Οι Ιρανοί κατασκεύασαν drones με βοήθεια από ΗΠΑ-Άρπαξαν το stealth RQ-170

2356

«Φρουροί της Επανάστασης χρησιμοποιούν τα drones στην Ουκρανία» λένε οι Αμερικανοί

Λίγοι θυμούνται πως το τεχνολογικό άλμα των Ιρανών σε ότι αφορά την κατασκευή και παραγωγή drones που αυτή την στιγμή έχουν προσφέρει σημαντική βοήθεια και υποστήριξη στους Ρώσους στην Ουκρανία οφείλεται… στις ίδιες τις ΗΠΑ!

Μιλάμε για το μακρινό πλέον 2011, όταν μονάδα ηλεκτρονικού πολέμου του ιρανικού Στρατού κατάφερε και εντόπισε και «κατέβασε» στο έδαφος αμερικανικό UAV RQ-170 Sentinel το οποίο φέρει χαρακτηριστικά stealth όταν το τελευταίο παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα με το γειτονικό Αφγανιστάν.

Τότε οι Ιρανοί πήραν τον έλεγχο καθοδήγησης του αμερικανικού UAV και το προσγείωσαν στο ιρανικό έδαφος, άθικτο.

To αμερικανικό UAV RQ-170 Sentinel που έπεσε στα χέρια των Ιρανών στις 5 Δεκεμβρίου του 2011

Ακριβώς πάνω σε αυτό, στηρίχθηκε η εξέλιξη της στρατιωτικής βιομηχανίας του Ιράν το οποίο διαθέτει το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό με το οποίο κατάφερε να εκμεταλλευτεί το «απόκτημά» του.

«Μέλη των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης επιχειρούν σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία» όπως λένε οι Αμερικανοί.

Μια έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου που έχει άμεση διασύνδεση με το Πεντάγωνο και κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έφεραν προσωπικό που υπηρετεί στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν όχι μόνο για να εκπαιδεύσουν τους Ρώσους σχετικά με το πώς να χρησιμοποιούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 αλλά και για να επιχειρήσουν με αυτά κατά ουκρανικών στόχων.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προσπαθήσει να κάνει μία «επίθεση» φιλίας στην Τεχεράνη για να αντικαταστήσει το ιρανικό πετρέλαιο το ρωσικό.

Οι Ιρανοί όμως δεν εμπιστεύονται τους Αμερικανούς καθώς γνωρίζουν ότι μόλις δεν θα τους έχουν ανάγκη, ή αλλάξουν πάλι οι συγκυρίες εκ νέου θα στραφούν εναντίον τους.

Έχουν επιλέξει την γεωστρατηγική συμμαχία με την Ρωσία η οποία είναι και όμορη χώρα.

Σύμφωνα με την έκθεση, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ταξίδεψαν σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των ρωσικών δυνάμεων – όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο Fox News.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν έχουν χαρακτηριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με την έκθεση, στις 12 Οκτωβρίου, το Ουκρανικό Κέντρο Αντίστασης ανακοίνωσε ότι ένας «απροσδιόριστος» αριθμός οδηγών από το Ιράν είχε φτάσει στο Τζάνκοϊ στη χερσόνησο της Κριμαίας και στο λιμάνι  Ζαλέζνι  και Λαντίβτσι στην περιοχή της Χερσώνας όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η βρετανική «Daily Mirror» επιβεβαίωσε αυτή την είδηση ​​και είπε ότι ο αριθμός μπορεί να φτάνει τους 50 χειριστές από τις τάξεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είπε στο Fox News ότι «δεν έχει τίποτα να προσθέσει αυτή τη στιγμή» ως απάντηση στις αναφορές.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Τζόζεφ Μπορέλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά πειστικά στοιχεία για οποιαδήποτε ανάμειξη του Ιράν στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Θα αναζητήσουμε αδιάψευστα στοιχεία για τη συμμετοχή (του Ιράν) στον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα θα παραστεί στη συνάντηση.

Επιπλέον, οι Ουκρανοί λένε ότι οι Ιρανοί εκπαιδευτές ελέγχουν άμεσα την εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ουκρανικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Μικολάιβ και της Οδησσού.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι Φρουροί της Επανάστασης είναι οι κύριοι χειριστές της επίθεσης με drone του Ιράν και όχι απλώς εκπαιδευτές.

Η Μόσχα παρέλαβε τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη το καλοκαίρι καθώς αξιωματούχοι στράφηκαν στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν για να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των προμηθειών όπλων που παρουσίασαν μία σχετική εξάντληση, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων.

Οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα κατά την προσπάθειά τους να αναπτύξουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136, αλλά άρχισαν να χρησιμοποιούν τα drones στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η χρήση των ιρανικών drones στο ουκρανικό μέτωπο, ασχέτως ποιοι είναι οι χειριστές, υπήρξε καταλυτική και οι Αμερικανοί αναζητούν τρόπους να τα αντιμετωπίσουν οι Ουκρανοί.

Μόνο που επί του πρακτέου δεν υπάρχει τίποτε που να μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ στο Ιράν από την στιγμή που η Τεχεράνη έχει αποσυνδεθεί από τα δυτικά οικονομικά συστήματα με εντολή των Αμερικανών.

Δηλαδή δεν έχουν κάποια άλλη «τιμωρία» που θα μπορούσα να επιβάλουν στους Ιρανούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας