Το νικηφόρο έπος των Ρώσων Αλεξιπτωτιστών στο αεροδρόμιο Gostomel (Κίεβο)

1314
Το νικηφόρο έπος των Ρώσων Αλεξιπτωτιστών

Τι δεν πήγε καλά στη συνέχεια

Αδημοσίευτο μέχρι τώρα υλικό έδωσε στην δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από την επιχείρηση κάθετης υπερκέρασης των αερομεταφερόμενων δυνάμεων VDV της 45ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων στο αεροδρόμιο Αντόνοφ του Gostomel στο Κίεβο κατά την έναρξη του πολέμου.

Πετώντας σε tree top level, δεκάδες ρωσικά ελικόπτερα εφόδου Mi-8AMTSh και επιθετικά Kamov Ka-52 απογειώνονται από την Λευκορωσία έμφορτα με Spetsnaz και προσεγγίζουν το κεντρικό αεροδρόμιο «Αντόνοφ» στο Gostomel.

Σαν επιχείρηση θα διδάσκεται στις ρωσικές στρατιωτικές σχολές. Ήταν η πρώτη φορά στην σύγχρονη ρωσική στρατιωτική ιστορία που αερομεταφερόμενα στρατεύματα κατέλαβαν αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα μιας χώρας, μακριά από την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Και μάλιστα όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια, εναντίον μιας χώρας με πολύ καλό δυτικό και σύγχρονο εξοπλισμό η οποία διέθετε και πλήθος μισθοφόρων.

Οι Ρώσοι Αλεξιπτωτιστές έδωσαν μία συγκλονιστική μάχη, τελείως αποκομμένοι από την κύριο όγκο των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονταν ακόμη στην… Λευκορωσία και όπως αποδείχτηκε, δεν ήρθαν ποτέ.

Η προετοιμασία και η επίθεση στο αεροδρόμιο Gostomel

Η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στο ουκρανικό έδαφος ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Εκείνη την ημέρα, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν μια αερομεταφερόμενη επιχείρηση, προσγειώνοντας ελικόπτερα στο αεροδρόμιο Antonov (πρώην Gostomel) κοντά στο Κίεβο, που ήταν στρατηγικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι αλεξιπτωτιστές εκδίωξαν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και την Εθνική Φρουρά από το έδαφός της και ανέλαβαν τον έλεγχο. Μέχρι το τέλος της 25ης Φεβρουαρίου, οι κύριες δυνάμεις των Ρωσικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο και απέκλεισαν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας από τα δυτικά.

Τώρα, άγνωστα μέχρι τώρα πλάνα από τις προετοιμασίες για την επίθεση και την ίδια την επιχείρηση για την κατάληψη του ουκρανικού διεθνούς αεροδρομίου, που βρίσκεται 25 χλμ βορειοδυτικά του Κιέβου, 2 χλμ από το χωριό Gostomel έδωσε στην δημοσιότητα το ρωσικό ΥΠΑΜ.

-Το βίντεο δείχνει πώς, στις 09:00 της 24ης Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις ξεκινούν από το αεροδρόμιο κοντά στο Mozyr στη Λευκορωσία.

-Στις 12:00, οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχοντας σχηματίσει φάλαγγες οχημάτων και τεθωρακισμένων , καθώς και ομάδες ελικοπτέρων, αναχωρούν για να ολοκληρώσουν την επιχείρηση.

-Στις 12:58 ελικόπτερα με Ρώσους αλεξιπτωτιστές διασχίζουν τα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας.

-Στις 13:20 βρίσκονται ήδη στην περιοχή Gostomel και αποβιβάζονται στο αεροδρόμιο Antonov. Ξεκινούν οι μάχες με τις ουκρανικές δυνάμεις.

“Στρατιώτες του ουκρανικού στρατού, καταθέστε τα όπλα και παραδοθείτε” ένας από τους Ρώσους στρατιωτικούς φωνάζει από ένα μεγάφωνο.

-Στις 15:00 τέθηκε υπό έλεγχο το σημείο ελέγχου του αεροδρομίου και πάνω του υψώθηκε η ρωσική σημαία. Αρχίζει η ενίσχυση της άμυνας και η διατήρηση θέσεων από τα ουκρανικά στρατεύματα που προσπαθούν να αντεπιτεθούν.

Ενώ οι κύριες δυνάμεις προελαύνουν , οι αλεξιπτωτιστές υποστηρίζονται από αέρος. Ταυτόχρονα μεταφέρονται ενισχύσεις, παρέχεται ιατρική περίθαλψη και απομακρύνονται τραυματίες στρατιώτες.

-Στις 17:36 της 25ης Φεβρουαρίου, ουκρανικές μονάδες οργάνωσαν ενέδρα κοντά στο χωριό Ιβάνκοφ σε ρωσική ομάδα τεθωρακισμένων, η οποία προχωρούσε προς το Γκόστομελ. Η επίθεση αποκρούστηκε, μετά την οποία οι κύριες δυνάμεις των Ρώσων ενώθηκαν με τη δύναμη αποβίβασης.

Τί πήγε λάθος;

Αυτά λένε οι Ρώσοι. Όμως η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική.

Στην Ρωσία τρεις μήνες μετά την δραματική απόφαση απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο, ξεκίνησε δημόσια συζήτηση για την απόφαση αυτή. Αναζητήθηκαν ευθύνες και “αποκεφαλίστηκε” η στρατιωτική ηγεσία που ήταν υπεύθυνη για τον σχεδιασμό της επιχείρησης στο Κίεβο.

Πράγματι πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη σύγχρονη ρωσική ιστορία. Αργότερα, δυστυχώς, πολλοί πέθαναν για το τίποτα λόγω της αδύναμης ηγεσίας που έστειλε τους Ρώσους Αλεξιπτωτιστές VDV να εισβάλουν στην αστική περιοχή του Κιέβου χωρίς βαρύ οπλισμό.

Κοινή παραδοχή ότι μια εκπληκτική στρατιωτική επιτυχία μετατράπηκε σε ήττα μετά από μερικές εβδομάδες, όχι λόγω αδυναμίας του στρατεύματος, αλλά ανικανότητας της ηγεσίας του.

Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες μιλούν για έπος της σύγχρονης ρωσικής στρατιωτικής ιστορίας. Αυτοί που απέτυχαν και το πλήρωσαν ήταν οι Διοικητές που σχεδίασαν την επιχείρηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας