Η ανασκόπηση των μαχών της 7/12 στα Ουκρανικά μέτωπα

4780
Εκεί,  που διεξάγονται οι πραγματικές μάχες, δηλαδή στα μέτωπα της ΕΣΕ, η χτεσινή μέρα ήταν μία από τις χειρότερες από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, τόσο σε επίπεδο απωλειών, έμψυχων (κάτι λιγότερο από 1.000 ήταν οι νεκροί σε όλα τα μέτωπα αθροιστικά από πλευράς VSU) και υλικών, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, αφού φαίνεται ότι η ρωσική «ήρεμη», πλην πολυμέτωπη και αποφασιστική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη αποδίδει ολοένα και περισσότερους καρπούς. Ο συνδυασμός στρατιωτικών αποτυχιών και τριβών της ηγεσίας της χούντας του Κιέβου με τους πάτρωνές της (λέγε με «Θείο Σαμ») δημιουργεί μια προβολή της επόμενης μέρας στο Ουκρανικό: τη διαφαινόμενη ήττα κατά κράτος των VSU στα πεδία των μαχών και την παταγώδη πτώση του καθεστώτος του Κιέβου, μαζί με τη φυσική εξόντωση των μελών του (Στγ: το μόνο ερώτημα είναι… ποιος θα τους πετύχει πρώτος, οι «εχθροί» ή οι «φίλοι»;!…).
– Ως είδηση της τελευταίας στιγμής μας έρχεται η ματαίωση, την τελευταία στιγμή, της τηλεδιάσκεψης του «Χρυσού Ρώθωνος» με το Κογκρέσο των ΗΠΑ, μετά μάλιστα από την απόρριψη, από το συγκεκριμένο Σώμα, του πακέτου παροχής «βοήθειας» προς το καθεστώς του Κιέβου που πρότειναν οι Δημοκρατικοί Υπενθυμίζω ότι την πλειοψηφία, πλέον, στο Κογκρέσο την έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ήθελαν να περάσουν από το Σώμα τη δική τους ατζέντα, με έμφαση στο μεταναστευτικό, την οποία όμως αρνήθηκαν να στηρίξουν οι Δημοκρατικοί. Έτσι λοιπόν, αφού αρχικά δημιουργήθηκε το απαραίτητο… «σύστριγκλο» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σώματος, οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν το σχέδιο χρηματοδότησης του καθεστώτος Ζελένσκι μέχρι το τέλος αυτού του έτους και οδήγησαν σε ματαίωση την τηλεδιάσκεψη. Άλλος ένας… πανωλεθρίαμβος, λοιπόν, για τον «Χρυσούν Ρώθωνα» και το παρεάκι του… Από ήττα σε ήττα, μέχρι την τελική ταπείνωση…
– Ήρθε όμως η ώρα και για τη συνοπτική περιγραφή της κατάστασης στα μέτωπα της ΕΣΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέχρι χτες (06/12) αργά το βράδυ:
– Κάνοντας, ωστόσο και πάλι μια μικρή χρονική «αντιστροφή», να αναφέρω ότι τα ρωσικά πλήγματα από αέρος συνεχίστηκαν και απόψε μετά τα μεσάνυχτα. Βασικοί στόχοι ήταν μέχρι τώρα το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σταροκονσταντίνοφ (Περιφέρεια Χμελνίτσκι) – για 5η συνεχόμενη μέρα, αλλά και η Περιφέρεια Οδησσού και οι λιμενικές (και όχι μόνο) υποδομές τόσο στην ίδια την Οδησσό, όσο και στο Ιζμαήλ και τα Ρένι, λιμάνια στις εκβολές και το ρου του Δούναβη, στας σύνορα με της Ουκρανίας με τη Ρουμανία. Κατά το μεσημέρι αναμένουμε και τα αποτελέσματα αυτών των πληγμάτων.
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν), έχουμε την εδραίωση των ρωσικών δυνάμεων στα βόρεια προάστια της Σινκόφκα και την προσπάθεια των VSU να «χτίσουν» τη νέα γραμμή άμυνάς τους στην Πετροπάβλοφκα. Η κίνηση να ενισχυθεί το συγκεκριμένο χωριό με εφεδρείες από τα μετόπισθεν και με τη δημιουργία νέων οχυρωμένων θέσεων καταδεικνύει έμμεσα ότι οι VSU προετοιμάζονται για τακτική υποχώρηση από τη Σινκόφκα. Οι κινήσεις, ωστόσο, των ουκρανικών δυνάμεων παρακολουθούνται από τη ρωσική πλευρά και ήδη τις πρώτες πρωινές ώρες (κατά τη συγγραφή του παρόντος σημειώματος) υπάρχουν αναφορές για ρωσικά πλήγματα σε θέσεις προσωρινής στρατοπέδευσης μονάδων των VSU σε βάθος 1,5 χλμ από τη γραμμή του μετώπου, αλλά και άλλες καταστροφές έμψυχου και τεχνικού δυναμικού των VSU, για τις οποίες θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση μετά το μεσημέρι από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Νοτιότερα από τις προαναφερθείσες περιοχές, υπήρξε προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στα Τέρνι και την Γιάμπολοφκα – οι μονάδες των VSU απωθήθηκαν σε βάθος περισσότερο των 500 μέτρων από την προηγούμενη γραμμή κρούσης.
– Στα βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ, οι τακτικές επιτυχίες των ρωσικών δυνάμεων στο μέτωπο γύρω από το Αρτιόμοφσκ και το Σολεντάρ ήταν κατά τη χτεσινή μέρα τουλάχιστον σημαντικές, εάν όχι «θεαματικές». Ξεκινώντας από το νότιο άκρο της ρωσικής διάταξης, τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να καταλάβουν το στρατηγικής σημασίας ύψωμα 235.7 (γνωστό και ως «Όστροφ», δηλαδή «Νησί») στα βόρεια της Κλεστσέγεφκα, η κατοχή του οποίου επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής ΝΔ του Αρτιόμοφσκ και συγκεκριμένα προς το χωριό Κράσνογε (Ιβάνοφσκογε). Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων από το Χρόμοβο (Αρτιόμοφσκογε) προς το Κράσνογε από τη βόρεια πλευρά του χωριού, σύντομα αναμένεται η οριστική επικράτηση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή.
* Ωστόσο οι επιτυχίες των ρωσικών δυνάμεων δεν περιορίζονται στα παραπάνω. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη ρωσική επίθεση προς την πλευρά του συνεταιρισμού εξοχικών κατοικιών που βρίσκεται ΝΔ του Αρτιόμοφσκ και πολύ κοντά στο Κράσνογε. Λίγο βορειότερα, βρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων από την πλευρά της τεχνητής λίμνης της Μπερχόφκα προς την Μπογκντάνοφκα και την Γκρίγκοροφκα με φορά απο Βορρά προς Νότο. Η κατάληψη των δύο χωριών και η μετακίνηση της γραμμής διαχωρισμού προς τα δυτικά, θα φέρει τις ρωσικές δυνάμεις πολύ πιο κοντά στο Τσάσοφ Γιαρ και την Κονσταντίνοφκα και η ενοποίηση των ενεργειών των ρωσικών στρατευμάτων μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των επιθετικών ενεργειών που περιγράφηκαν πιο πάνω, θα βάλει σε νέα τακτική φάση τις επιχειρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.
* Παράλληλα ενεργοποιήθηκε εκ νέου το μέτωπο βορείως του Σολεντάρ, με τις ρωσικές δυνάμεις να επιτίθενται από την πλευρά της Μπελογκόροφκα και να επιτυγχάνουν τακτική προώθηση στον σιδηροδρομικό σταθμό ανατολικά το Βεσιόλογε. Η ενδεχόμενη κατάληψη του συνόρου Βεσιόλογε – Ραζντόλοφκα, που είναι και ο άμεσος τακτικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων, θα δυσκολέψει αφάνταστα την παρουσία των μονάδων των VSU στην περιοχή και θα ανοίξει τον δρόμο προς το Τζερζίνσκ και το πλησίασμα των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στο μέτωπο του Ντονιέτσκ με αυτές που επιχειρούν στο τμήμα του Κράσνι Λιμάν.
* Στο τμήμα της Αβντέγεφκα, οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν χτες να προωθηθούν περαιτέρω στην περιοχή του Στεποβόγε (Πετρόφσκογε) και στο ΒΑ τμήμα από το εργοστάσιο οπτάνθρακα (κοκ) – αμφότερα βρίσκονται βόρεια από την ίδια την πόλη. Επιτυχώς προωθούνται και οι ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά της πόλης, καθώς και ΒΔ της βιομηχανικής ζώνης προς τον συνεταιρισμό «Βινογκράντνικι» («Αμπέλια»). Στη Μάργινκα συνεχίζονται οι προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να εκδιώξουν οριστικά τις μονάδες των VSU που έχουν οχυρωθεί στο ΒΔ τμήμα της πόλης.
– Στα μέτωπα του Ουγκλεντάρ και του Ζαπορόζιε, παρά τη φαινομενική «ησυχία», αναλογικά με άλλα τμήματα του μετώπου της ΕΣΕ, στην πραγματικότητα οι αντιμαχόμενες πλευρές διεξάγουν μάχες θέσεων, κυρίως με τη χρήση του Πυροβολικού. Ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις, έχοντας αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων, κατάφεραν να διευρύνουν στη ζώνη ελέγχου τους γύρω από το Πριγιούτνογε (τμήμα Βρεμιόφκα), ενώ χάρη στην καλή δουλειά των αναγνωριστικών drones, ανακαλύπτουν διαρκώς και πλήττουν στόχους των VSU στα μετόπισθεν, αυξάνοντας έτσι τις απώλειες των τελευταίων σε μεγαλύτερες, σε αναλογία με την ένταση των μαχών, απώλειες την ουκρανική πλευρά. Στο τμήμα του Ορέχοφ οι σποραδικές ουκρανικές απόπειρες αντεπίθεσης στο Ραμπότινο και το Βερμπόβογε δεν τους επέφεραν καμία επιτυχία, αφού η ρωσική πλευρά τις απέκρουσε χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας η κατάσταση παραμένει πρακτικά αμετάβλητη. Οι VSU επιχειρούν να διευρύνουν τη ζώνη ελέγχου τους γύρω από χωριό Κρίνκι προς τα νότια και την περιοχή των «Θερμοκηπίων», ωστόσο τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων τους υποχρεώνουν να υποχωρούν κάθε φορά στις αρχικές τους θέσεις με σημαντικές απώλειες. Συνεχίζονται και τα ρωσικά πλήγματα στη δυτική όχθη του Δνείπερου, σε περιοχές όπου εδράζονται εφεδρικές μονάδες των VSU και της λεγόμενης «Εδαφικής Άμυνας», αλλά και στρατιωτικά οχήματα και οπλικά συστήματα.
– Συνοπτικά τώρα ο πίνακας των χτεσινών απωλειών των VSU, για τον οποίο επισήμανα ήδη ότι ήταν ιδιαίτερα «πλούσιος» χτες και αρκούντως… «εορταστικός» (not). Η αναφορά των επιμέρους μετώπων γίνεται όπως πάντα με γεωγραφική σειρά από Βορρά προς Νότο:
– «Βόρειο» μέτωπο ({Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Περίπου 140 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο М119 (παραγωγής ΗΠΑ).
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Περίπου 290 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 5 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο М109 Paladin (παραγωγής ΗΠΑ) και 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Dana (τσεχικής παραγωγής).
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Περίπου 300 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα. 6 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Krab (πολωνικής παραγωγής) και 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 165 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τανκ, 2 BMP, 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα FH-70 (βρετανικής παραγωγής), 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Krab (πολωνικής παραγωγής), 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο М777 (παραγωγής ΗΠΑ), 2 αυτοκινούμενα πυροβόλα 2S1 Gvozdika και 1 πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 55 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 80 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο М109 Paladin (παραγωγής ΗΠΑ), 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο М777 (παραγωγής ΗΠΑ), 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20 και 1 σταθμός ραδιοηλεκτρονικού πολέμου.
– Ακόμη:
– Από ρωσικά πυρά επλήγησαν ή/και καταστράφηκαν τα κέντρα διοίκησης της 31ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, της 12ης Ταξιαρχίας Ειδικών Αποστολών (SpetsΝaz) και το κέντρο πλοήγησης drones της 109ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των VSU, καθώς και αποθήκες καυσίμων των VSU σε διάφορα σημεία του μετώπου.
– Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε χτες 2 ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη: 1 Su-25 στην περιοχή Ντομπροπόλγε (ΛΔ Ντονιέτσκ) και 1 MiG-29 στην περιοχή Καμισεβάχα (Περιφέρεια Ζαπορόζιε). Ακόμη κατέρριψε 76 ουκρανικά drones και αναχαίτισε 8 βλήματα βαλλιστικών πυραύλων HIMARS και 1 τηλεκατευθυνόμενη αεροπορική βόμβα JDAM
– Ολοκληρώνοντας και την αποψινή ανασκόπηση παρουσιάζω, κατά το σύνηθες, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (06/12/2023): 549 αεροπλάνα, 257 ελικόπτερα, 9.541 drones, 442 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 13.840 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.188 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.253 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 15.986 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
                                                         Βασίλης Μακρίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας