Κίνα και Ινδία θα απορροφήσουν το ρωσικό πετρέλαιο σε καλές τιμές

785
ρωσικό πετρέλαιο σε καλές τιμές

Κίνα και Ινδία είναι έτοιμες να αγοράσουν τις ποσότητες πετρελαίου που αρνείται η ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι θα το πάρουν με μεγάλη έκπτωση.

Έτσι η Ρωσία θα διατηρήσει τα έσοδά της σε υψηλό επίπεδο και Κίνα, Ινδία θα υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους με φθηνό ρωσικό πετρέλαιο.

Αντίθετα η ΕΕ θα αυξήσει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας της αφού έχει επιλέξει να «πυροβολήσει τα πόδια της».

Κινέζικη χείρα βοηθείας στη Ρωσία

Οι Financial Times γράφουν ότι ανεξάρτητα διυλιστήρια της Κίνας αγοράζουν ήδη ρωσικό πετρέλαιο με σημαντική έκπτωση. Όμως, αποφεύγουν να δηλώνουν τις ποσότητες που αγοράζουν δημοσίως έτσι ώστε να αποφύγουν να μπουν στο μικροσκόπιο ευρωπαϊκών και αμερικανικών αρχών.

Το γεγονός ότι οι αγορές γίνονται από ανεξάρτητες και όχι κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες βοηθά το Πεκίνο να διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας την ευθεία σύγκρουση με τη Δύση, αλλά και προσφέροντας χείρα βοηθείας προς τη Μόσχα.

Τι ζητάει η Ινδία

Από τη μεριά του το Bloomberg γράφει ότι η Ινδία επιχειρεί να κλείσει συμφωνίες για αγορά ρωσικού πετρελαίου σε τιμή μικρότερη των 70 δολαρίων το βαρέλι. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τιμή του αργού τύπου μπρεντ ενισχύεται σήμερα 3,77% προσεγγίζοντας τα 109 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού με άνοδο 3,82% σκαρφαλώνει στα 106,35 δολάρια το βαρέλι.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών γίνονται σε ανώτερο επίπεδο, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Κρατικά και ιδιωτικά διυλιστήρια της Ινδίας (και τρίτης μεγαλύτερης καταναλώτριας αργού στον κόσμου) έχουν ήδη αγοράσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η ποσότητα είναι σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο υψηλότερη κατά 20% σε σχέση με το ρωσικό πετρέλαιο που αγόρασε η Ινδία στο σύνολο του 2021.

Πηγές ανέφεραν στο Bloomberg ότι εφόσον συμφωνηθεί η τιμή (κάτω των 70 δολαρίων το βαρέλι) τα κρατικά διυλιστήρια της Ινδίας θα μπορούσαν να αγοράζουν 15 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού μηνιαίως. Σε μία τέτοια περίπτωση η Ινδία θα ανέβει στις πρώτες θέσεις των αγοραστών ρωσικού αργού, ενώ σήμερα είναι στην 19η.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας