Τσαβούσογλου: H Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας εξυπηρετεί Τουρκία-Δεν δίνει πλήρη επήρεια σε νησιά

1752
συμφωνία

Προκλητικότατος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αξιοποιεί τις υποχωρήσεις της Ελλάδας στη Συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα του παράνομου Τουρκολυβικού μνημονίου.

Σε αυτό το μήκος κύματος απαντούν προκλητικά Τούρκοι αξιωματούχοι τόσο στην έκθεση των ΗΠΑ, όσο και στην Ελλάδα, για την πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV μίλησε για την Αγία Σοφία αλλά και για την συμφωνία της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η Αγιά Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας” και πως “στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ο τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο».

«Δεν αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Στη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία όμως η Ελλάδα σε τρία νησιά στην Κεφαλλονιά , στους Στροφάδες και στους Οθωνους δεν έδωσε πλήρη επήρεια στα νησιά αυτά. Ο Κοτζιάς γι αυτό κατηγόρησε τη συμφωνία αυτή.

Αυτό είναι θετικό για εμάς και μας δίνει δίκαιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη  ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα έτσι ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους» κατέληξε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Στο ίδιο μήκος κύματος απαντά ο Ακσόι στις ΗΠΑ 

Πριν από λίγο, η Τουρκία απάντησε και στις ΗΠΑ για την έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία το 2019, επικρίνοντάς την, λέγοντας πως είναι “γραμμένη σε γλώσσα που απέχει πολύ από την αντικειμενικότητα”, διά στόματος του Χάμι Ακσόι.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι αντικρίζει με έκπληξη τις αναφορές για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας στην Έκθεση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες για το 2019.

Η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας είναι περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας και η αρμοδιότητα για κάθε είδους σχεδιασμό τους είναι ένα ζήτημα που αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Δεν είναι δουλειά άλλων χωρών οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν σχετικά με αυτά τα έργα”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Προστίθεται ότι “η Τουρκία γνωρίζει την αξία όλων των πολιτιστικών και θρησκευτικών περιουσιών στην επικράτειά της και τα προστατεύει με τον τρόπο που τους αξίζει”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας