Προτεραιότητα o αλυτρωτισμός της FYROM και όχι μόνο το όνομα

5765
κίτρινα

Ο Παν. Λαφαζάνης, απαντώντας σε δημοσιογράφους για το ζήτημα της FYROM, από τη Θεσσαλονίκη, που βρέθηκε για την παρουσίαση του βιβλίου του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη και Θέμη Τζήμα ”Πλευρές ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου για την Ελλάδα”, τόνισε τα εξής:
«Η θεσμική ακύρωση του αλυτρωτισμού της FYROM είναι το κεντρικό ζήτημα και όχι αποκλειστικά και μόνο το όνομα, ως προϋπόθεση για ένα νέο πλαίσιο σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Το κεντρικό πρόβλημα με τη FYROM, στο οποίο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, είναι ο αλυτρωτισμός της γείτονος, ο οποίος θεσμοποιείται στο νομικό καθεστώς της, στο σύνταγμα της, στις εκπαιδευτικές διαδικασίες και στην επίσημη επικοινωνιακή πολιτική. Αυτά είναι τα πρώτα και κύρια που πρέπει να ακυρωθούν για να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο σχέσεων. Και βεβαίως δεν είναι το κεντρικό θέμα, αποκλειστικά και μόνο, το όνομα» είπε ο κ. Λαφαζάνης και συνέχισε:
«Εμείς δίνουμε βάρος σε αυτή την ανάγκη, της θεσμικής ακύρωσης του αλυτρωτισμού, έτσι ώστε να ανοίξει ένας καλύτερος δρόμος, ένας ουσιαστικότερος δρόμος, στις σχέσεις. Χωρίς αυτή την ακύρωση, όποιο όνομα και αν υπάρξει στη FYROM, δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες και κυρίως δεν πρόκειται η Ελλάδα να δει με μια αισιοδοξία και μια νέα προοπτική το μέλλον των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας και FYROM».
Ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ταυτόχρονα ότι «η εσπευσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης για μια άρον-άρον ”διευθέτηση” που θα επικεντρώνεται στο όνομα και θα αγνοεί το ουσιαστικό ζήτημα του αλυτρωτισμού της γείτονος, όπως αυτός ο αλυτρωτισμός εκφράζεται σε ποικίλα επίπεδα, αντιπροσωπεύει την απόλυτη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης Τσίπρα στις στρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, που επιζητούν επειγόντως μια Ατλαντική νεοψυχροπολεμική τάξη και επικυριαρχία στην περιοχή για να εξυπηρετήσουν τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές και στρατηγικές τους επιδιώξεις

1 σχόλιο

 1. Προτεραιότητα o αλυτρωτισμός της FYROM και όχι μόνο το όνομα.
  ………………………….…………………………………………………………………………..
  Φιλτατε Παναγιώτη θα συμφωνησω απόλυτα μαζί σου στο κομάτι του αλυτρωτισμού αυτού του κράτους, όμως ταυτόχρονα αδυνατω να κατανοεισω
  την αδυναμία την δική σου να καταλάβεις αυτό που καταλαβαίνει και ο τελευταίος
  πολίτης αυτής της χώρας οτι το όνομα αποτελεί το μέγιστο όχημα αυτού του
  αλυτρωτισμού. Στις 21/01/2018 θα πραγματοποιηθεί λοιπόν συγκέντρωση στο
  Λευκό Πύργο με αίτημα προς το πολιτικό σύστημα να μην αποδεχθεί την
  σύνθετη ονομασία. Στο συγκεκριμένο θέμα ξέρω οτι και η Δεξιά και η Αριστερά με
  κύριο εκφραστή το ΚΚΕ έχουν βεβαρημένο παρελθόν. Αυτό το παρελθόν λοιπόν
  πρέπει να ξεπερασθεί διότι αν δεν ξεπερασθεί αντί τα πράγματα να τα καθοδηγεί
  η αριστερά θα σύρεται πίσω απο αυτά, και θα αφήνει χώρο να τα καθοδηγούν
  άλλες δυνάμεις πατριδοκαπιλες τύπου Χ.Α. Κάποτε πρέπει να ξεχωρίσουμε σε
  αυτό τον τόπο τον πατριωτισμό απο τον εθνικισμό. Προσωπικά εγώ αγαπώ την
  πατρίδα μου την Ελλάδα και ονειρευομαι να την δω αν προλαβω ελεύθερη και
  ακηδεμονευτη απο κάθε είδους προστάτες με πραγματικη δημοκρατία και ευημερία
  Τίποτα περισότερο τίποτα λιγότερο απο αυτό. Είμαι εθνικιστής;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας