Οι αστρονόμοι κατέγραψαν τη μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχει παρατηρηθεί ποτέ

1012

«Μέσα σε τρία χρόνια, αυτό το επεισόδιο απελευθέρωσε περίπου 100 φορές περισσότερη ενέργεια από όση θα απελευθερώσει ο ήλιος κατά τη διάρκεια των 10 δισεκατομμυρίων ετών της ζωής του»

Ξεκίνησε σαν ένα μικρό τρεμούλιασμα των άστρων στον νυχτερινό ουρανό. Όμως, η ενδελεχέστερη αστρονομική παρατήρηση αποκάλυψε πως οι επιστήμονες είχαν καταγράψει τη μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

Το αστρικό αυτό επεισόδιο πιστεύεται πως προκλήθηκε από ένα γιγάντιο νέφος αερίου που «καταβρόχθισε» υπερμεγέθης μαύρη τρύπα.

Η έκρηξη, 8 δισ. έτη φωτός μακριά, είναι δέκα φορές πιο εκτυφλωτική από κάθε σουπερνόβα που έχει καταγραφεί έως τώρα. Μέχρι στιγμής δε, έχει διαρκέσει πάνω από τρία χρόνια, γεγονός που την καθιστά την πιο «δραστήρια» έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι αστρονόμοι λύνουν το μυστήριο των κβάζαρ – και πιθανώς το μέλλον του Γαλαξία μας

«Για ένα χρόνο παράμενε απαρατήρητη, καθώς σταδιακά άρχισε να γίνεται πιο φωτεινή» σημειώνει ο δρ. Φίλιπ Γουάιζμαν, αστρονόμος στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και επικεφαλής των παρατηρήσεων. Μόνο όταν η παρατήρηση αποκάλυψε πόσο μακρινό ήταν, άρχισαν οι αστρονόμοι να κατανοούν την αδιανόητα μεγάλη κλίμακα του αστρονομικού επεισοδίου.

«Υπολογίσαμε πως πρόκειται για μια πύρινη σφαίρα εκατονταπλάσια σε μέγεθος από το ηλιακό μας σύστημα και με φωτεινότητα μεγαλύτερη κατά 2 τρισεκατομμύρια φορές σε σχέση με τον ήλιο. Μέσα σε τρία χρόνια, αυτό το επεισόδιο απελευθέρωσε περίπου 100 φορές περισσότερη ενέργεια από όση θα απελευθερώσει ο ήλιος κατά τη διάρκεια των 10 δισεκατομμυρίων ετών της ζωής του» εξηγεί ο Γουάιζμαν.

Το James Webb εντόπισε ένα «πράσινο τέρας» στα συντρίμμια ενός άστρου

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η έκρηξη, γνωστή ως AT2021lwx, είναι το αποτέλεσμα ενός γιγάντιου νέφους αερίου, πιθανότατα χιλιάδες φορές μεγαλύτερου από τον ήλιο μας, που ρούφηξαν οι πανίσχυρες βαρυτικές δυνάμεις υπερμεγέθους μαύρης τρύπας.

Οι επιστήμονες περιέγραψαν τα εντυπωσιακά ευρήματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας