Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Ουζμπεκιστάν-Εξέγερση και άγριες συγκρούσεις-Αμερικάνικος δάκτυλος κατά Ρωσίας;

1445

Προ των πυλών νέα ρωσική επέμβαση – Μεταφέρει δυνάμεις ο Στρατός

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την Κεντρική Ασία αλλά και για τη Ρωσία καθώς ξέσπασε εξέγερση στην αυτόνομη περιοχή της Δημοκρατίας του Καρακαλπακστάν, στο Ουζμπεκιστάν. Η κατάσταση θυμίζει Καζακστάν με την Ρωσία να δέχεται νέο κτύπημα στα “πλευρά της”.

Αιτία της κρίσης είναι η τροποποίηση του Συντάγματος του Ουζμπεκιστάν, που αφαιρεί πλέον το δικαίωμα του Καρακαλπακστάν στην απόσχιση. Κάποιοι μάλλον επεδίωκαν ανεξαρτησία.

Αν η κατάσταση δεν ελεγχθεί άμεσα, τότε είναι πιθανό να απαιτηθεί ξανά ρωσική επέμβαση.

Ο πρόεδρος της χώρας επέβαλλε κατάσταση έκτακτης ανάγκη από τις 3 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου ενώ ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Καρακαλπακστάν από τις 21:00 έως τις 07:00.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει στρατιωτικές δυνάμεις ενώ έχει γίνει χρήση όπλων από την Αστυνομία και τις υπόλοιπες αρχές επιβολής του νόμου.

Οι εικόνες που μεταδίδονται είναι πολύ σκληρές. Ένας ολόκληρος δρόμος έχει γεμίσει αίματα ενώ πολίτες έχουν δεχτεί σφαίρες.

Δείτε βίντεο

Ανάφλεξη στην Κεντρική Ασία 

Έγκυροι αναλυτές, εκφράζουν φόβους ότι το Καρακαλπακστάν μπορεί να είναι η αφετηρία μιας μεγάλης κρίσης στην Κεντρική Ασία με το επόμενο προφανές σημείο έκρηξης στο Ουζμπεκιστάν, να είναι το Khorezm.

Το Khorezm βρίσκεται βορειοδυτικά της χώρας. Είναι πολύ φτωχή, αγροτική και πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Παράλληλα, το Ουζμπεκιστάν, φοβάται ενεργοποίηση αναταραχών και στην κοιλάδα Ferghana, μόνιμη εστία εντάσεων και συγκρούσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι του Καρακαλπακστάν είναι τουρκόφωνοι σουνιτικοί μουσουλμάνοι. Ο συνολικός αριθμός είναι περίπου 500.000. Η γλώσσα τους είναι πιο κοντά στα καζακικά, παρά στα Ουζμπεκικά.

Πάντως, όλες αυτές οι χώρες της Κεντρικής Ασίας επηρεάζονται σχεδόν από τους ίδιους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. Συνεπώς δεν αποκλείεται διάχυση της κατάστασης στην κεντρική Ασία.

Δείτε βίντεο

Mαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Νούκους του Καρακαλπάκ

Το Ουζμπεκιστάν αντιμετωπίζει μαζικές διαδηλώσεις και ταραχές στο Νούκους, την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Καρακαλπάκ.

Την 1η Ιουλίου στο Karakalpakstan, μια αυτόνομη περιοχή εντός του Ουζμπεκιστάν, ξεκίνησαν μαζικές διαδηλώσεις. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα Νούκους, καθώς και στο Τσιμπάι και στο Μουινάκ.

Οι κάτοικοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις επικείμενες αλλαγές στο σύνταγμα του Ουζμπεκιστάν. Σταδιακά, οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε ταραχές με την Αστυνομία να επεμβαίνει και να συλλαμβάνει τους πιο βίαιους ακτιβιστές. Παράλληλα καταγράφηκαν προβλήματα με το Διαδίκτυο και τις κινητές επικοινωνίες.

Το Καρακαλπακστάν έχει δικαίωμα απόσχισης

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα του Ουζμπεκιστάν, το οποίο εγκρίθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1992, το Καρακαλπακστάν είναι μια κυρίαρχη δημοκρατία (άρθρο 70), η οποία έχει το δικαίωμα να αποσχιστεί από το Ουζμπεκιστάν βάσει δημοψηφίσματος των κατοίκων της περιφέρειας (άρθρ. 74).

Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, αυτό το θέμα δεν ενόχλησε κανέναν, αλλά τώρα το Ουζμπεκιστάν βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα πρόβλημα.

Στις 25 Ιουνίου δημοσιεύτηκε το σχέδιο τροπολογιών στο σύνταγμα, η δημόσια συζήτηση του οποίου υποτίθεται ότι θα διαρκούσε μέχρι τις 5 Ιουλίου. Οι τροπολογίες ενδέχεται να αφαιρέσουν την ένδειξη της κυριαρχίας του Καρακαλπακστάν και να στερήσουν το δικαίωμα απόσχισης από το Ουζμπεκιστάν.

Ταυτόχρονα, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Καρακαλπακστάν είναι το Νούκους. Στην αυτόνομη αυτή περιοχή ζουν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι και καταλαμβάνει το 40% της επικράτειας του Ουζμπεκιστάν των των 33 εκατομμυρίων.

Υπάρχουν δύο επίσημες γλώσσες στο Καρακαλπακστάν, τα Καρακαλπάκ και η Ουζμπεκική. Επιπλέον, υπάρχουν 1,15 εκατομμύρια Ουζμπέκοι και 0,85 εκατομμύρια Καρακαλπάκοι.

Απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας – Δείχνουν τις ΗΠΑ

Το υπουργείο Εσωτερικών του Καρακαλπακστάν ανέφερε την 1η Ιουλίου ότι στις 3:00 μ.μ., ότι ορισμένοι πολίτες, λόγω παρερμηνείας των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, πραγματοποίησαν απρογραμμάτιστες πορείες στο Nukus, μετά τις οποίες συγκεντρώθηκαν στο έδαφος της κεντρικής αγοράς dekhkan και οργάνωσαν παράνομη διαδήλωση.

Το τμήμα ανέφερε ότι για την αποτροπή παραβιάσεων της δημόσιας τάξης και την καταστολή της διάπραξης διαφόρων αδικημάτων στο έδαφος της αγοράς dekhkan, ενεπλάκησαν οι δυνάμεις και τα μέσα των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, μετά την οποία άρχισαν να διεξάγουν επεξηγηματική εργασία με τους πολίτες.

Στις 2 Ιουλίου, το Jokargy Kenes (κοινοβούλιο), το Συμβούλιο Υπουργών (κυβέρνηση) και το Υπουργείο Εσωτερικών του Καρακαλπακστάν εξέδωσαν επίσημη κοινή δήλωση για τα γεγονότα στο Nukus. Το έγγραφο αναφέρει ότι την 1η Ιουλίου, στο Νούκους, μια εγκληματική ομάδα ατόμων οργάνωσε παράνομες ενέργειες, που μεταφράστηκαν σε μια προσπάθεια κατάληψης των κρατικών διοικητικών οργάνων του Καρακαλπακστάν.

“Οι τραμπούκοι, κρυμμένοι πίσω από λαϊκιστικά συνθήματα, χειραγωγώντας τη συνείδηση ​​και την εμπιστοσύνη των πολιτών, συγκέντρωσαν κόσμο στην πλατεία μπροστά από το συγκρότημα των διοικητικών κτιρίων. Στη συνέχεια, βασιζόμενοι στους συγκεντρωμένους κατοίκους, επιχείρησαν να καταλάβουν κρατικούς θεσμούς και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στο Ουζμπεκιστάν. Οι ενέργειες των προβοκατόρων καταπνίγηκαν με αποφασιστικές ενέργειες των στελεχών επιβολής του νόμου. Διοργανωτές και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί, οι ανακριτικές ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι προσπάθειες ορισμένων δυνάμεων από το εξωτερικό να επηρεάσουν την εξέλιξη της κατάστασης στο Καρακαλπακστάν, μεταξύ άλλων μέσω στοχευμένων ανακοινώσεων, πληροφοριών και διαστρέβλωσης των τρεχόντων γεγονότων, προκαλούν ανησυχία” καταλήγει η ανακοίνωση.

Επίσης στην ανακοίνωση εκφράζεται η έκκληση προς τους πολίτες να απόσχουν από παράνομες ενέργειες και να επιλύσουν ζητήματα εντός του νομικού πεδίου.

Επίσης, εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι μεγάλες ομάδες πληθυσμού άρχισαν να μετακινούνται από διάφορες περιοχές του Καρακαλπακστάν προς την πρωτεύουσα της περιοχής. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Σαβκάτ Μιρζιγιόγιεφ, και ο αρχηγός της κυβέρνησης Αρίποφ έφτασαν στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Καρακαλπακστάν, την πόλη Νούκους.

Δείτε βίντεο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας