“Κόκκινα” δάνεια: Με “αεροπλανική” τροπολογία η κυβέρνηση εξυπηρετεί “Servicers”-Θάβει τους δανειολήπτες

688

Τα «κοράκια» δείχνουν να ενισχύονται απέναντι στους δανειολήπτες ακόμα περισσότερο καθώς η κυβέρνηση, η οποία κατά την προσφιλή τακτική της κατέθεσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα τροπολογία, καταργεί ουσιαστικά τις ελάχιστες βελτιώσεις, που εγκρίθηκε μόλις πριν δύο εβδομάδες ενσωματώνοντας στην ελληνική νομοθεσία -όπως υποχρεούνταν εξαντλώντας όμως κάθε χρονικό περιθώριο- την ευρωπαϊκή οδηγία 2021/2167 για την ενημέρωση των οφειλετών.

Με απλά λόγια θα δούμε ακόμα και να παίρνουν σπίτια οι διάφορες εταιρείες χωρίς καν να έχουν ενημερώσει τους δανειολήπτες!

Το επίμαχο άρθρο 4 βρίσκεται ανάμεσα σε διάφορα άλλα για τη ΛΑΡΚΟ, την ΕΑΒ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για ενίσχυση του τουρισμού στη Ρόδο και τον ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά στην τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις», το οποίο πέρασε μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας.

Πλέον όλα τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους δεν θα υπάγονται στην κοινοτική οδηγία και άρα δεν θα χρειάζεται ούτε καν να ενημερώνονται οι οφειλέτες. 

Ειδικότερα, ο πρόσφατος νόμος για τους servicers, 5072/2023 (άρθρο 41) καταργούσε διατάξεις του νόμου 4354/2015 περί εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και εταιρειών απόκτησης απαιτήσεων από Δάνεια και πιστώσεις.

Ωστόσο, στην τροπολογία προστέθηκε το εξής: «Κατ’ εξαίρεση οι πράξεις πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων, καθώς και οι συμβάσεις διαχείρισης αυτών, οι λαμβάνουν χώρα μέχρι 30ή Δεκεμβρίου 2023, εξακολουθούν να διέπονται από ν. 4354/2015. ‘Οπου άρθρο 3Α του ν. 4354/2015 γίνεται αναφορά άλλες διατάξεις του ν. 4354/2015, νοείται και ως παραπομπή στις αντίστοιχες διατάξεις του Μέρους Β του παρόντος. Η παρ. 5 του άρθρου 3Α του ν. 4354/2015 εφαρμόζεται αναλόγως και για καταχώριση συμβάσεων διαχείρισης του άρθρου 14 του παρόντος».

Επίσης, προβλέπεται ότι «η περ. ε) παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 5072/2023 (Α’ 198) τροποποιείται, να εξαιρεθούν από εφαρμογή του Μέρους Β’ οι συμβάσεις διαχείρισης πιστώσεων που μεταβιβάζονται πριν 30ή Δεκεμβρίου 2023, και περ. ε) διαμορψώνεται ως εξής: “ε) μεταβίβαση απαιτήσεων από συμβάσεις πιστώσεων, που μεταβιβάζονται πριν από 30ή Δεκεμβρίου 2023, καθώς και στις συμβάσεις διαχείρισης αυτών¨”».

Το ζήτημα έθιξαν από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης. Ο πρώτος έκανε λόγο για ανοσιούργημα, που ακυρώνει στην κυριολεξία όποιο υπόλειμμα λογικής και προστασίας και νοιαξίματος του νομοθέτη για τους δανειολήπτες. Ο δεύτερος κατήγγειλε πως κανένας δεν τολμά να σταθεί απέναντι στα κόμματα και να πει ότι «ναι εμείς υποστηρίζουμε».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ισχυρίστηκε πως πρόκειται μόνο για «τακτοποίηση νομικής φύσης ως προς το χρονικό διάστημα μεταξύ 5 και 31 Δεκεμβρίου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας