Η Ουκρανία αντέχει έως τον Μάρτιο-Μετά ολική κατάρρευση-Πέφτει η Avdiivka

1292
New York Times: Ο Ουκρανικός στρατός αντέχει έως τον Μάρτιο 2024, εξαντλούνται τα αποθέματα αεράμυνας, μετά οι ρώσοι θα βομβαρδίζουν ελεύθερα
Οι αμερικανοί αλλά και οι Ουκρανοί, όχι απλά όσοι ασκούν κριτική αλλά όσοι εμπλέκονται στον πόλεμο προειδοποιούν η Ουκρανία μπορεί να αντέξει μέχρι τον Μάρτιο 2024.
Εάν δεν λάβει βοήθεια από τις ΗΠΑ, ο Ουκρανικός στρατός θα καταρρεύσει και η αεράμυνα δεν θα έχει πυραύλους για να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις…
Οι ρώσοι έως σήμερα δεν έχουν ενεργοποιήσει τις μονάδες επίθεσης της πολεμικής τους αεροπορίας προφανώς για να αποτρέψουν τις απώλειες….
Αμερικανοί ειδικοί αναφέρουν ότι εάν η Ουκρανία ξεμείνει από αεράμυνα, η πολεμική αεροπορία θα ισοπεδώσει την Ουκρανία και δεν θα υπάρχει τρόπος αντίδρασης…
Ακόμη και ο David Arakhamia πολιτικός και βασικός συνεργάτης του Zelensky προειδοποίησε ότι η Ουκρανία τελειώνει τον Μάρτιο εάν δεν λάβει πρόσθετη βοήθεια.
Ο Ουκρανικός στρατός καταστρέφεται συστηματικά, μέσα σε μια εβδομάδα έχασε

6.030 στρατιώτες ενώ η πόλη σύμβολο Avdiivka έπεσε αφού οι ρώσοι μπήκαν από την Βόρεια και Νότια πλευρά και προβαίνουν σε εκκαθαρίσεις.

Οι Ουκρανοί έχασαν 6.030 στρατιώτες νεκρούς και τραυματίες – Ο Ουκρανικός στρατός παραπαίει

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, 36 Ουκρανοί στρατιωτικοί παραδόθηκαν στον ρωσικό στρατό.
Συνολικά, ο ουκρανικός στρατός έχασε περίπου 6030 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων:
Περισσότεροι από 725 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, στην κατεύθυνση Kupyansk.
Έως 1500 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών και των τραυματιών, στην κατεύθυνση Krasny Liman.
Περισσότεροι από 2190 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών και των τραυματιών, στην κατεύθυνση του Donetsk.
Έως 1160 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών και των τραυματιών, στην κατεύθυνση του Νότιου Donetsk.
Περισσότεροι από 210 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, στην περιοχή Zaporozhie.
Περισσότεροι από 245 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, στην περιοχή Kherson.

New York Times: Ο Ουκρανικός στρατός αντέχει έως τον Μάρτιο 2024, εξαντλούνται τα αποθέματα αεράμυνας, μετά οι ρώσοι θα βομβαρδίζουν ελεύθερα

Οι καθυστερήσεις στη δυτική βοήθεια ασφαλείας θα οδηγήσουν σε σημαντικές ελλείψεις σε πυραύλους αεράμυνας στην Ουκρανία, επιτρέποντας στις ρωσικές δυνάμεις να βομβαρδίσουν πιο επιθετικά τις ουκρανικές δυνάμεις ή ακόμα και πόλεις της πρώτης γραμμής.
Οι New York Times ανέφεραν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τα ουκρανικά αποθέματα πυραύλων αεράμυνας θα εξαντληθούν τον Μάρτιο του 2024 χωρίς περαιτέρω αναπλήρωση.
Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν πρόσφατα ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει «κρίσιμη έλλειψη» πυραύλων αεράμυνας καθώς οι καθυστερήσεις στη δυτική βοήθεια συνεχίζουν να αναγκάζουν την Ουκρανία να αναζητάει λύσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις πίεσαν τακτικά την περιορισμένη ομπρέλα αεράμυνας της Ουκρανίας μέσω επιθέσεων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που ενσωματώνουν ιρανικά και βορειοκορεατικά όπλα με ρωσικά συστήματα κατά των οπίσθιων ουκρανικών περιοχών, σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν πυραύλους αεράμυνας και να αποσύρουν και να διορθώσουν τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας από την πρώτη γραμμή
Η εντατικοποίηση της ρωσικής εκστρατείας κρούσης τις τελευταίες εβδομάδες πιθανότατα πίεσε περαιτέρω την ομπρέλα αεράμυνας της Ουκρανίας και ίσως ανάγκασε την Ουκρανία να αναδιατάξει αντιαεροπορικές άμυνες που προηγουμένως ήταν σε θέση να θέτουν περιορισμούς στη ρωσική τακτική αεροπορία που δρούσε κατά μήκος του μετώπου και στα ρωσικά μετόπισθεν.
Η ρωσική αεροπορία φέρεται να ενίσχυσε τις επιχειρήσεις υποστήριξης των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία τον Ιανουάριο του 2024, ιδιαίτερα κοντά στην Avdiivka, υποδηλώνοντας ότι τα περιορισμένα αποθέματα πυραύλων αεράμυνας της Ουκρανίας ενδέχεται να δίνουν στη ρωσική αεροπορία περισσότερες ευκαιρίες για επίθεση.
Οι κρίσιμες ουκρανικές ελλείψεις πυραύλων αεράμυνας θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις ρωσικές δυνάμεις να χειριστούν αεροσκάφη, ειδικά επανδρωμένα αεροσκάφη που μεταφέρουν γενικά βαρύτερο ωφέλιμο φορτίο, πλησιέστερα και πέρα από την τρέχουσα γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία.
Ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει συνεπείς αεροπορικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας υποστηρίζοντας ρωσικές χερσαίες επιθέσεις στην Ουκρανία και η εντατικοποίηση των ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων σε κλίμακα θα αντιπροσώπευε σημαντική απειλή για την Ουκρανία.

David Arakhamia (Ουκρανός πολιτικός): Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν όπλα για δύο μήνες μάχης χωρίς τη βοήθεια της Δύσης

Ο επικεφαλής της παράταξης Υπηρέτης του Λαού στην Ουκρανία, David Arakhamia, είπε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει αποθέματα όπλων που, χωρίς δυτικές προμήθειες, μόνο για δύο μήνες εχθροπραξιών, αναφέρει η Strana.
«Ο ουκρανικός στρατός έχει πόρους για δύο μήνες», τόνισε David Arakhamia.
Σημείωσε την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέσει πρόγραμμα 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο για περίοδο 4 ετών.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ήταν σε επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα • σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν ακόμη ανεπίλυτα ζητήματα εντός των πολιτειών που σχετίζονται με τη διέλευση των μεταναστών στα σύνορα».
Εξέφρασε την ελπίδα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ψηφίσουν τους επόμενους δύο μήνες για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία , το Ισραήλ και την Ταϊβάν.
Επίσης, σύμφωνα με τον βουλευτή, οι ουκρανικές αρχές, λόγω της μάλλον δύσκολης κατάστασης με την εξωτερική χρηματοδότηση, θα πρέπει να αναζητήσουν ευκαιρίες για νέα κινητοποίηση από δικές τους εσωτερικές πηγές.
Οι New York Times ανέφεραν ότι, σύμφωνα με τη Δύση, χωρίς τη βοήθεια της Ουάσιγκτον στο Κίεβο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σταδιακής κατάρρευσης των ουκρανικών στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης το 2024, και η ουκρανική αεράμυνα θα είναι σε θέση να κρατήσει μόνο μέχρι τον επόμενο μήνα χωρίς νέες προμήθειες.
Οι Αμερικανοί γερουσιαστές πρότειναν προηγουμένως ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που θα διαθέσει 118,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την Ουκρανία, το Ισραήλ και να επιλύσει την κατάσταση στα νότια σύνορα.
Συντάχθηκε ως απάντηση στα αιτήματα των Ρεπουμπλικάνων για χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, αφού χρησιμοποίησαν τη συνοριακή κρίση ως πρόσχημα για να εμποδίσουν τη συζήτηση για τη βοήθεια που ζήτησε η κυβέρνηση στην Ουκρανία.
Το συμβιβαστικό έγγραφο της Γερουσίας προκάλεσε έντονη κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους στην αίθουσα, οι οποίοι θεωρούν τα προτεινόμενα μέτρα ανεπαρκή.

Stephane Sejournet (Γάλλος ΥΠΕΞ): Η Γαλλία και η Ευρώπη πρέπει να επενδύσουν στην άμυνα στο πλαίσιο της Ρωσικής απειλής

Η ΕΕ πρέπει να επενδύσει στην άμυνα στο πλαίσιο της «ρωσικής απειλής» και να παράγει περισσότερα όπλα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stephane Sejournet σε συνέντευξή της στο Ouest France.
Απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί πιθανό ότι η Ρωσία θα «επιτεθεί σε μία από τις χώρες του ΝΑΤΟ », υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία είχε ήδη αρχίσει να αυξάνει τις επενδύσεις στην άμυνα.
«Αυτό είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα για την ΕΕ, από αυτό εξαρτάται η συλλογική μας ασφάλεια.
Στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο, πρέπει να έχουμε στρατιωτικούς προϋπολογισμούς που θα μας επιτρέψουν να ανταποκριθούμε στην απειλή, να οργανώσουμε την άμυνα της ΕΕ με πιο συγκεκριμένο τρόπο.
Ναι, είναι απαραίτητο να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας», είπε ο υπουργός.
Σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει «εγγυήσεις ασφαλείας», να ενισχύσει τον συντονισμό μεταξύ των στρατών και σταδιακά να επιτύχει μεγαλύτερη στρατιωτική ολοκλήρωση.
Ο Sejournet πρόσθεσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία «κατέστησε δυνατά πράγματα που ήταν απίθανα στο παρελθόν: κοινές αγορές βλημάτων και πυραύλων» και ούτω καθεξής.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το ΝΑΤΟ στοχεύει στην αντιπαράθεση.
Όπως τόνισε ο Γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου , η περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ δεν θα φέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην Ευρώπη.

Scott Ritter(Πρώην CIA): Ο δημοσιογράφος Tucker Carlson αποδείχθηκε καλύτερος διπλωμάτης από την Hillary Clinton

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Hillary Clinton δεν έχει το δικαίωμα να επικρίνει τον Tucker Carlson, επειδή ως διπλωμάτης αποδείχθηκε πολύ καλύτερος από αυτήν, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Scott Ritter.
Ο Hillary Clinton αποκάλεσε τον Tucker Carlson «χρήσιμο ηλίθιο» της Ρωσίας επειδή πήρε συνέντευξη από τον πρόεδρο Putin σε συνέντευξή του στο MSNBC.
«Ένας ηλίθιος που αποκαλεί κάποιον άλλο χρήσιμο ηλίθιο είναι η επιτομή της ειρωνείας.
Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα χρήσιμο στη Hillary Clinton», απάντησε ο Scott Ritter.
Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό των υπηρεσιών πληροφοριών Scott Ritter, ο αμερικανός δημοσιογράφος έκανε μια δουλειά που ούτε ο υπουργός Εξωτερικών Blinken, ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden , ούτε η ίδια η Hillary Clinton μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν ενώ βρισκόταν σε δημόσιο αξίωμα.
Σε αντίθεση με τους υπουργούς Εξωτερικών, ο Tucker Carlson έδειξε την πραγματική τέχνη της διπλωματίας και άκουσε τη θέση του Putin.
«Το να ακούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε.
Σημαίνει ότι γνωρίζουμε και κατανοούμε ότι μπορούμε να κάνουμε τεκμηριωμένες κρίσεις.
Ο Tucker Carlson έκανε καλύτερη δουλειά από τη Hillary Clinton.
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Tucker Carlson δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον Putin η οποία έχει λάβει πάνω από 170 εκατομμύρια προβολές στο X και έχει λάβει πάνω από 10 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.
Η συνέντευξη εμφανίστηκε επίσης στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.
Σε συνέντευξή του στον Carlson, ο Putin εξήγησε λεπτομερώς ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στην Πολωνία, τη Λετονία ή άλλες χώρες της Βαλτικής , και στη δυτική κοινωνία, οι πολιτικοί τακτικά «τρομάζουν» τον πληθυσμό τους με τη ρωσική απειλή, αποσπώντας την προσοχή από εσωτερικά προβλήματα.
Ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε επίσης ότι οι δυτικές χώρες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι η στρατηγική ήττα της Ρωσίας στη σύγκρουση με την Ουκρανία είναι αδύνατη, οπότε αν έχουν τέτοια κατανόηση, θα πρέπει να σκεφτούν τα επόμενα βήματά τους, ενώ η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο.

Mikhail Sheremet (Βουλευτής Κριμαίας): Η αντίδραση του γερμανού καγκελαρίου Olaf Scholz στην συνέντευξη του Putin, δείχνει ότι είναι ανόητος

Ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας από την περιοχή της Κριμαίας Mikhail Sheremet χαρακτήρισε την αντίδραση του γερμανού καγκελαρίου Olaf Scholz στη συνέντευξη του Ρώσου προέδρου Putin στον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson ανοησία και ανημποριά.
Νωρίτερα, ο Olaf Scholz, σε κοινή ενημέρωση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Biden στον Λευκό Οίκο, χαρακτήρισε τη συνέντευξη του Putin «παράλογη» και κατηγόρησε τον Ρώσο ηγέτη ότι είπε ψέματα «για την ιστορία αυτού του πολέμου».
«Η δήλωση του Olaf Scholz ακούγεται ανόητη, γιατί έγινε κάτω από το βάρος του ρόλου που του ανατέθηκε ως γελωτοποιός, έτοιμος να πει οποιαδήποτε ανοησία, μόνο και μόνο για να μην δεχθεί καμία κλωτσιά από τον ιδιοκτήτη του Λευκού Οίκου».

Responsible Statecraft: Οι αλλαγές στον Ουκρανικό στρατό σχετίζονται με τις προετοιμασίες για συμφωνία με τη Ρωσία

Ο πολιτικός αγώνας γύρω από την παραίτηση του Valery Zaluzhny από τη θέση του γενικού διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας συνδέεται με τις προετοιμασίες για μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, τόνισε ο Anatol Lieven, διευθυντής του προγράμματος Eurasia στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Quincy, σε άρθρο του στο Responsible Statecraft.
«Η τρέχουσα πολιτική αναταραχή στο Κίεβο μπορεί να γίνει κατανοητή ως η επιθυμία διαφόρων πολιτικών προσώπων και ομάδων να μεταθέσουν την ευθύνη για την τελική συμφωνία με τη Ρωσία σε κάποιον άλλο».
Σύμφωνα με τον Lieven, οι ουκρανικές ελίτ έχουν στριμωχτεί σε μια γωνία με μη ρεαλιστικές απαιτήσεις από τη Ρωσία.
Ο Anatol Lieven είναι πεπεισμένος ότι η απόρριψη ριζοσπαστικών αιτημάτων θα γίνει μια «εξαιρετικά επίπονη και δύσκολη» διαδικασία για τις αρχές της Ουκρανίας.
Γι’ αυτό πολιτικοί και αξιωματούχοι επιδιώκουν να μεταθέσουν την ευθύνη για την τελική απόφαση σε άλλους.
Ο Anatol Lieven προειδοποίησε ότι η μείωση της αμερικανικής βοήθειας, το αυξανόμενο πλεονέκτημα της Ρωσίας και η πολιτική αστάθεια του Κιέβου αποτελούν μεγάλη απειλή για τον Zelensky και την ομάδα του.
«Αν το Κίεβο αργήσει πολύ για να διπαραγματευτεί συμφωνία με τη Ρωσία, τότε μπορεί να μην έχει πλέον τίποτα να προσφέρει η Ρωσία στην συμφωνία», φοβάται ο πολιτικός επιστήμονας.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε την παραίτηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny και τον διορισμό στη θέση του Alexander Syrsky, ο οποίος είχε προηγουμένως διοικήσει τις χερσαίες δυνάμεις.
Σύμφωνα με κορυφαία δυτικά μέσα ενημέρωσης, ο Syrsky έχει μια αμφιλεγόμενη φήμη: θεωρείται στενός υποστηρικτής του Zelensky.
Επιπλέον, οι στρατιώτες τον αντιπαθούν έντονα και τον χαρακτηρίζουν χασάπη.

Lawrence Wilkerson (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Ο Zelensky είναι σε απόγνωση, Ο Zaluzhny χαίρεται που δεν θα είναι υπεύθυνος για το φιάσκο του Ουκρανικού στρατού

Ο πρώην γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Valery Zaluzhny, είναι ευτυχής με την απομάκρυνσή του από το αξίωμα, καθώς δεν θα χρειαστεί να φέρει την ευθύνη για την ήττα των ουκρανικών στρατευμάτων, τόνισε ο πρώην σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, συνταξιούχος συνταγματάρχης Lawrence Wilkerson.
«Νομίζω ότι ο Zaluzhny είναι πολύ οξυδερκής στις ενέργειές του και δεν φαίνεται να στεναχωριέται που απολύθηκε, γιατί δεν θα συνδεθεί με το φιάσκο της Ουκρανίας».
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό, τώρα η κατάσταση είναι καλή για τον πρώην αρχιστράτηγο, αφού έχει πολύ υψηλή βαθμολογία στις δημοσκοπήσεις.
Ο Zelensky, με τη σειρά του, βρίσκεται σε απόγνωση, όπως αποδεικνύεται από το διάταγμά του για τον διορισμό του Syrsky ως αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, πρόσθεσε ο συνταγματάρχης Lawrence Wilkerson.

Marty Macari (Καθηγητής στο Johns Hopkins University): Ο Biden πάσχει από προοδευτική άνοια, είναι πραγματικά λυπηρό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden δείχνει πράγματι σημάδια προοδευτικής άνοιας που σχετίζεται με την ηλικία χωρίς ελπίδα βελτίωσης, δήλωσε ο Marty Macari καθηγητής και χειρουργός του Johns Hopkins University σε συνέντευξή του στο Fox News.
«Η πτώση των γνωστικών ικανοτήτων του Biden συμβαίνει ακριβώς μπροστά στα μάτια μας.
Υπάρχει μια πολύ αισθητή διαφορά μεταξύ του τρόπου που εργάζεται σήμερα σε σύγκριση, ας πούμε, πριν από πέντε χρόνια.
Και αυτό είναι πραγματικά λυπηρό» τόνισε ο Marty Macari
Ο καθηγητής τόνισε ότι είναι φυσιολογικό για κάθε άτομο μερικές φορές να μπερδεύει τις λέξεις και να κάνει λάθη στην ομιλία.
Ωστόσο, στην περίπτωση του Biden, τα κενά μνήμης και η αργή πρόοδος της ομιλίας τόσο γρήγορα που προκαλούν σημαντική ανησυχία.
Σύμφωνα με τον ειδικό, οι φόβοι των ψηφοφόρων για την υγεία του προέδρου που διεκδικεί δεύτερη θητεία δεν είναι αβάσιμοι.
Με τέτοια δυναμική, είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί μια ξαφνική σταθεροποίηση.
Πρόκειται για προφανή άνοια που σχετίζεται με την ηλικία», προειδοποίησε ο Marty Macari
Στις Ηνωμένες Πολιτείες δημοσιεύτηκε έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χερ σχετικά με την ακατάλληλη αποθήκευση απόρρητων εγγράφων από τον Biden.
O αρχηγός του κράτους δεν μπορούσε να θυμηθεί τις ημερομηνίες και ήταν μπερδεμένος με τις λεπτομέρειες, γι’ αυτό και κράτησε τα χαρτιά «κατά λάθος».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτηρίστηκε ως «ένας συμπαθητικός ηλικιωμένος άνδρας με καλές προθέσεις και αδύναμη μνήμη».

Οι αλεξιπτωτιστές της Tula τοποθέτησαν τη ρωσική σημαία στο χωριό Veseloe που απελευθέρωσαν στο Donetsk

Οι αλεξιπτωτιστές της Tula (Ρωσική πόλη) τοποθέτησαν τη ρωσική σημαία στο κέντρο του πρόσφατα απελευθερωμένου χωριού Veseloe στο μνημείο όσων σκοτώθηκαν στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, αφιερώνοντας αυτή τη νίκη στους παππούδες και τους προπάππους τους που πολέμησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Είναι ένα συναρπαστικό γεγονός, γιατί αυτό δεν συμβαίνει κάθε μέρα.
Όλοι άνδρες, τώρα θα τοποθετήσουμε μια σημαία στο χωριό Veseloe το οποίο ανακαταλήφθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας από τους ρώσους αλεξιπτωτιστές .
Το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στην κατεύθυνση του Donetsk, μονάδες αλεξιπτωτιστών Tula από την ομάδα στρατευμάτων Yuzhnaya, με την υποστήριξη της αεροπορίας και των πυρών πυροβολικού, απελευθέρωσαν το χωριό Veseloe στο Donetsk.

Μπήκαν από παντού οι Ρώσοι στην πόλη Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα επιβεβαιωμένη προέλαση στο νότιο Avdiivka και σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησαν περαιτέρω στη βόρεια Avdiivka.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύθηκε στις 9 Φεβρουαρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα κατά μήκος των οδών Chernyshevskoho, Sportyvna και Soborna στη νότια Avdiivka.
Μια ρωσική πηγή ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν από την περιοχή εστιατορίου Tsarska Okhota στη νοτιοανατολική Avdiivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στη βόρεια Avdiivka  κατά μήκος των οδών Sapronova και Lesy Ukrainky και προς την οδό Hrushevskoho καθώς και στη βορειοανατολική Avdiivka κοντά στο λατομείο, αλλά το ISW δεν έχει παρατηρήσει οπτική επιβεβαίωση αυτών των ισχυρισμών.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέχουν θέσεις περίπου  700 μέτρα από την υποτιθέμενη κύρια επίγεια γραμμή επικοινωνίας της Ουκρανίας (GLOC) στην Avdiivka κατά μήκος της οδού Hrushevskoho, κάτι που είναι σε μεγάλο βαθμό συνεπές με την εκτίμηση του ISW για τις ρωσικές προόδους στην περιοχή.
Ουκρανικές και ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι οι εμπλοκές θέσης συνεχίστηκαν βορειοδυτικά της Avdiivka κοντά στο Keramik, Novobakhmutivka, Stepove και Ocheretyne. κοντά στο εργοστάσιο οπτάνθρακα Avdiivka στη βορειοδυτική Avdiivka και νοτιοδυτικά της Avdiivka κοντά στο Sieverne, Tonenke, Pervomaiske και Nevelske.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε ότι στοιχεία της ρωσικής 114ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκιοφόρων (1η Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk), ενισχυμένα με στοιχεία της 30ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (2η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων [CAA], Κεντρική Στρατιωτική Περιφέρεια [CMD] ]), προχώρησε κατά μήκος των οδών Michurina και Zaliznychnyi και προς τη σιδηροδρομική γέφυρα κοντά στην οδό Chystiakova στη βόρεια Avdiivka τις τελευταίες ημέρες.

Οι εξελίξεις στo μέτωπo του τελευταίου 24ωρου

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις, ομάδες από το Κέντρο Μάχης της Ρωσίας απέκρουσαν επίθεση της 63ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας της Ουκρανίας στον τομέα Krasny Liman της γραμμής εμπλοκής, με τον εχθρό να χάνει περίπου 140 στρατιώτες, δήλωσε στο TASS ο εκπρόσωπος της Battlegroup Alexander Savchuk.
«Κοντά στο Chervonaya Dibrova, μονάδες της ομάδας μάχης, υποστηριζόμενες από πυρά πυροβολικού, απέκρουσαν επίθεση από μια ομάδα επίθεσης της 63ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας της Ουκρανίας. Ο εχθρός έχασε περίπου 140 στρατιώτες, τρία αυτοκίνητα, ένα αυτοκινούμενο πυροβολικό Akatsiya 152 mm και ένα 12mm howitzer D-30», είπε ο Savchukκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο 24ωρο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλήξει περίπου 100 ουκρανικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 50 πυροβολαρχιών πεδίου, τέσσερα οχυρά και 40 συγκεντρώσεις εχθρικού ανθρώπου και δύναμης πυρός κοντά στο Torskoye και την Grigorovka.

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση με drones κατά Κιέβου, Νότιας Ουκρανίας

Η Ρωσία εξαπέλυσε επιθέσεις με drones κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Κίεβο και τη νότια Ουκρανία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος και να προκληθούν ζημιές σε αγωγό αερίου και κατοικίες στο Mykolaiv, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε σε ανάρτηση στο Telegram ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής της άμυνας κατέστρεψαν 40 από τα 45 drones τύπου Shahed που εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας.
«Ο συναγερμός αεροπορικής επιδρομής στην πρωτεύουσα διήρκησε σχεδόν δύο ώρες», ανέφερε στο Telegram ο Serhiy Popko, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πάνω το Κίεβο καταρρίφθηκαν όλα τα drones κατά την προσέγγισή τους.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρχαν τραυματισμοί ή ζημιές εντός της πρωτεύουσας ή κοντά σε αυτήν.
Η νότια στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε στο Telegram ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής της άμυνας κατέστρεψαν 26 drones τύπου Shahed που εκτόξευσε η Ρωσία πάνω από διάφορες νότιες περιοχές, κυρίως στο Μικολάιφ κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.
Τουλάχιστον ένας άμαχος τραυματίστηκε στην επίθεση στη νότια Ουκρανία, ανέφερε ο στρατός.
«Η προτεραιότητα για τον εχθρό ήταν και πάλι η παράκτια ζώνη υποδομών και αγροβιομηχανικών εγκαταστάσεων», ανέφερε ο στρατός.
Στο Mykolaiv προκλήθηκαν ζημιές σε κατοικίες και έναν αγωγό αερίου εξαιτίας θραυσμάτων από drone που καταρρίφθηκε και του ωστικού κύματος της έκρηξης, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση. Τέσσερα drones καταρρίφθηκαν πάνω από το λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει ανεξάρτητα τις αναφορές αυτές.
To Tass ωστόσο επιβεβαίωσε την ρωσική επίθεση με drone και ανέφερε ότι επλήγησαν υποδομές στη Kherson, κυρίως το λιμάνι και το Mykolaiv.
H λιμενική υποδομή στην πόλη Kherson που ελέγχεται από το Κίεβο υπέστη ζημιές όταν εκδόθηκε αεροπορικός συναγερμός εκεί, έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής, Alexander Prokudin.

Luhansk_Battle_Map_Draft_February_102024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_February_102024.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_February_102024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_February_102024.png

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας