Fitch:-Υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα – Εντονη αντίδραση Γέλεν

5423

Επικαλούμενος τους δημοσιονομικούς κινδύνους εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους, ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ και προκάλεσε την αντίδραση της Τζάνετ Γέλεν, η οποία εξέφρασε την «έντονη διαφωνία» της.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε χθες Τρίτη κατά μια βαθμίδα (από το επίπεδο AAA στο AA+) το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ΗΠΑ, απόφαση που όπως ανέφερε αντανακλά την εκτίμησή του πως η δημοσιονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί την προσεχή τριετία και πως το άχθος του δημόσιου χρέους είναι υψηλό και αυξανόμενο.

«Αψηφά την πραγματικότητα»

«Διαφωνούμε σθεναρά με την απόφαση αυτή», τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, σε δελτίο Τύπου το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, προσθέτοντας πως «αψηφά την πραγματικότητα το να υποβαθμίζονται οι ΗΠΑ τη στιγμή που ο πρόεδρος [Τζο] Μπάιντεν έφερε την πιο ισχυρή ανάκαμψη από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο».

«Εντονη διαφωνία»

Νωρίτερα, η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είχε εκφράσει την «έντονη διαφωνία» της με την απόφαση του οίκου αξιολόγησης.

«Διαφωνώ έντονα με την απόφαση του Fitch Ratings. Η μεταβολή (…) είναι αυθαίρετη και βασισμένη σε παρωχημένα στοιχεία», τόνισε η κυρία Γέλεν, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της.

«Σταθερή επιδείνωση»

Κατά την άποψη του Fitch, έχει σημειωθεί σταθερή επιδείνωση των προτύπων διακυβέρνησης τα τελευταία 20 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών και των ζητημάτων του χρέους, παρά τη δικομματική συμφωνία του Ιουνίου για αναστολή του ορίου του έως τον Ιανουάριο του 2025.

Οικονομικοί κραδασμοί

Επιπλέον, τονίζει, η κυβέρνηση στερείται μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, σ’ αντίθεση με τις περισσότερες κυβερνήσεις, και διατηρεί μια περίπλοκη διαδικασία προϋπολογισμού.

Αυτοί οι παράγοντες, όπως επισημαίνει, μαζί με αρκετούς οικονομικούς κραδασμούς, καθώς και φορολογικές περικοπές και νέες πρωτοβουλίες δαπανών, συνέβαλαν σε διαδοχικές αυξήσεις του χρέους την τελευταία δεκαετία.

Επιπλέον, προσθέτει, έχει σημειωθεί μόνο περιορισμένη πρόοδος στην αντιμετώπιση μεσοπρόθεσμων προκλήσεων που σχετίζονται με την αύξηση του κόστους κοινωνικής ασφάλισης και του Medicare λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Ο Fitch εκτιμά επίσης ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (GG) θ’ αυξηθεί στο 6,3% του ΑΕΠ το 2023, από 3,7% το 2022, αντανακλώντας κυκλικά ασθενέστερα ομοσπονδιακά έσοδα, νέες πρωτοβουλίες ανάληψης δαπανών και υψηλότερη επιβάρυνση από τόκους.

Διολίσθηση σε ύφεση

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης, οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι, η αποδυνάμωση των επιχειρηματικών επενδύσεων και η επιβράδυνση της κατανάλωσης θα ωθήσουν την οικονομία των ΗΠΑ σε ήπια ύφεση το δ’ τρίμηνο του 2023 και το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ο Fitch βλέπει την ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ των ΗΠΑ να επιβραδύνεται στο 1,2% φέτος από 2,1% το 2022 και συνολική ανάπτυξη μόλις 0,5% το 2024.

Και υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι κενές θέσεις εργασίας παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα και το ποσοστό συμμετοχής στην εργασία εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο (κατά μία ποσοστιαία μονάδα) απ’ ό,τι πριν την πανδημία, δεδομένα τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας