HΠΑ έκλεισαν εναέριο χώρο κατεχόμενου Έβρου-Ξεφορτώνουν όπλα σε Αλεξ/λη για Ουκρανία

746
HΠΑ έκλεισαν εναέριο χώρο κατεχόμενου Έβρου

Κλειστός θα είναι από αύριο ο εναέριος χώρος στην περιοχή του Έβρου για όλα τα στρατιωτικά αεροσκάφη με εντολή των ΗΠΑ (θα λέγαμε την λέξη «πρωτοφανές», αλλά επί κυβέρνηση Μητσοτάκη τίποτα δεν είναι πρωτοφανές, ακόμα και μία ξένη χώρα να δίνει εντολή να κλείνει ο εναέριος χώρος αυτής που την φιλοξενεί, δηλαδή κανονική «μπανανία»).

Και όλα αυτά προκειμένου να προστατευθούν από αδιάκριτα μάτια οι αμερικανικές στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Έτσι με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απαγορεύει από την 1η έως και την 28η Μαρτίου όλες τις στρατιωτικές πτήσεις πάνω από τον Νομό Έβρου, με εξαίρεση μόνο για τα αεροσκάφη τα οποία έχουν νωρίτερα καταθέσει και λάβει ειδική άδεια προκειμένου είτε να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της περιοχής, είτε να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

ΑίΣύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση στρατιωτικών πτήσεων πάνω από την ελληνική ακριτική περιοχή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού αμερικανικού αιτήματος και στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι η Μόσχα ή… χώρες που διατηρούν δεσμούς με τη Ρωσία (π.χ. Τουρκία) θα μπορούσαν κάνοντας χρήση εναέριων μέσων να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του αμερικανικού Στρατού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί πλέον βασική πύλη ανεφοδιασμού των βάσεων που διατηρούν οι ΗΠΑ σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Λες και δεν υπάρχουν δορυφόροι. Ή λες και δεν μπορεί να στοχοποιηθεί η περιοχή από ρωσικά πυρηνικά όπλα όντας βασικός στόχος στην αποστολή όπλων στο ουκρανικό καθεστώς

Παράλληλα, από την Τρίτη 1η Μαρτίου και μέχρι τις 18 του μήνα το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στον Έβρο ξεκινά τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας ασκήσεων με τη συμμετοχή του Πεζικού, αλλά και των μηχανοκίνητων μονάδων του Δ’ Σώματος Στρατού.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα σενάρια των ασκήσεων είναι αυστηρά διαβαθμισμένα και σε ανώτατο βαθμό, κάτι το οποίο συμβαίνει συνήθως μόνο κατά τη διάρκεια της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων», της σημαντικότερης και μεγαλύτερης άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως σημειώνουν πάντως οι ίδιες πηγές, ένα από τα βασικά σενάρια των ασκήσεων προβλέπει την προσομοίωση προάσπισης της Αλεξανδρούπολης από τυχόν συμβατική ή ασύμμετρη απειλή άλλης χώρας.

Να σημειώσουμε ότι στο Πεντάγωνο παρατηρούν με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης, καθώς η ελληνική πλευρά αξιολογεί ως πολύ πιθανή την εκδήλωση επίθεσης στον Έβρο.

Η συγκεκριμένη απειλή θα μπορούσε να εξελιχθεί είτε στην ξηρά, μέσω της αύξησης των κατευθυνόμενων μεταναστευτικών ροών στα πρότυπα του Μαρτίου του 2020, είτε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νομού, όπου η Άγκυρα θα επεδίωκε να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο στέλνοντας τουρκικά αλιευτικά να ψαρέψουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως συνέβη το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Χίο και τις Οινούσσες.

Την ίδια στιγμή αυξημένη είναι η επαγρύπνηση που υπάρχει και στο Πολεμικό Ναυτικό, καθώς στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου πλέει ένας σημαντικός αριθμός πολεμικών πλοίων του αμερικανικού και του ρωσικού στόλου.

Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 30 πλοία του ρωσικού στόλου εμφανίζονται να έχουν απλωθεί σε μια τεράστια θαλάσσια έκταση που ξεκινά από τη νοτιοδυτική Κρήτη (όπου πλέει ανελλιπώς τις τελευταίες ημέρες και συνοδεία πλοίων η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μεσογείου, το καταδρομικό «Ustinov») και φτάνει μέχρι τη νότια Κύπρο και τα ανοιχτά της Συρίας, όπου και βρίσκεται ο κύριος όγκος τους.

Από την άλλη πλευρά, περίπου ανάλογος είναι και ο αριθμός των αμερικανικών πλοίων του 6ου Στόλου, τα οποία συνεπικουρούμενα και από σκάφη κρατών-μελών του ΝΑΤΟ έχουν κατακλύσει τη θαλάσσια περιοχή που ξεκινά βόρεια της Κρήτης και φτάνει μέχρι και τις νότιες μικρασιατικές ακτές.

Παράλληλα, μία σημαντική νατοϊκή δύναμη πλέει και σε περιοχές νοτίως της Κύπρου, επιτηρώντας τα γυμνάσια που διεξάγουν τις τελευταίες ημέρες τα πλοία του ρωσικού στόλου που κινούνται μεταξύ Κύπρου και Συρίας. Οι ΗΠΑ εμφανίζονται να ανησυχούν ιδιαίτερα από την έντονη ρωσική παρουσία στη ΝΑ Μεσόγειο, δεδομένου ότι αρκετά ρωσικά πλοία φέρουν πυραύλους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους και αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται διάσπαρτες στη Νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ορισμένα από αυτά τα σκάφη, όπως το «Ustinov», φέρουν μεταξύ άλλων και πυραύλους Βasalt κατά αεροπλανοφόρων, έχοντας εντός της εμβέλειάς τους τόσο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman» όσο και το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle».

Αντίστοιχα ισχυρή πάντως είναι και η δύναμη πυρός που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους και οι μονάδες του Συμμαχικού Στόλου. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», το οποίο συνοδεύεται επίσης από τα αντιτορπιλικά «USS Bainbridge», «USS Gravely», «USS Ross» και «USS Roosevelt», μεταφέρει περισσότερα από 70 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και έναν σημαντικό αριθμό πυραύλων Κρουζ, εντός του βεληνεκούς των οποίων βρίσκεται και η ουκρανική επικράτεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας