H Ουκρανία έναν αιώνα πίσω-Στο σκοτάδι η χώρα-Σαρώθηκε η παραγωγή ενέργειας

1613
H Ουκρανία έναν αιώνα πίσω

Έναν αιώνα πίσω γυρίζει η Ουκρανία η οποία ζει τον χειρότερο εφιάλτη της Ιστορίας της καθώς σε ποσοστό περίπου 70% σταθμοί, υποσταθμοί, θερμοηλεκτρικά εργοστάσια κτλ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας εξαιτίας των σαρωτικών ρωσικών βομβαρδισμών.

Τις τελευταίες 24 ώρες η Ρωσία βομβάρδισε τους σταθμούς Pridneprovskaya CHPP, Burshtynska TPP και TPP Ladyzhynska. Είναι οι μεγαλύτεροι σταθμοί της χώρας μαζί με τον CHPP-6 του Κιέβου.

Ο περιορισμός της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος εισάγεται σε ολόκληρη την Ουκρανία , δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Κίρυλο Τιμοσένκο.

«Αύριο θα είναι μια αρκετά δύσκολη μέρα για τη χώρα, η ηλεκτρική ενέργεια θα διακοπεί σε όλη την Ουκρανία. Θα υπάρξει νέα διακοπή ρεύματος σε όλες τις περιοχές».

«Πρώτα από όλα, επιχειρήσεις και εργοστάσια. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος σε κατοικίες.

Οι αρχές ζητούν από όλους τους Ουκρανούς να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας όσο το δυνατόν περισσότερο από τις 7:00 έως τις 23:00», εξήγησε ο Τιμοσένκο.

Είναι χαρακτηριστικό πως η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, η Ukrenergo, κάλεσε τους πολίτες «να φορτίσουν τα πάντα» ως τις 07:00 σήμερα το πρωί καθώς αναμένονται διακοπές ρεύματος, διάρκειας έως και 4 ωρών, καθώς και να μαζέψουν νερό, καθώς προβλήματα θα υπάρξουν και στην υδροδότηση.

Σε αυτό το πλαίσιο ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitaly Klitschko ζήτησε από τους κατοίκους της πόλης να αποφύγουν να χρησιμοποιούν φούρνους μικροκυμάτων, κλιματιστικά, ηλεκτρικές χύτρες ή καλοριφέρ από τις 07:00 το πρωί ως τις 23:00 το βράδυ.

Σαρωτικοί βομβαρδισμοί – Κτυπήθηκαν οι σταθμοί Pridneprovskaya CHPP, Burshtynska TPP & TPP Ladyzhynska

Το βράδυ της 19ης Οκτωβρίου, ο ρωσικός στρατός συνέχισε να χτυπά κρίσιμες ουκρανικές υποδομές.

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Burshtyn TPP στην περιοχή Ivano-Frankivsk. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα, αναφέρει η επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης Svitlana Onyshchuk.

Μια εγκατάσταση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος καταστράφηκε στην περιοχή Krivoy Rog της περιοχής Dnipropetrovsk με συνέπεια  η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού να διακοπεί σε ορισμένους οικισμούς.

Ακολούθησαν μαζικά πλήγματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε εγκαταστάσεις υποδομής στο Κίεβο, το Ντνεπροπετρόφσκ, το Κριβόι Ρογκ, το Χάρκοβο, το Ζιτομίρ και άλλες πόλεις της χώρας. Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην Ζαπορίζιε.

Η ρωσική στρατηγική αεροπορία πραγματοποίησε εκτοξεύσεις πυραύλων Kh-101. Οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν τρεις εκρήξεις στο Χάρκοβο. Κτυπήθηκαν κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής και βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Δύο εκρήξεις αναφέρθηκαν στο Ζιτομίρ . Έσβησε το ρεύμα στην πόλη, σύννεφα καπνού φαίνονται στον ουρανό.

Επιπλέον, εκρήξεις και πυρκαγιές παρατηρούνται στο Dnepropetrovsk. Πηγές αναφέρουν επίθεση των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων στο Pridneprovskaya CHPP, ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσιο στην Ουκρανία, το οποίο παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε πολλές γύρω περιοχές. Μαύρος καπνός στροβιλίζεται κοντά στα βιομηχανικά κτίρια της εγκατάστασης.

Οι τοπικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι τρεις πύραυλοι έπληξαν τον σταθμό CHPP-6 του Κιέβου.

Δύο μεγάλοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί της Ουκρανίας τέθηκαν εκτός λειτουργίας από κτύπημα της ρωσικής στρατηγικής αεροπορίας

Το απόγευμα της 19ης Οκτωβρίου, η Ρωσία βομβάρδισε στόχους στις περιοχές Sumy και Chernivtsi.

Τουλάχιστον τρεις πύραυλοι X-101 έπληξαν τον TPP Ladyzhynska στην περιοχή Vinnytsia. Τέσσερις ακόμη πύραυλοι κρουζ έθεσαν εκτός λειτουργίας τον σταθμό Burshtynska TPP, το μεγαλύτερο στη δυτική Ουκρανία.

Και τα δύο εργοστάσιο ανήκουν στον Ουκρανό ολιγάρχη Rinat Akhmetov.

Έτσι, το σύστημα ισχύος των Ουκρανών έχασε άλλα 4,2 μεγαβάτ την ώρα. Το μέγεθος της καταστροφής και η πιθανότητα αποκατάστασης των σταθμών είναι ακόμα άγνωστα.

Και οι δύο θερμοηλεκτρικοί σταθμοί τέθηκαν σε λειτουργία το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα και αποτελούσαν μέρος του ενιαίου ενεργειακού συστήματος της νοτιοδυτικής ΕΣΣΔ.

Το Burshtynska TPP χρησίμευσε επίσης ως γέφυρα για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του Dnepropetrovsk, Valentin Reznichenko ανακοίνωσε πως μια ακόμα ενεργειακή υποδομή στο Krivoy Rog έχει καταστραφεί, όπως και μια μονάδα παραγωγής ενέργειας.

Αν και σημείωσε πως όλα τα συνεργεία προσπαθούν να επιδιορθώσουν τις ζημιές, υποστήριξε πως το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό.

Δείτε βίντεο από τις εκρήξεις

Στο σκοτάδι η Ουκρανία – Δραματικές εκκλήσεις για εξοικονόμηση

Ενδεικτικό του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας, είναι ότι οι τοπικές αρχές στο Νικολάεφ ανακοίνωσαν πως στο πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας, θα σβήσουν όλοι οι φωτεινοί σηματοδότες.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Alexander Senkevich είπε πως θα μειωθεί κατά 60% η ηλεκτρική κίνηση των οχημάτων, ότι ζητήθηκε από τους κατοίκους να μειώσουν την κατανάλωση δραματικά από τις 07:00 έως τις 23:00 ενώ προανήγγειλε ότι τα εργοστάσια δεν θα λειτουργήσουν και το φωτισμός των καταστημάτων θα απενεργοποιηθεί.

Ας δούμε τι ανακοινώθηκε για σήμερα σε περιοχές της Ουκρανίας:

Ποιοι περιορισμοί έχουν εισαχθεί στις περιφέρειες:

Κίεβο — τα λεωφορεία ανέλαβαν τις διαδρομές αντί για τρόλεϊ. Έχουν ήδη εμφανιστεί χρονοδιαγράμματα κυλιόμενων μπλακ άουτ στην πόλη και την περιοχή, τα οποία θα εισαχθούν εάν η Ukrenergo χρειαστεί να εξισορροπήσει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Sumy — η παροχή νερού θα διακοπεί, τα ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς και ο οδικός φωτισμός θα σταματήσουν να λειτουργούν.

Sumy — Θα περιορίσει τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων κατά 50%.

Volyn — Εισάγεται περιορισμός της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για βιομηχανικούς καταναλωτές.

Ternopil — Σήμερα ολόκληρη η ηλεκτρική συγκοινωνία της πόλης δεν θα εισέλθει στα δρομολόγια.

 Dnipro — “Λειτουργία συνολικής εξοικονόμησης ενέργειας”

 Χάρκοβο — Το μετρό αυξάνει το διάστημα της κίνησης του τρένου.

Kirovograd — ο φωτισμός δεν θα λειτουργήσει στους δρόμους όλων των οικισμών. Επίσης τα τρόλεϊ μπορεί να μην πηγαίνουν σε δρομολόγια.

 Πολτάβα — Η κατανάλωση ενέργειας θα μειωθεί κατά 50%. Μετά το γεύμα, θα υπάρχουν μόνο λεωφορεία στα δρομολόγια.

Νικολάεφ— Το 60% των τρόλεϊ δεν θα βγουν στην γραμμή αύριο, τα φανάρια επίσης δεν θα λειτουργήσουν.

 Λβιβ — υπήρχαν μπλακ άουτ τη νύχτα. Θα υπάρξει διακοπή λειτουργίας βιομηχανικών καταναλωτών κατά την διάρκεια της ημέρας.

Η συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο μειώθηκε κατά 81% μετά το στόχο της ενεργειακής υποδομής από τη Ρωσία

Δείτε βίντεο

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας