Έκτακτη συνεδρίαση ΝΑΤΟ στις 16/11 με αίτημα Πολωνίας-Τι αναφέρουν άρθρα 4-5

493

Έκτακτη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, κατόπιν αιτήματος της πολωνικής κυβέρνησης, αναμένεται να διεξαχθεί την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, μετά την πτώση δύο πυραύλων σε χωριό στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο πολιτών…
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, θα συναντηθούν την Τετάρτη κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας, βάσει του Άρθρου 4 της συμμαχίας.
Σύμφωνα με το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης της συμμαχίας, τα μέλη μπορούν να εγείρουν οποιοδήποτε θέμα ανησυχίας, ειδικά για θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια μιας χώρας-μέλους.
Ένας από τους διπλωμάτες είπε ότι η συμμαχία θα ενεργήσει προσεκτικά και χρειαζόταν χρόνο για να επαληθεύσει πώς ακριβώς συνέβη το περιστατικό.
Παράλληλα, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι τμήμα των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Tι αναφέρουν τα άρθρα 4 και 5 του ΝΑΤΟ

Η αρχή της συλλογικής άμυνας βρίσκεται στο επίκεντρο της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ.
Παραμένει μια μοναδική και διαρκής αρχή που ενώνει τα μέλη της, δεσμεύοντάς τα να προστατεύουν το ένα το άλλο και δημιουργώντας πνεύμα αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του ΝΑΤΟ, το άρθρο 4 σημαίνει ότι «τα μέρη θα διαβουλεύονται μαζί» εάν αποφασιστεί ότι απειλείται η «εδαφική τους ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά τους».
Σαφώς, αυτό φαίνεται να ενέχει έναν πολύ μικρότερο κίνδυνο σημαντικής κλιμάκωσης και διεύρυνσης της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία – κάτι για το οποίο οι τελευταίες εξελίξεις ευνόητα έχουν προκαλέσει φόβους.
Βάσει του άρθρου 5, τα μέρη συμφωνούν ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων από αυτά στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων τους και κατά συνέπεια συμφωνούν ότι, εάν συμβεί μια τέτοια ένοπλη επίθεση, καθένα από αυτά, κατά την άσκηση του ατομικού δικαιώματος ή η συλλογική αυτοάμυνα που αναγνωρίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θα βοηθήσει το Μέρος ή τα Μέρη που δέχονται τέτοια επίθεση αναλαμβάνοντας αμέσως, ατομικά και σε συνεννόηση με τα άλλα Μέρη, τέτοια ενέργεια που κρίνει αναγκαία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ένοπλων να αποκαταστήσει και να διατηρήσει την ασφάλεια της περιοχής του Βόρειου Ατλαντικού.
Κάθε τέτοια ένοπλη επίθεση και όλα τα μέτρα που λαμβάνονται ως αποτέλεσμα αυτής θα αναφέρονται αμέσως στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Τα μέτρα αυτά τερματίζονται όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας .
Η πρώτη και μοναδική φορά κατά την οποία έχει επικληθεί το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ ήταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Στρατηγική Αντίληψη της Συμμαχίας το 1999 είχε ήδη προσδιορίσει την τρομοκρατία ως έναν από τους κινδύνους που επηρεάζουν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Η απάντηση της Συμμαχίας στην 11η Σεπτεμβρίου, ωστόσο, περιελάμβανε την ενεργή συμμετοχή του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, το οποίο ξεκίνησε τις πρώτες του επιχειρήσεις εκτός του ευρωατλαντικού χώρου, καθώς και έναν εκτεταμένο μετασχηματισμό των δυνατοτήτων του.
Επιπλέον, οδήγησε το ΝΑΤΟ να επικαλεστεί το Άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Επικοινωνία ΓΓ του ΝΑΤΟ με τον Πρόεδρο της Πολωνίας

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Μίλησα με τον Πρόεδρο της Πολωνίας, Ντούντα, για την έκρηξη στην Πολωνία.
Εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια ζωών», αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Συμπληρώνει ότι «το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση και οι Σύμμαχοι διαβουλεύονται στενά.
Είναι σημαντικό να τεκμηριώνονται όλα τα γεγονότα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας