνίου.
Η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκαταστήσει τον έλεγχο στο Potemkyne (βορειοδυτική Περιφέρεια Kherson) και ότι τα ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν σταδιακά και να ασκούν πίεση στη Ρωσία δυνάμεις για τη διατήρηση αμυντικών γραμμών.
Οι ρωσικές δυνάμεις στην Zaporizhia επικεντρώθηκε ομοίως σε αμυντικές επιχειρήσεις και βομβάρδισαν θέσεις κατά των ουκρανικών θέσεων κατά μήκος της πρώτης γραμμής στη Zaporizhia.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια σειρά από πυραυλικές επιθέσεις και αεροπορικές επιδρομές στις περιφέρειες Mykolaiv, Dnipropetrovsk και Οδησσό.
Η Ουκρανική Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών (GUR) ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν ευρείας κλίμακας κινητοποίηση για να στρατολογήσουν άνδρες που είναι πρόθυμοι να υπογράψουν στρατιωτικές συμβάσεις στην Υπερδνειστερία
Οι ρωσικές αρχές πιθανότατα ελπίζουν να αξιοποιήσουν το φιλορωσικό αίσθημα στην Υπερδνειστερία για να στηρίξουν τις προσπάθειες «κινητοποίησης».
bb1_6.png

b2_3.png

b3_3.png

bb4_5.png

bb5_4.png

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας