Ο Πούτιν καρατόμησε τον Αναπληρωτή πρωθυπουργό λόγω HIMARS-Προχωράει προμήθεια Ιρανικών drones

1223
Ο Πούτιν καρατόμησε τον Αναπληρωτή πρωθυπουργό

Έκτακτη συνεδρίαση της Δούμα. Σε πραγματική κόλαση μεταβάλλεται η Ουκρανία. Ένα βήμα πριν τον όλεθρο η Ουκρανία και ο κόσμος!

Ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμα της Ρωσίας με τον Β.Πούτιν να αρχίζει να προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές καθώς με διάταγμα απέπεμψε τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (Roskosmos) Ντμίτρι Ρογκόζιν και τον Αναπληρωτή πρωθυπουργό Γιούρι Μπορίσοφ.

Το μείζον θέμα είναι η καρατόμηση του Γιούρι Μπορίσοφ, που αφήνει την θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού. Τον Μπορίσοφ αντικαθιστά ο μέχρι πρότινος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Ντενίς Μαντούροφ.

Και οι τρεις αλλαγές ήταν γνωστές εδώ και 48 ώρες καθώς υπήρχε μεγάλη δυσαρέσκεια στο Κρεμλίνο για τις αποδόσεις της αμυντικής βιομηχανίας σε ορισμένους τομείς

Η καρατόμηση Μπορίσοφ ανοίγει τον δρόμο για συμφωνία προμήθειας drones από το Ιράν κάτι που μπορεί να συμβεί κατά την επίσκεψη Β.Πούτιν στην Τεχεράνη την επόμενη εβδομάδα. 

Σε ποια θέση θα τοποθετηθεί ο Ρογκόζιν, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Ο 65χρονος Γιούρι Μπορίσοφ παίρνει την θέση του 58χρονου Ντμίτρι Ρογκόζιν για δεύτερη φορά. Τον Μάιο του 2018 τον είχε αντικαταστήσει παίρνοντας την θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού. Πριν αναλάβει την θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού ήταν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας (από το 2012) και προηγουμένως ήταν επικεφαλής της αρμόδιας για την στρατιωτική βιομηχανία κυβερνητικής επιτροπής.

Επικαλούμενη δικές του πηγές ο ιστότοπος Meduza, ισχυρίσθηκε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ο Ρογκόζιν να γίνει ένας από τους επιτρόπους του Κρεμλίνου στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονμπάς, που αναγνωρίστηκαν με εντολή του Πούτιν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε αυτή την περίπτωση, θα του ανατεθεί η θέση του προεδρικού συμβούλου ή του αναπληρωτή επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, την οποία κατέχει σήμερα ο Ντμίτρι Κόζακ.

Οι πηγές του Meduza είπαν ότι ο Ρογκόζιν είναι «υπέρ του προέδρου». «Ο πρόεδρος τον αγαπάει – και τον αγαπάει εδώ και πολύ καιρό”, δήλωσε μία από τις πηγές αυτές. Άρα το πρόβλημα ήταν ο Μπορίσοφ…

Γιατί απέπεμψε τον Γιούρι Μπορίσοφ

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία “έδιωξε” τον επικεφαλής της ρωσικής “άμυνας”, τον αντιπρόεδρο Γιούρι Μπορίσοφ.

Στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, αυτή η είδηση ​​έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία: ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ρωσίας Γιούρι Μπορίσοφ, αποχωρεί από την θέση του.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, ήταν αυτός, σε ρόλο πρώτου αναπληρωτή της Στρατιωτικής-Βιομηχανικής Επιτροπής, που ήταν υπεύθυνος για τη ρωσική «αμυντική βιομηχανία» και το διάστημα.

Και ακόμη νωρίτερα, από το 2012, έκανε ακριβώς το ίδιο στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας.

Είναι αδύνατο να μην δώσουμε προσοχή σε αυτό το γεγονός. Αυτή τη στιγμή οι περισσότερες, αν όχι όλες, επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος μεταφέρονται ουσιαστικά σε τροχιά κινητοποίησης. Πολλά αμυντικά εργοστάσια σε ολόκληρη τη Ρωσία μεταβαίνουν σε λειτουργία  τριπλοβάρδιας (δηλαδή, όλο το εικοσιτετράωρο).

Φορτώνονται οι αποθεματικές χωρητικότητες που ήταν σε αδράνεια πριν. Και δεν είναι παράξενο που ο αρχηγός της κυβέρνησης, που θα έπρεπε να οργανώσει ένα τόσο γιγάντιο έργο εν μέσω των εχθροπραξιών  εγκαταλείπει τη θέση του;

Οι HIMARS αιτία;

Είναι προφανές ότι η αποπομπή ενός τόσο βασικού ανώτερου αξιωματούχου, ο οποίος ήταν υπεύθυνος από διάφορες θέσεις για την ανάπτυξη και την παραγωγή όπλων με τα οποία πολεμούν σήμερα τα ρωσικά στρατεύματά στην Ουκρανία, μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα.

Ότι ο πόλεμος αποκάλυψε κενά και αδυναμίες. Ή παντελής απουσία κάποιων από τα τόσο αναγκαία. Και κάποιος έπρεπε να απαντήσει το “γιατί”. Και αυτό ήρθε με την αποπομπή Μπορίσοφ..

Είναι πολύ πιθανό ότι η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν τα M142 HIMARS MLRS. Από τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, μόνο οκτώ τέτοιες αμερικανικές μονάδες MLRS που στάλθηκαν στην Ουκρανία έγιναν πραγματική καταστροφή για τον ρωσικό στρατό τόσο στο Ντονμπάς όσο και κοντά στην Χερσώνα. Και σύντομα η Ουκρανία θα ενισχυθεί με αυτά καθώς ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε δώδεκα.

Υπάρχουν ακόμη πολύ λίγα από αυτά στην Ουκρανία. Αλλά όπου εμφανίζονται οι HIMARS, οι Ουκρανοί αποκτούν ποιότητα. Αυτά τα όπλα χτυπούν ρωσικές περιοχές σε μεγάλο βάθος, έως και 90 χιλιόμετρα πίσω από το μέτωπο. Και με εκπληκτική ακρίβεια.

Παρατηρήσαμε τα αποτελέσματα τέτοιων συντριπτικών χτυπημάτων, για παράδειγμα, στις 12 Ιουλίου στη Nova Kakhovka. Τρεις στους έξι αμερικανικούς πυραύλους καταρρίφθηκαν. Αλλά οι άλλοι τρεις κατέληξαν εκεί που τους έστειλαν , σε τεράστιες αποθήκες.

Το μέγεθος της καταστροφής στη Novaya Kakhovka την περασμένη Τρίτη χαρακτηρίστηκε από αυτόπτες μάρτυρες ως αποτρόπαιο. Εκατοντάδες κτίρια καταστράφηκαν και υπέστησαν ζημιές στην πόλη, υπήρχαν νεκροί και πολλοί τραυματίες.

Και το επόμενο βράδυ (13 Ιουλίου), ένα ζεύγος HIMARS από κοντά στο Artemovsk (Bakhmut) εκτόξευσε εννέα πυραύλους στο Luhansk σε εμβέλεια περίπου 90 χιλιομέτρων. Και πάλι, κάποιοι από αυτούς καταρρίφθηκαν. Αλλά οι υπόλοιποι έπληξαν τα συστήματα αεράμυνας που προστάτευαν την πόλη.

Τα HIMARS στην Ουκρανία έχουν ήδη μετατραπεί σε μεγάλο πρόβλημα για τη Ρωσία. Ο καταστροφικός χαρακτήρας μιας τέτοιας επίθεσης αναγκάζει τη ρωσική διοίκηση να απομακρύνει τα πυρομαχικά από την πρώτη γραμμή. Και τότε οβίδες, νάρκες και πύραυλοι θα πρέπει να μεταφέρονται στις θέσεις μάχης μόνο με φορτηγά. Αυτό δημιουργεί προβλήματα λογιστικής υποστήριξης.

Το χειρότερο είναι ότι τα HIMARS δεν μπορεί να χτυπηθούν εύκολα καθώς μετακινούνται μετά το πλήγμα με ταχύτητες έως και 80 χιλιόμετρα την ώρα.

Έλλειψη drones καμικάζι και επιθετικών drones

Αλλά είναι σαφές ότι τα επιθετικά drones και τα drones καμικάζι θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Αλλά εδώ φτάνουμε επιτέλους στο κύριο ίσως πρόβλημα του ρωσικού στρατού, το οποίο, ίσως, κόστισε την καρέκλα του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης στον Γιούρι Μπορίσοφ. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε επιθετικά drones. Ούτε πολύ, ούτε λίγο, αλλά καθόλου. Δεν υπάρχουν, παρά τη δουλειά μιας δεκαετίας από χιλιάδες σχεδιαστές και μηχανικούς και πολλά δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν.

Γιατί; Ίσως ο Μπορίσοφ γνωρίζει την απάντηση. 

«Έχουμε σχεδόν όλους τους τύπους μη επανδρωμένων οχημάτων: αναγνώρισης, κρούσης, τακτικής, επιχειρησιακής τακτικής», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πριν αρκετό καιρό. Και πρόσθεσε ότι γίνονται πολλά για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση, αλλά «όλα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη».

Από το 2011, όμως απέβλεπε το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα καθώς και το πρόγραμμα επανεξοπλισμού, για το οποίο η Ρωσία ξόδεψε περισσότερα από 20 τρισεκατομμύρια ρούβλια

Πού είναι όμως τα αποτελέσματα;

Το βαρύ μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνώρισης και κρούσης “Altius-M”, ικανό να μεταφέρει έως και δύο τόνους βόμβες ή πυραύλους δεν είναι έτοιμο. Αυτό το δράμα παραγωγής και σχεδιασμού ξεκίνησε ακριβώς τη χρονιά που ο Μπορίσοφ έλαβε εντολή να επιβλέπει ρωσική αμυντική μας βιομηχανία. Δηλαδή το 2011.

Οι περιβόητες δυτικές κυρώσεις κατέστρεψαν τα πάντα. Το drone δημιουργήθηκε με τον γερμανικό κινητήρα A03 από την RED Aircraft. Οι παραδόσεις στη Ρωσία αυτών των συμπαγών μονάδων, φυσικά, σταμάτησαν. Οι προσπάθειες αντικατάστασής τους με τους εγχώριους VK-800S οδήγησαν σε μια εντυπωσιακή αλλαγή συστημάτων και δομής. Και οι έρευνες ακόμη συνεχίζονται.

Προφανώς από απελπισία, κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, το Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να μετατρέψει το πιο μαζικό αναγνωριστικό UAV «Orlan-10» σε επιθετικό με “πατέντες”.

Μερικά σχεδόν μικροσκοπικά δοχεία αιωρούνται κάτω από το κεντρικό τμήμα ενός Orlan-10. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ακτίνα καταστροφής κάθε τέτοιου πυρομαχικού είναι μόλις 10 μέτρα. Είναι δηλαδή η μισή από αυτή της επιθετικής χειροβομβίδας RGD-5, που βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1954.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας