Η Κίνα έβαλε “stop” στην αποστολή MiG-29 από Πολωνία σε Ουκρανία

984

Η Κίνα φέρεται να εμπόδισε τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 από την Πολωνία προς την Ουκρανία μέσω μυστικών συνομιλιών με την Ουάσιγκτον.

Η κινεζική επέμβαση έκανε τις ΗΠΑ να απορρίψουν την πρόταση της Πολωνίας να παραδώσουν τα μαχητικά της σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ για χρήση από την Ουκρανική Αεροπορία.

Το Πεκίνο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στα παρασκήνια στη διαχείριση της κρίσης στην Ουκρανία, παρόλο που δημόσια έχει διατηρήσει χαμηλό προφίλ, σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις που έκανε ένας Βρετανός δημοσιογράφος, ο Όουεν Μάθιους, ο οποίος γράφει για τη βρετανική «The Spectator».

Σύμφωνα με τον Μάθιους, ο οποίος επικαλείται πηγή του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA), η βασική προτεραιότητα του Πεκίνου είναι η αντιπαράθεση Ρωσίας-ΝΑΤΟ να «αποφύγει οποιαδήποτε πυρηνική κλιμάκωση και να βοηθήσει στην επίτευξη εκεχειρίας».

Αυτό φάνηκε κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί, όπου ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε ότι ο κόσμος «πρέπει να αποτρέψει μια πυρηνική κρίση στην ευρασιατική ήπειρο» σε μια συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας μια σπάνια περίπτωση δημόσιας συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα για τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Βρετανό δημοσιογράφο, η προσφορά της Πολωνίας να προμηθεύσει την Ουκρανία με ολόκληρο τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 τον Μάρτιο προκάλεσε ανησυχία για τους Κινέζους, καθώς θα ανέβαζε αρκετά τις εντάσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Έτσι, μέσω των ανεπίσημων επαφών μεταξύ της Ουάσιγκτον και του PLA, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι εάν οι ΗΠΑ σταματούσαν τη συμφωνία για τα MiG-29, οι στρατηγοί του κινεζικού στρατού θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εκτονώσουν την πυρηνική απειλή του Προέδρου Πούτιν σε επιχειρησιακό επίπεδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας