H Toυρκία σε επιχείρηση περίσφιγξης της Ρωσίας σε ζώνη απειλητικών εκρήξεων

1429
Σχέδιο Υβριδικού Πολέμου της Rand Corporation Στρατηγικών Μελετών
Μετάφραση/Εισαγωγή: ΜιχαήλΣτυλιανού
.
[O Γουίλιαμ Ενγκντάλ είναι  πτυχιούχος γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Πρίνστον, σύμβουλος στρατηγικών κινδύνων, συγγραφέας με φήμη υψηλής εγκυρότητας επί θεμάτων γεωπολιτικής και υδρογονανθράκων και τακτικός συνεργάτης του ψηφιακού περιοδικού  New Eastern Outlook.
.
Το κατωτέρω άρθρο του φωτίζει άπλετα την πηγήτα όργανα και τους στόχους της επιδημίας εκρηκτικών κρίσεων σε χώρες παραμεθόριες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης αλλά και την αποστολή της Τουρκίας σ’ αυτήν την επιχείρηση. Συμβάλλει έτσι στην αποτίναξη του φενακισμού και της παγιδευτικής ευπιστίας και στην επώδυνη αλλά αναγκαστική προσγείωση στην ωμή πραγματικότητα.]
.
Μετάφραση/Εισαγωγή: Μιχαήλ Στυλιανού
.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεσπάσει μια σειρά γεγονότων στα κράτη γύρω από τη Ρωσική Ομοσπονδία, γεγονότων τα οποία σίγουρα δεν γίνονται δεκτά με χαρά στο Κρεμλίνο. Κάθε κέντρο κρίσης από μόνο του δεν αλλάζει οριστικά το παιχνίδι για τη μελλοντική ρωσική ασφάλεια. Συνολικά εξεταζόμενα όμως δείχνουν πως κάτι πολύ πιο δυσοίωνο ξετυλίγεται εναντίον της Μόσχας. Μια πρόσφατη μελέτη  του Ιδρύματος Rand που εκπονήθηκε για τον αμερικανικό στρατό υποδηλώνει με αξιοσημείωτη ακρίβεια ποιος θα μπορούσε να είναι πίσω από αυτό που τους επόμενους μήνες θα γίνει αναμφίβολα μια σημαντική απειλή για τη ρωσική ασφάλεια.
.
Οι με τουρκική υποστήριξη επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που ανάβουν φωτιά σε μιαν επικράτεια ύστερα από σχεδόν τρεις δεκαετίες σχετικού αδιεξόδου και παύσης των εχθροπραξιών, η συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση του Λουκασένκο στη Λευκορωσία, η περίεργη συμπεριφορά της ΕΕ και της Βρετανίας γύρω από την υποτιθέμενη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιφρονούντος Ναβάλνι και πιο πρόσφατα, οι μαζικές διαδηλώσεις στην Κιργισία, πρώην τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης στην Κεντρική Ασία, φέρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα της MI6 της Βρετανίας , της CIA και μιας σειράς ιδιωτικών ΜΚΟ με αποστολή την αλλαγή καθεστώτων..
.
Ναγκόρνο-Καραμπάχ
.
Στις 27 Σεπτεμβρίου στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός του 1994 με την Αρμενία κατά τη σύρραξη στο πλειοψηφικά αρμενικό Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ακολούθησαν οι σκληρότερες μάχες εδώ και χρόνια και από τις δύο πλευρές καθώς με τη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. Ο Ερντογάν της Τουρκίας τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Μπακού εναντίον της Αρμενίας και του αρμενικού Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οδηγώντας τον Νικόλ Πασινιάν, πρωθυπουργό της Αρμενίας, να κατηγορήσει την Τουρκία ότι “συνεχίζει μια γενοκτονική πολιτική ως πραγματικό καθήκον”. Ήταν μια σαφής αναφορά στην αρμενική καταγγελία του 1915-23 για γενοκτονία περισσότερων από ένα εκατομμύριο Αρμενίων Χριστιανών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Τουρκία μέχρι σήμερα αρνείται να αναγνωρίσει την ευθύνη.
.
Ενώ η Αρμενία κατηγορεί τον Ερντογάν ότι στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν στην παρούσα σύγκρουση στον Καύκασο, ο Ρώσος ολιγάρχης Γιεβγκένι Πριγκόζιν, που μερικές φορές αποκαλείται “σεφ του Πούτιν” για την αυτοκρατορία επιχειρήσεων σίτισης που διευθύνει καθώς και τους στενούς δεσμούς του με τον Ρώσο Πρόεδρο, δήλωσε σε συνέντευξη σε τουρκική εφημερίδα ότι η σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν προκλήθηκε από “τους Αμερικανούς”, και ότι το καθεστώς Πασινιάν βρίσκεται ουσιαστικά στην υπηρεσία των ΗΠΑ. Εδώ το πράγμα γίνεται ενδιαφέρον.
.
Το 2018 ο Πασινιάν ανήλθε στην εξουσία μέσω μαζικών διαδηλώσεων που αποκλήθηκαν «Βελούδινη Επανάσταση». Υποστηρίχθηκε ανοιχτά και σε μεγάλο βαθμό από το Ίδρυμα Σόρος Ανοικτής Κοινωνίας -Αρμενία, το οποίο από το 1997 χρηματοδοτεί ενεργά πολυάριθμες ΜΚΟ “προαγωγής της δημοκρατίας” στη χώρα. Ως πρωθυπουργός, ο Πασινιάν έχει αναθέσει τα σημαντικότερα υπουργεία της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής ασφάλειας και της άμυνας, σε άτομα χρηματοδοτούμενα από τον Τζωρτζ Σόρος.
.
Ταυτόχρονα, είναι αδιανόητο η Τουρκία του Ερντογάν, που εξακολουθεί να ανήκει στο ΝΑΤΟ, χωρίς προηγούμενη υποστήριξη της Ουάσιγκτον , σε κάποια μορφή, να στηρίζει τόσο ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν σε μια σύγκρουση που δυνητικά θα μπορούσε να την οδηγήσει σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία
.
Η Αρμενία είναι μέλος της οικονομικής και αμυντικής ένωσης « Ευρασιατική Οικονομική Ένωση» μαζί με τη Ρωσία. Αυτό καθιστά τα σχόλια του Prigozhin ιδιαίτερα ενδιαφέροντα…
.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η επικεφαλής της CIA, Τζίνα Χάσπελ, και ο πρόσφατα  τοποθετημένος επικεφαλής της βρετανικής κατασκοπίας MI-6, Ρίτσαρντ  Μουρ, είναι και οι δύο έμπειροι χειριστές της Τουρκίας. Ο Μουρ ήταν πρεσβευτής της Βρετανίας στην Άγκυρα μέχρι το 2017. Η Χάσπελ ήταν επικεφαλής του σταθμού της CIA στο Αζερμπαϊτζάν στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Πριν από αυτό, το 1990 η Χάσπελ ήταν στέλεχος της CIA στην Τουρκία και μιλάει άπταιστα τουρκικά.  Συγκεκριμένα, αν και αυτό έχει διαγραφεί από το επίσημο βιογραφικό της CIA, ήταν επίσης επικεφαλής του σταθμού της CIA στο Λονδίνο λίγο πριν ονομαστεί επικεφαλής της CIA της κυβέρνησης Τραμπ. Όταν υπηρετούσε στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων της CIA στο Λάνγκλεϊ είχε μάλιστα ειδικευθεί σε επιχειρήσεις εναντίον της Ρωσίας.
.
Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν τα σκοτεινά χέρια μιας αγγλοαμερικανικής επιχείρησης πληροφοριών βρίσκονται πίσω από την τρέχουσα σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Εξάλλου και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, επαυξάνοντας την πυρίτιδα στην αναταραχή του Καυκάσουδήλωσε στις 5 Οκτωβρίου ότι τα συμφέροντα ασφαλείας του ΝΑΤΟ είναι συνώνυμα με αυτά της Τουρκίας, παρά την τουρκική αγορά ρωσικών προηγμένων συστημάτων αεράμυνας. Η Ουάσινγκτον μέχρι τώρα ήταν εμφανώς σιωπηλή σχετικά με τη σύγκρουση στον Καύκασο ή τον υποτιθέμενο ρόλο της Τουρκίας.
.
Και η Λευκορωσία…
.
Η έκρηξη της υποκαίουσας σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κοντά στα νότια σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν είναι το μόνο κράτος όπου η Ουάσινγκτον προωθεί ενεργά την αποσταθεροποίηση ζωτικών γειτόνων της Ρωσίας αυτές τις μέρες. Από τις εκλογές του Αυγούστου, η Λευκορωσία έχει γεμίσει με ενορχηστρωμένες διαμαρτυρίες που κατηγορούν τον Πρόεδρο Λουκασένκο για εκλογική απάτη. Η αντιπολίτευση έχει δραστηριοποιηθεί από την εξορία στις γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ στη Βαλτική.
.
Το 2019, το  αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία (NED) που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε στον ιστότοπό του περίπου  επιχορηγήσεις 34 προγραμμάτων του NED στη Λευκορωσία. Όλες αυτές οι χρηματοδοτήσεις διατέθηκαν για να ιδρύσουν και να εκπαιδεύσουν μια σειρά οργανώσεων  αντίθεσης στον Λουκασένκο και να δημιουργήσουν εγχώριες ΜΚΟ. Οι επιχορηγήσεις πήγαν για προγράμματα όπως, “ΜΚΟ Ενίσχυση: Για την αύξηση της τοπικής και περιφερειακής  κινητοποίησης … να εντοπιστούν τα τοπικά προβλήματα και να αναπτυχθούν στρατηγικές υπεράσπισης”. Μιας άλλης η αποστολή ήταν να “επεκτείνει την ψηφιακή διαθεσιμότητα των δημοσιεύσεων που δεν είναι εύκολα προσβάσιμες στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων για την πολιτική, την κοινωνία των πολιτών, την ιστορία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και τον ανεξάρτητο πολιτισμό”. Στη συνέχεια, μια άλλη επιχορήγηση NED πήγε, “Για την υπεράσπιση και την υποστήριξη ανεξάρτητων δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης”.  Και  μια άλλη, “Ενίσχυση ΜΚΟ: Για την προώθηση της  κινητοποίησης των νέων”. Μια άλλη μεγάλη επιχορήγηση  του NED  διατέθηκε για την”εκπαίδευση δημοκρατικών κομμάτων και κινημάτων στις αποτελεσματικές εκστρατείες υπεράσπισης”.
.
Πίσω από τα προγράμματα NED με τις αθώες ονομασίες κρύβεται ένα σχέδιο δημιουργίας μιας ειδικά εκπαιδευμένης αντίθεσης στις γραμμές του προτύπου NED της CIA για «επαναστάσεις χρώματος».
.
Ωσάν οι αναταραχές στον Καύκασο και στη Λευκορωσία να μην ήταν αρκετές για να προκαλέσουν στη Μόσχα ημικρανίες, στις 29 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας Giorgi Gakharia συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg. Ο Στόλτενμπεργκ του είπε ότι, “το ΝΑΤΟ στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Καλούμε τη Ρωσία να τερματίσει την αναγνώριση της  απόσχισης των περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας της Γεωργίας και να αποσύρει τις δυνάμεις της”.
.
Ο Στόλτενμπεργκ είπε στη συνέχεια στον Γκαχαρία: «Και σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε να αξιοποιείτε πλήρως όλες τις ευκαιρίες για να έρθετε πιο κοντά στο ΝΑΤΟ. Και να προετοιμαστούμε για την ένταξη”. Φυσικά η ένταξη στο ΝΑΤΟ για τη ρωσική γειτονική Γεωργία θα ισοδυναμούσε με στρατηγική πρόκληση για τη Ρωσία, όπως και αυτή της Ουκρανίας. Τα σχόλια του ΝΑΤΟ αυξάνουν τις εντάσεις που αντιμετωπίζει πρόσφατα το Κρεμλίνο.
.
Η Τρίτη Επανάσταση χρώματος του Κιργιστάν;
.
Στη συνέχεια, η πρώην Δημοκρατία της Κεντρικής Ασίας της Σοβιετικής Ένωσης, η Κιργιζία, μόλις ξέσπασε σε μαζικές διαδηλώσεις που ανέτρεψαν την κυβέρνηση για τρίτη φορά από το 2005, λόγω ισχυρισμών της αντιπολίτευσης για εκλογική απάτη. Η USAID (Αμερικανική Βοήθεια), μια γνωστή συχνή μεταμφίεση επιχειρήσεων της CIA, δραστηριοποιείται στη χώρα, όπως επίσης και το Ίδρυμα Σόρος το οποίο έχει δημιουργήσει ένα πανεπιστήμιο στο Biskek και χρηματοδοτεί τη συνήθη σειρά των  προγραμμάτων, “για την προώθηση της Δικαιοσύνης, της δημοκρατικής διακυβέρνησης, και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κιργιζία είναι επίσης μέλος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης υπό την ηγεσία της Ρωσίας, μαζί με την Αρμενία και τη Λευκορωσία.
.
Στη συνέχεια, για να αυξήσουμε τον πυρετό στη Ρωσία, έχουμε τις παρδαλές κατηγορίες από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες της Bundeswehr και τώρα του Οργανισμού Απαγόρευσης των Τοξικών Όπλων ότι ο Ρώσος αντικαθεστωτικός Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε στη Ρωσία  με “έναν παράγοντα νεύρων σοβιετικής εποχής”, που λέγεται από τους Γερμανούς ότι είναι το Νόβιτσοκ. Ενώ ο Nαβάλνι έχει από τότε εμφανιστεί ολοζώντανος και έξω από το νοσοκομείο, οι Γερμανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι δεν κάνουν τον κόπο να εξηγήσουν μια τέτοια θαυματουργή ανάκαμψη από αυτό που είναι φημισμένο ως το πιο θανατηφόρο τοξικό όπλο. Μετά τη δήλωση του  διεθνούς οργανισμού OPCW ότι η ουσία ήταν Nόβιτσοκ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απειλεί με αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Πολλοί ζητούν από τη Γερμανία να ακυρώσει τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου NordStream-2 ως απάντηση, ένα μέτρο που θα πλήξει τη Ρωσία σε μια εποχή σοβαρής οικονομικής αδυναμίας από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και τις επιπτώσεις του κλειδώματος του Κορωναιού.
.
Η Γερμανία δεν μπαίνει ούτε στον κόπο να ερευνήσει τη μυστηριώδη Ρωσίδα σύντροφο του Ναβάλνι, Μαρία Πέβτσικ, η οποία ισχυρίζεται ότι έσωσε  το « δηλητηριασμένο με Νόβιτσοκ άδειο μπουκάλι νερού ” από το δωμάτιο ξενοδοχείου του Ναβάλνι στο Τομσκ της Ρωσίας, πριν αυτός μεταφερθεί αεροπορικώς στο Βερολίνο κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης της Άγκελα Μέρκελ. Αφού παρέδωσε η ίδια «το δηλητηριασμένο μπουκάλι» στο Βερολίνο πέταξε προφανώς γρήγορα στο Λονδίνο όπου ζει, και καμία γερμανική ή άλλη αρχή προφανώς δεν προσπάθησε να της πάρει συνέντευξη η δικαστική κατάθεση.
.
Η Πέβσκιχ έχει μια μακρά σχέση με το Λονδίνο, όπου εργάζεται με το ίδρυμα Nαβάλνι και είναι σε στενή επαφή με τον φίλο του  Τζέϊκομπ  Ρότσιλντ, τον Μιχαήλ  Χοντορκόφσκυ,  καταδικασμένο απατεώνα και εχθρό του Πούτιν. Ο Χοντορκόφσκυ είναι επίσης σημαντικός χρηματοδότης του Ιδρύματος Κατά της Διαφθοράς Navalny (FBK στα ρωσικά). Υπάρχουν αξιόπιστες  πληροφορίες ότι η μυστηριώδης  Πέβτσιχ είναι όργανο της βρετανικής κατασκοπίας MI-6, της ίδιας MI-6 που σκηνοθέτησε ένα άλλο γελοίο δράμα Νόβιτσοκ το 2018 υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος αποστάτης  Σεργκέϊ Σκρίπαλ  και η κόρη του Γιούλια Σκρίπαλ δηλητηριάστηκαν στην Αγγλία από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας το θανατηφόρο Νόβιτσοκ. Και εκεί πάλι, και οι δύο Σκρίπαλ ως εκ θαύματος ανάρρωσαν από το πιο θανατηφόρο δηλητήριο και επίσημα πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και εξαφανίστηκαν…
.
Ένα σχέδιο του επιτελείου της Rand;
.
Ενώ περισσότερη έρευνα θα αναδείξει αναμφίβολα περισσότερα στοιχεία, το πρότυπο του ΝΑΤΟ, ή τα άγγλο-αμερικανικά «ενεργά μέτρα» κατά  σημαντικών χωρών της ρωσικής περιφέρειας, ή κατά των στρατηγικών ρωσικών οικονομικών συμφερόντων, όλα μέσα στο ίδιο διάστημα μαρτυρούν κάποιο είδος συντονισμένης επίθεσης.
.
Και συμβαίνει ότι οι στόχοι των επιθέσεων ταιριάζουν ακριβώς στο περίγραμμα μιας μεγάλης έκθεσης αμερικανικής στρατιωτικής δεξαμενής σκέψης. Σε μια ερευνητική έκθεση του 2019 προς τον αμερικανικό στρατό, η εταιρεία RAND δημοσίευσε μια σειρά συστάσεων πολιτικής υπό τον τίτλο, «Ξεχείλωμα της Ρωσίας: Ανταγωνισμός από Πλεονεκτική Βάση». Σημειώνουν ότι με το τέντωμα της Ρωσίας εννοούν “μη βίαια μέτρα που θα μπορούσαν να θέσουν σε μεγάλη δοκιμασία την αμυντική οργάνωση, την οικονομία της Ρωσίας ή την πολιτική θέση του καθεστώτος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό”. Όλα τα παραπάνω σημεία άγχους σίγουρα εξεικονίζουν αυτή την περιγραφή. Πιο εντυπωσιακή είναι η συγκεκριμένη επεξεργασία των πιθανών σημείων άγχους για την “υπερέκταση της Ρωσίας” δηλαδή την αποδυνάμωσή της.
.
Η έκθεση συζητά συγκεκριμένα αυτό που αποκαλούν “Γεωπολιτικά Μέτρα” για την υπερβολική επέκταση της Ρωσίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η παροχή θανατηφόρας βοήθειας στην Ουκρανία· προώθηση της αλλαγής του καθεστώτος στη Λευκορωσία· εκμετάλλευση των εντάσεων στον Νότιο Καύκασο· μείωση της ρωσικής επιρροής στην Κεντρική Ασία. Περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για την αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας με την υπόσκαψη των τομέων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους ίδιους τομείς των σημερινών γεωπολιτικών αναταραχών εντός της στρατηγικής σφαίρας επιρροής της Ρωσίας . Συγκεκριμένα, στον Καύκασο, η RAND δηλώνει: «Η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, και η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί σημαντική επιρροή στην περιοχή σήμερα… Σημειώνουν ότι, “Σήμερα, η Ρωσία αναγνωρίζει τόσο τη Νότια Οσσετία όσο και την Αμπχαζία ως ξεχωριστές χώρες (μία από τις λίγες κυβερνήσεις που το πράττουν) και δεσμεύεται για την υπεράσπισή τους…. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται επίσης να ανανεώσουν τις προσπάθειες για ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. Η Γεωργία έχει από καιρό επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ;…” Θυμηθείτε τις προαναφερθείσες παρατηρήσεις του Στόλτεμπεργκ για ενθάρρυνση της Γεωργίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την απαίτηση από τη Ρωσία να εγκαταλείψει την αναγνώριση της Νότιας Οσσετίας και της Αμπχαζίας.
.
Η έκθεση Rand επισημαίνει επίσης τις εντάσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν: “Η Ρωσία διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, ιδιαίτερα στο αμφισβητούμενο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ… οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να πιέσουν για στενότερη σχέση του ΝΑΤΟ με τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν, οδηγώντας πιθανότατα τη Ρωσία να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στη Νότια Οσσετία, την Αμπχαζία, την Αρμενία και τη νότια Ρωσία. Εναλλακτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να παρακινήσουν την Αρμενία να χωρίσει με τη Ρωσία”.
.
Σε σχέση με τις τρέχουσες μαζικές διαδηλώσεις στην Κιργιζία στην Κεντρική Ασία, η RAND σημειώνει, “Η Ρωσία αποτελεί μέρος δύο οικονομικών προγραμμάτων που σχετίζονται με την Κεντρική Ασία: την EEU και την Πρωτοβουλία «Ζώνης και Δρόμου” (Δρόμος του Μεταξιού). Μια αλλαγή υπέρ του νατοϊκού καθεστώτος θα μπορούσε να ρίξει ένα μεγάλο εμπόδιο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, καθώς και εντός της ΕΕ. Όσον αφορά τις οικονομικές πιέσεις, η έκθεση rand αναφέρει τη δυνατότητα άσκησης πιέσεων στην ΕΕ να εγκαταλείψει τον αγωγό φυσικού αερίου NordStream-2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία. Το πρόσφατο περιστατικό του Ναβάλνι δημιουργεί αυξανόμενη πίεση εντός της ΕΕ και ακόμη και της Γερμανίας να σταματήσουν το NordStream-2 ως κύρωση για την υπόθεση Nαβάλνι. Η Rand σημειώνει: “Όσον αφορά την επέκταση της Ρωσίας οικονομικά, το κύριο όφελος από τη δημιουργία εναλλακτικών οδών εφοδιασμού  αντί του ρωσικού φυσικού αερίου είναι ότι θα μειώσει τα ρωσικά έσοδα από τις εξαγωγές. Ο ομοσπονδιακός ρωσικός προϋπολογισμός έχει ήδη υποστεί πιέσεις , που οδήγησαν σε προγραμματισμένες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, και η μείωση των εσόδων από το φυσικό αέριο θα πιέσει περαιτέρω τον προϋπολογισμό”.
.
Εάν εξετάσουμε τις αυξανόμενες πιέσεις στη Ρωσία από τα παραδείγματα που αναφέρονται εδώ και συγκρίνουμε με τη γλώσσα της έκθεσης RAND του 2019, είναι σαφές ότι πολλά από τα τρέχοντα στρατηγικά προβλήματα της Ρωσίας σχεδιάζονται σκόπιμα και ενορχηστρώνονται από τη Δύση, ειδικά από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο. Ο τρόπος με τον οποίο η Ρωσία αντιμετωπίζει αυτές καθώς και ορισμένες μελλοντικές πιέσεις του ΝΑΤΟ αποτελεί σαφώς μια σημαντική γεωπολιτική πρόκληση.Φ. William Engdahl, New Eastern Outlook, Reseau International13-10-20

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας