Γάζα-Η Δύση βρήκε διάτρητες αφορμές για διακοπή χρηματοδότησης ΟΗΕ Στους Παλαιστίνιους!!!

575

ΗΠΑ-ΕΕ και λοιπές Δυτικές χώρες καταδικάζουν τους βομβαρδιζόμενους Παλαιστίνιους αμάχους σε φρικτό δια της πείνας θάνατο!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «παγώνει» τα κονδύλιά της προς την Υπηρεσία Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς ο ΟΗΕ ερευνά τους ισχυρισμούς ότι 12 εργαζόμενοι συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023.

«Η Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων της έρευνας που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ και των ενεργειών στις οποίες θα προβεί και αναμένει ότι η UNRWA θα υποβληθεί σε έλεγχο υπό ευρωπαϊκή ηγεσία, ο οποίος θα επικεντρωθεί στα συστήματα ελέγχου που απαιτούνται για την πρόληψη της πιθανής εμπλοκής του προσωπικού της σε τρομοκρατικές δραστηριότητες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

ΗΠΑ, Γερμανία, Ελβετία, Καναδάς, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Αυστραλία και Φινλανδία έχουν ήδη ανακοινώσει την αναστολή των δωρεών τους προς την UNRWA, που αθροίζονται σε 667,2 εκατ. δολάρια για το 2022, με τη συνολική χρηματοδότηση να ανέρχεται σε 1,16 δισ. δολάρια. Πριν την ανακοίνωση της Κομισιόν, Αυστρία και Ρουμανία προσχώρησαν επίσης στις δυτικές χώρες που «παγώνουν» τις χρηματοδοτήσεις τους.

Οι ισχυρισμοί του Ισραήλ εναντίον υπαλλήλων της UNRWA διατυπώθηκαν την Παρασκευή (26/1) και ώθησαν τις δυτικές χώρες να παγώσουν κεφάλαια ζωτικής σημασίας για τη Γάζα. Δύο από τους 12 έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τους ισραηλινούς ισχυρισμούς. Οι κατηγορίες έρχονται μετά από χρόνια εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της UNRWA για το έργο της στη Γάζα, όπου απασχολεί περίπου 13.000 άτομα.

Ο ΟΗΕ απέλυσε εννέα από τους 12 κατηγορούμενους εργαζόμενους και καταδίκασε «τις αποτρόπαιες φερόμενες πράξεις» των μελών του προσωπικού.

Παρά την ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στην ασφυκτικά πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς έχει εκτοπίσει τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού και οι αξιωματούχοι λένε ότι το ένα τέταρτο των Παλαιστινίων λιμοκτονεί, οι μεγάλοι δωρητές -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας- έχουν περικόψει τη χρηματοδότηση. Με το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της υπό αμφισβήτηση, η UNRWA λέει ότι θα αναγκαστεί να σταματήσει τις επιχειρήσεις της μέσα σε λίγες εβδομάδες αν δεν αποκατασταθεί η χρηματοδότηση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τις κυβερνήσεις που ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της UNRWA να «εγγυηθούν τη συνέχιση των επιχειρήσεων» καθώς δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι εξαρτώνται από την κρίσιμη βοήθεια της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ.

Η Νορβηγία θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της UNRWA

«Η Νορβηγία αποφάσισε να συνεχίσει τη χρηματοδότησή της UNRWA», ανακοίνωσε την Κυριακή (28/1) ο υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Άιντε και πρόσθεσε πως «ενώ συμμερίζομαι την ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι πολύ σοβαρές καταγγελίες για ορισμένα μέλη του προσωπικού της UNRWA, προτρέπω τους άλλους δωρητές να αναλογιστούν τις ευρύτερες συνέπειες της μείωσης της χρηματοδότησης της UNRWA, αυτή την περίοδο της ακραίας ανθρωπιστικής συμφοράς. Δεν θα πρέπει να τιμωρήσουμε συλλογικά εκατομμύρια ανθρώπους».

«Πρέπει να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του τι μπορεί να έχουν κάνει κάποιοι και του τι αντιπροσωπεύει η UNRWA, υπογράμμισε ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας και τόνισε ότι «ο λαός της Γάζας έχει επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα για τις ενέργειες άλλων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας