Η ανασκόπηση των μαχών της 14/12 στα Ουκρανικά μέτωπα

759
Στα «επιχειρησιακά», τώρα, από χτες μετά τα μεσάνυχτα είχαμε, όπως έγραψα στο προηγούμενο σημείωμά μου, ρωσικά εναέρια πλήγματα στις Περιφέρειες Κιέβου, Οδησσού, Νικολάγεφ, Χμελνίτσκι και Ντνιεπροπετρόφσκ, με κύριους στόχους υποδομές αεροδρομίων και λιμένων. Απόψε περί τις 00:40 μετά τα μεσάνυχτα ήταν σε εξέλιξη ρωσικά πλήγματα από αέρος στις Περιφέρειες Βίνιτσας, Κιροβογκράντ, Χμελνίτσκι (για πολλοστή φορά το αεροδρόμιο Σταροκονσταντίνοφ), Ντνιεπροπετρόφσκ και Τσερκάσι. Νεότερα για τα αποτελέσματα αυτών των πληγμάτων θα λάβουμε λογικά μέχρι το μεσημέρι.
– UPD: Ένα επαναληπτικό χτύπημα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Σταροκονσταντίνοφ αναφέρθηκε λίγο πριν τις 4:00 το πρωί από ρωσικά και ουκρανικά Μέσα.
– Στον αντίποδα, οι VSU προσπάθησαν να καταφέρουν ένα «εφετζίδικο» πλήγμα στις Περιφέρειες της Μόσχας και της Καλούγκας, προσδοκώντας έτσι να πλήξουν επικοινωνιακά την ετήσια απολογιστική συνέντευξη του Προέδρου Πούτιν. Τελικά έκαναν… μια τρύπα στο νερό, καθώς η ρωσική αεράμυνα αντέδρασε άκρως αποτελεσματικά, καταρρίπτοντας και τα 12 ουκρανικά drones που επιτέθηκαν στις παραπάνω περιοχές.
– Ένα χτεσινό πλήγμα των VSU σε αστικές περιοχές είχε αποτέλεσμα και αυτό πάλι μέσα στην πόλη του Ντονιέτσκ, όταν από βλήμα πυροβόλου των 155 mm (ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών δηλαδή) τραυματίστηκαν 5 άμαχοι πολίτες.
– Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στα επιμέρους μέτωπα:
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν), οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να απελευθερώσουν τη Σινκόφκα, ενώ υπήρξε προώθηση προς την πλευρά της Ιβάνοφκα.
– Στα βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ, στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ και του Σολεντάρ συνεχίζονται οι επιθετικές ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων προς την πλευρά της Μπογκντάνοφκα. Προώθηση των ρωσικών δυνάμεων υπήρξε ταυτόχρονα από την πλευρά του Χρόμοβο (Αρτιόμοφσκογε) προς το Κράσνογε (Ιβάνοφσκογε) και στα υψώματα της Κλεστσέγεφκα και της Αντρέγεφκα. Η κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων σε αυτή την περιοχή γίνεται «αντικριστά» και ο στόχος τους είναι, φυσικά, να συναντηθούν, αφού πρώτα έχουν εξουδετερώσει και εκκαθαρίσει τις μονάδες των VSU στην περιοχή. Στην περιοχή της Αβντέγεφκα η βασική πίεση των ρωσικών στρατευμάτων κατά τη χτεσινή μέρα επικεντρώθηκε στα βόρεια της πόλης, στην ευρύτερη περιοχή των Στεποβόγε και Οτσερέτινο, στον άξονα της σιδηροδρομικής γραμμής που διέρχεται την περιοχή. Στα υπόλοιπα τμήματα γύρω από την Αβντέγεφκα δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, ωστόσο αυτό οφείλεται αφενός στις κακές καιρικές συνθήκες, αφετέρου στο ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για το επόμενο επιθετικό κύμα τους, αφού κάνουν την κατάλληλη προεργασία επί των μονάδων των VSU με το Πυροβολικό και την Αεροπορία Στρατού τους. Στη Μάργινκα, μετά την απελευθέρωση της πόλης οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην απελευθέρωση του χωριού Πομπέντα στα Δ-ΒΔ της πόλης, το οποίο παρά το μικρό του μέγεθος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οχυρό για τις VSU. Για να «κλείσει» αυτό το μέτωπο και να συνενωθούν οι ρωσικές δυνάμεις με κατεύθυνση προς τα δυτικά, απαιτείται μια επίθεση ευρέος μετώπου στα δυτικά της Μάργινκα, με κατεύθυνση από Νότο προς Βορρά και η οποία θα ξεκινά από το ύψος της Μπογκντάνοφκα. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και το περιώνυμο οχυρό «Ζβερίνιετς» («Θηριοτροφείο»), το οποίο άλλαξε ουκ ολίγες φορές χέρια κατά τη διάρκεια της ΕΣΕ και τώρα βρίσκεται σε α6υτά των VSU. Ο έλεγχος του στρατηγικού υψώματος πάνω στο οποίο είναι χτισμένο αυτό το οχυρό δίνει μεγάλο πλεονέκτημα πυρός σε όποιον το κατέχει. Οι μάχες των επόμενων ημερών θα μας δώσουν εικόνα για την πορεία των επιχειρήσεων της ρωσικής πλευράς σε αυτή την περιοχή.
– Στο μέτωπο που εκτείνεται από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε, οι κακές καιρικές συνθήκες και κυρίως η ομίχλη που επικρατεί στην περιοχή δυσκολεύουν αφάνταστα την πλοήγηση των drones, αλλά και τον ορισμό συντεταγμένων για τα πλήγματα του Πυροβολικού και των δύο πλευρών. Μοναδική εξέλιξη – η περαιτέρω προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στα δυτικά του Ραμπότινο και η ανακατάληψη κάποιων σημαντικών οχυρών και στρατηγικών υψωμάτων στην περιοχή.
– Ανάλογη «απραξία», ελέω καιρού, επικράτησε και στην περιοχή της Χερσώνας, αφού οι VSU δεν επιχείρησαν προωθήσεις εντός της ανατολικής όχθης του Δνείπερου. Αυτό δεν έκανε, ωστόσο, τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή να «τεμπελιάσουν», αφού συνέχισαν να πλήττουν τόσο το ορμητήριο των VSU στα Κρίνκι, όσο και μονάδες των ουκρανικών μετόπισθεν στη δυτική όχθη του Δνείπερου, η οποία προσωρινά ελέγχεται από το καθεστώς του Κιέβου.
– Συνοπτικά και οι ημερήσιες απώλειες των VSU κατά τη χτεσινή μέρα (η σειρά παρουσίασης των μετώπων γίνεται πάντα με φορά από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Περίπου 45 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Περίπου 180 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Caesar (γαλλικής παραγωγής).
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Περίπου 265 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 2S3 Akatsiya, 3 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 2A65 Msta-B και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 90 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 αυτοκίνητα pickup.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 45 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 40 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 4 στρατιωτικά αυτοκίνητα.
– Ακόμη:
– Από ρωσικά καταστράφηκαν 2 αποθήκες πυρομαχικών για πυροβόλα και οβιδοβόλα πεδίου, της 37ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών των VSU στην Ντάργεφκα (Περιφέρεια Χερσώνας) και της 65ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των VSU στο Βολτσάνσκ (Περιφέρεια Ζαπορόζιε).
– Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε χτες 26 ουκρανικά deones, ενώ αναχαίτισε και 3 βλήματα βαλλιστικών πυραύλων HIMARS.
– Φτάνοντας στην ολοκλήρωση και της αποψινή ανασκόπησης παρουσιάζω, ως συνήθως, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (14/12/2023): 550 αεροπλάνα, 257 ελικόπτερα, 9.687 drones, 442 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 14.046 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.188 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.329 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 16.288 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
                                                          Βασίλης Μακρίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας