Οι Αμερικανοί αποβιομηχανοποιούν την Ευρώπη-Οι κερδισμένοι του πολέμου στην Ουκρανία

594

Οι Ευρωπαίοι αφού επέβαλαν κυρώσεις στην Ρωσία γιατί οι ΗΠΑ έτσι ήθελαν τώρα θα το πληρώσουν με τις βιομηχανίες τους

Αργά άρχισαν να καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι ότι οι μόνες κερδισμένες από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι οι ΗΠΑ οι οποίες μάλιστα με καιροσκοπική διάθεση επιδιώκουν να αρπάξουν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες δίνοντας τους κίνητρα να μεταφερθούν στην αμερικανική επικράτεια.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι ο νέος νόμος των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) αποτελεί μεγάλη απειλή για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και ότι η ΕΕ πρέπει να εναντιωθεί σθεναρά.

«Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα στους εταίρους μας στις ΗΠΑ ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Δεν είναι αποδεκτό. Θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο σοκ στην ευρωπαϊκή βιομηχανία», δήλωσε ο Le Maire στο BFM TV.

«Νομίζω ότι είναι καιρός εμείς οι Ευρωπαίοι να πούμε στους Αμερικανούς φίλους μας ότι ανησυχούμε πολύ για τον πληθωρισμό και την αποβιομηχανοποίηση της Ευρώπης και ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην γίνει αυτό».

Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες φοβούνται ότι το νομοσχέδιο, το οποίο δίνει έκπτωση φόρου για κάθε επιλέξιμο συστατικό που παράγεται σε εργοστάσιο των ΗΠΑ, θα αφαιρέσει πιθανές επενδύσεις από την ήπειρο (και ακριβώς αυτό θα γίνει).

Ο IRA, ο οποίος υπεγράφη ως νόμος τον Αύγουστο, παρέχει επίσης έκπτωση φόρου 30% του κόστους νέων ή αναβαθμισμένων εργοστασίων που κατασκευάζουν εξαρτήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τελικά υπάρχει μία «νικήτρια» από την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και δεν είναι άλλη από τις… ΗΠΑ που πλέον “βάζουν χέρι” στις βιομηχανίες απογυμνώνοντας την ΕΕ που θα μείνει με τον Σ.Μισέλ, την Ούρσουλα και τον Β.Ζελένσκι.

Με τις τιμές ενέργειας να έχουν εκτοξευθεί, οι βιομηχανίες χάλυβα, λιπάσματος και άλλοι παράγοντες που ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα της Γηραιάς Ηπείρου μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ, όπου οι τιμές ενέργειας είναι σταθερότερες και υπάρχει γενναιόδωρη κυβερνητική στήριξη.

Δηλαδή οι Ευρωπαίοι αφού επέβαλαν κυρώσεις στην Ρωσία γιατί οι ΗΠΑ ήθελαν τώρα θα το πληρώσουν με τις οικονομίες τους την ίδια στιγμή που η αμερικανική οικονομία θα παίρνει κάθε ενεργή βιομηχανία της Δύσης!

Παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται από υψηλότατο πληθωρισμό, αντιμετωπίζουν προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και υπάρχουν ανησυχίες περί επιβράδυνσης, η οικονομία καταγράφει σχετικά ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία σε σύγκριση με την Κίνα, η οποία δέχθηκε πλήγματα από τα lockdowns – η δε Ευρώπη έχει αποσταθεροποιηθεί από τον πόλεμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας