Οι “δειλοί” του Μακρόν και η αντίδραση του Βερολίνου

1228

ετά τη δήλωσή του περί «μη αποκλεισμού» της αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε και πάλι να ταράξει τα «νερά», αυτή τη φορά στις σχέσεις της χώρας του με τη Γερμανία.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι οι Ευρωπαίοι «δεν πρέπει να είναι δειλοί» σε ό,τι αφορά την αμυντική ενίσχυση της Ουκρανίας, σχόλιο το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του Γερμανού υπουργού Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους.

Μπλόφα για συμμαχική αφύπνιση

Ο Μακρόν έκανε αυτή την αιχμηρή δήλωση από την Πράγα, ενώ υποστήριξε εκ νέου την πρότασή του για μη αποκλεισμό της αποστολής δυτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, οι οποίες θα στήριζαν τον ουκρανικό στρατό έναντι των Ρώσων εισβολέων.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τη γαλλική κοινότητα, ο Μακρόν είπε τα εξής: «Η Ευρώπη βρίσκεται σαφώς αντιμέτωπη με μια συγκυρία στην οποία δεν πρέπει να είναι δειλή». Τόνισε μάλιστα ότι οι άνθρωποι «ποτέ δεν θέλουν να δουν τις τραγωδίες που έρχονται».

Εντάσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας

Από την πλευρά του, όμως, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε τη ρητορική του Μακρόν ως «αντιπαραγωγική».

«Δεν χρειαζόμαστε, από τη δική μου οπτική τουλάχιστον, κουβέντες για στρατεύματα στο πεδίο ή για το αν διαθέτουμε περισσότερο ή λιγότερο θάρρος», δήλωσε ο Πιστόριους σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σουηδό ομόλογό του, Πολ Γιόνσον.

«Αυτό είναι κάτι που δεν βοηθάει ιδιαίτερα να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε σε ό,τι αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν πάντως, μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Πράγα, είπε ότι δεν ήταν η Γερμανία ο «στόχος» των δηλώσεών του, προσθέτοντας όμως πως θα είναι «απαραίτητο» να κινητοποιηθούν οι σύμμαχοι της Γαλλίας.

«Εάν είμαστε παθητικοί […], κινδυνεύουμε να υποστούμε ήττες στο πεδίο ή πιθανές απογοητεύσεις από τις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Παρίσι φαίνεται να δυσανασχετεί με το γεγονός ότι η Γερμανία θεωρεί τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον ως το «θεμέλιο» της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ενώ η Γερμανία δείχνει να αγανακτεί με την καθυστερημένη «μεταμόρφωση» του Μακρόν σε αυτοαποκαλούμενο πολεμικό ηγέτη, τη στιγμή που το Βερολίνο έχει στείλει πολύ περισσότερα όπλα στην Ουκρανία συγκριτικά με το Παρίσι.

Η δήλωση που άναψε «φωτιές»

Υπενθυμίζεται ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μακρόν άναψε «φωτιές» σε πολλές δυτικές χώρες με τη δήλωσή του ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η αποστολή δυτικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος.

Παρότι όμως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εμφανίστηκαν αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Μακρόν υποστήριξε εκ νέου αυτή τη θέση, η οποία τον είχε κάνει να μοιάζει απομονωμένος, καθώς οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες την είχαν καταδικάσει.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Τσέχο πρόεδρο Πετρ Πάβελ, ο Μακρόν είπε ότι «αισθάνεται απολύτως άνετα» με την πρόσφατη έκκλησή του για «στρατηγική αφύπνιση», η οποία προκάλεσε αναταραχή μεταξύ των συμμάχων του.

Η φωτοβολίδα Μακρόν άναψε φωτιές σε ΝΑΤΟ και Μόσχα

Η Γαλλία και η Τσεχία «το γνωρίζουν καλά ότι ο πόλεμος βρίσκεται ξανά στο έδαφός μας [δηλ. στην Ευρώπη], πως κάποιες δυνάμεις έχουν γίνει ασταμάτητες και μας απειλούν κάθε μέρα όλο και περισσότερο, μας επιτίθενται περισσότερο, και ότι εμείς… χρειαζόμαστε το θάρρος που απαιτείται».

Ο Πάβελ, από την πλευρά του, εμφανίστηκε θετικός σε όσα δήλωσε ο Μακρόν, χαράζοντας ωστόσο μια «κόκκινη γραμμή» σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στρατευμάτων μάχης στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι οποιαδήποτε παρουσία στην περιοχή θα έπρεπε να έχει μια διαφορετική μορφή.

«Είμαι υπέρ τού να εξερευνήσουμε νέες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας συζήτησης για μια πιθανή [δυτική] παρουσία στην Ουκρανία», είπε ο ίδιος.

Η τσεχική πρωτοβουλία για τα πυρομαχικά

Παρά όμως τις έντονες δηλώσεις του, ο Μακρόν δεν προέβη σε καμία δέσμευση να στηρίξει οικονομικά την τσεχική πρωτοβουλία με στόχο την αγορά πυρομαχικών για το Κίεβο, κάτι το οποίο σε μεγάλο βαθμό θεωρείτο και ως ο στόχος της επίσκεψής του.

Υπενθυμίζεται ότι η τσεχική κυβέρνηση ηγείται μιας εκστρατείας για τη χρηματοδότηση της αγοράς 800.000 πυρομαχικών από προμηθευτές εκτός της Ε.Ε., με στόχο να καλυφθούν οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν μάλιστα ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν 10 φορές περισσότερα πυρομαχικά από τους Ουκρανούς στις πρώτες γραμμές των μαχών.

Το σχέδιο για το αμυντικό «οπλοστάσιο» της Ε.Ε. – Με συνεργατικό τρόπο το 40% των εξοπλισμών

Ο Μακρόν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι στηρίζει την τσεχική πρωτοβουλία, παρ’ όλο που κατέστη γρήγορα σαφές ότι το Παρίσι δεν θέλει να θυσιάσει τη γραμμή «Αγοράστε ευρωπαϊκά», αναζητώντας πυρομαχικά.

Γάλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι στηρίζουν τις ad hoc διμερείς αγορές, κατά προτίμηση παλαιών σοβιετικών αποθεμάτων, αλλά όχι με χρήματα της Ε.Ε., που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα για την ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης.

Αυτή η στάση έχει αποτελέσει αντικείμενο ευρείας κριτικής στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, με πολλούς να θεωρούν ότι η Γαλλία ενδιαφέρεται περισσότερο να προστατεύσει την εγχώρια βιομηχανία της παρά να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει.

Πηγή: Καθημερινή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας