Επικίνδυνη και προκλητική κυβέρνηση: “Καμία επιβάρυνση στα φάρμακα” ισχυρίζεται ο Αδ. Γεωργιάδης

226

Μία μερά με την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα  ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης προκαλεί τη νοημοσύνη του λαού, καθώς ανερυθρίαστα ισχυρίστηκε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι  “έχουν αλλάξει όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα φάρμακα” και δεν έχει υπάρξει “η παραμικρή μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων”, λέγοντας ότι “επιβάρυνση υπάρχει για όσους δεν δεχθούν να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο”.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η απόφαση ορίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ, σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο. Δουλειά του φαρμακοποιού είναι να ενημερώνει ότι ο ασθενής έχει 10 επιλογές με βάση την δραστική ουσία. Η δραστική ουσία έχει πολλές εμπορικές ονομασίες, όλα τα φάρμακα αυτά κάνουν την ίδια δουλειά.

Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο στο 100%. Αν κάποιος επιλέξει να πάρει άλλο φάρμακο, πιο ακριβό από το φθηνότερο, θα πρέπει να επιβαρυνθεί την διαφορά”, είπε συγκεκριμένα. “Η πολιτική αυτή ξεβολεύει τον κόσμο, αλλά είναι σωστή”, κατάληξε με… αφοπλιστικό κυνισμό και θράσος!

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Στην παρούσα κατάσταση μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο ασθενής προκειμένου να μην καταβάλλει επιπλέον συμμετοχή, θα πρέπει να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο από την ίδια θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει, που είναι διαφορετικής δραστικής από αυτό που αναγράφεται στη συνταγή.

Όλη αυτή η επιβάρυνση στη συμμετοχή προέκυψε από την εφαρμογή ενός ανενεργού παλιού νόμου που λάμβανε συνεχείς παρατάσεις στην εφαρμογή του. Ο ΠΦΣ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων.

Θεωρούμε επίσης, ότι είναι επιβεβλημένο προκειμένου να γίνει πράξη η δυνατότητα στον Έλληνα ασθενή να επιλέγει φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Υπουργού, να μην επιτρέπεται η δυνατότητα στον ιατρό να κλειδώνει την εμπορική ονομασία του γενόσημου φαρμάκου”.

ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας