Η ανασκόπηση των μαχών της 4/2 στα Ουκρανικά μέτωπα

1438
Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν) οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν με αρκετή επιτυχία τις επιθέσεις τους προς τη Σινκόφκα και την Πετροπάβλοφκα. Η επιλογή της κατά μέτωπον επίθεσης έχει εγκαταλειφθεί ως επιλογή, ωστόσο η τακτική της σταδιακής περικύκλωσης και της δημιουργίας «τανάλιας» γύρω από τις μονάδες των VSU στην περιοχή εφαρμόζεται επιτυχώς. Στα Τερνί επίσης τα ρωσικά στρατεύματα προωθήθηκαν περαιτέρω και μείωσαν την απόστασή τους από τη συγκεκριμένη κωμόπολη στο 1,5 χλμ περίπου. Στο δάσος της Σερεμπριάνκα και τις γύρω περιοχές συνεχίζονται οι μάχες θέσεων.
– Στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ και του Σολεντάρ η ρωσική πλευρά ενεργοποίησε εκ νέου το μέτωπο ΒΔ του Σολεντάρ ξεκινώντας επίθεση προς το χωριό Φιόντοροφκα. Στη Μπογκντάνοφκα και τα υψώματα Β-ΒΔ της Κλεστσέγεφκα δεν υπήρξαν ιδιαίτερες μεταβολές, ενώ υπήρξε μικρή προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην περίμετρο του Χρόμοβο (Αρτιόμοφσκογε).
– Στην περιοχή της Αβντέγεφκα και την περίμετρό της, οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν κατά 1 χλμ βορείως του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων στο βόρειο τμήμα της πόλης, αλλά και στην περίμετρο του εργοστασίου οπτάνθρακα (κοκ). Στο νότιο τμήμα της πόλης, όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εισέλθει στον οικιστικό ιστό, η ίδια η ουκρανική πλευρά αναγνώρισε την προώθηση και την εδραίωση των ρωσικών δυνάμεων. Η χθεσινή μέρα πέρασε κυρίως με μάχες θέσεων και με απόπειρες των VSU να αντεπιτεθούν στην περιοχή, ο οποίες ωστόσο κατέληξαν σε πλήρη αποτυχία. Στο μεταξύ τα ουκρανικά ΜΜΕ και ΜΚΔ ανέφεραν χτες με… copy + paste ότι στην περιοχή δήθεν εμφανίστηκαν τανκ M1A2 Abrams (παραγωγής ΗΠΑ), ωστόσο από το οπτικοακουστικό υλικό που δημοσιεύθηκε ΄δεν προκύπτει η παρουσία περισσότερων του 1 τανκ αυτού του τύπου. Με δεδομένο ότι ανάλογη δήθεν «εμφάνιση» των M1A2 Abrams είχαμε πρόσφατα και στο Κουπιάνσκ (όπου αποδείχθηκε ότι τελικά ήταν «παραμύθι» των ουκρανικών υπηρεσιών ψυχολογικών επιχειρήσεων), δεν αποκλείεται κι εδώ να έχουμε κάτι ανάλογο.
– Στη γραμμή μετώπου από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε, οι VSU προέβησαν σε «απονενοημένο διάβημα», προσπαθώντας να εισέλθουν στον οικιστικό ιστό του Ραμπότινο και μάλιστα από τον άλλοτε κεντρικό δρόμο του ερειπωμένου χωριού. Τα μαζικά και συντονισμένα πυρά των ρωσικών δυνάμεων από τα γύρω υψώματα οδήγησαν τις μονάδες των VSU σε έναν ακόμη «πανωλεθρίαμβο» στην περιοχή. Κατά τα λοιπά δεν υπήρξαν χτες αξιοσημείωτες μεταβολές, πέραν της συνήθους ανταλλαγής πυρών «εκ του μακρόθεν». Οι VSU χρησιμοποιούν κυρίως τα επιθετικά τους drones και το Πυροβολικό τους, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις εκτός από το Πυροβολικό χρησιμοποιούν και την Πολεμική Αεροπορία, που βάλλεις τις θέσεις των αντιπάλων με βλήματα FAB (500 και 1500, θερμοβαρικά βλήματα Solntsepyok κ.ά. παρόμοια μέσα.
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας η κατάσταση στα Κρίνκι και τη γύρω περιοχή παρέμεινε επίσης αμετάβλητη, ενώ συνεχίστηκαν και τα πλήγματα της ρωσικής πλευράς σε θέσεις των μετόπισθεν των VSU στη δυτική όχθη του Δνείπερου (Στγ: αναφέρθηκαν πιο πάνω και κάποια συγκεκριμένα περιστατικά).
– Ο πίνακας των χτεσινών απωλειών των VSU διαμορφώθηκε ως εξής (Στγ: η σειρά αναφοράς των μετώπων είναι πάντα από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Περίπου 30 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Krab (πολωνικής κατασκευής), και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ).
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Περίπου 120 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα και 4 στρατιωτικά αυτοκίνητα
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ (Αρτιόμοφσκ, Σολεντάρ, Αβντέγεφκα, Μάργινκα κοκ): Περίπου 120 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 BMP, 3 τεθωρακισμένα οχήματα Kozak, 6 αυτοκίνητα pickup, 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika, 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20 και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30. Επίσης στην περιοχή της πόλης Κρασνοαρμέισκ (Ποκρόφσκ) από ρωσικά πυρά καταστράφηκε αποθήκη πυρομαχικών της 47ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των VSU.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 115 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 2S3 Akatsiya και 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ): Περίπου 45 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20 και 1 αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων BM-21 Grad.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 30 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ) και 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20.
– Ακόμη, από ρωσικά πυρά καταστράφηκε αποθήκη καυσίμων για τις ανάγκες των VSU στην Περιφέρεια Ντνιεπροπετρόφσκ.
– Τέλος, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε κατά τη χτεσινή μέρα σε διάφορα σημεία της γραμμής του μετώπου 97 ουκρανικά drones.
– Τελειώνοντας και την αποψινή ανασκόπηση παρουσιάζω, κατά την πάγια συνήθεια της στήλης, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (04/02/2024): 568 αεροπλάνα, 265 ελικόπτερα, 11.775 drones, 462 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 14.904 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.216 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.963 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 18.230 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
Βασίλης Μακρίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας